Zrážky zo mzdy

jana875
6. jún 2016

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Možno to sem nepatrí ale neviem kam mám napísať. Spolu s mojím partnerom žijeme v spoločnej domácnosti a vychovávame naše tri deti. Niesme zosobášený. Obidvaja sme zamestnaný. Ja okrem príjmu zo zamestnania poberám aj rodičovský príspevok a rodinné prídavky. Partner berie na deti daňový bonus. Pred dvomi mesiacmi mi začali zrážky zo mzdy. Exekútor mi zo mzdy sťahuje 1/3. No v podstate zamestnávateľ na nariadenie exekútora. Dnes som si prezerala výplatné pásky a zistila som, že pri sťahovaní zrážok mi na mzdovom nerátajú vyživované deti v mojom prípade 3. Na internete som si našla množstvo kalkulačiek na výpočet zrážok a nech som rátala na hociakej tak mi stále vyšlo že do zrážok mi nerátajú deti a v tomto prípade mi sťahujú viac ako majú nárok. Neviem či mám pravdu, či isť zajtra na mzdové a tvrdiť že ma oklamali alebo mali na to nárok. Neviem či to súvisí nejako s tým, že mám partnera a spolu vychovávame deti alebo to s tým nemá nič spoločné. Alebo je to koli tomu, že beriem aj rodičovský príspevok tak mi do zrážok nerátajú deti. Vážne neviem si s tým poradiť, tak ak s tým má niekto skúsenosť, prosím Vás keby ste mi poradili. Ďakujem veľmi pekne

n0mi
6. jún 2016

Asi bude naj nechať si to vysvetliť na mzdovom co presne dostali v papieri od exekútora, podľa čoho to sťahujú. Nikto nevidí do tvojej výplatnej pásky a nespoliehaj sa na kalkulačku. Určite ti to mzdarka ci účtovníčka vysvetli.

vepaga
6. jún 2016

Nedá mi to, pokiaľ príde zamestnávateľovi exekúčny príkaz je povinný postupovať v zmysle pokynov exekútora so zohľadnením všetkých skutočností. Na mzdovom vedia, že si matka troch deti? Mzdárka ťa mala osloviť a spýtať sa či máš nejaké vyživované osoby. Určite by mali prihliadať na deti a na teba. Skoč na mzdové, aby ste to dali do poriadku. Respektíve Ti vysvetlia, ako to počítali, ak tie deti zohľadnili.

ynda
6. okt 2016

@jana875 prosím ťa, čo si zistila?

ynda
6. okt 2016

Ak by ste vedeli aj mne poradiť. Manžel má zrážky zo mzdy, ja som skončila rodičovskú a chcela by som sa zamestnať.spolu máme dve deti, a z predošlého manželstva ma tiež dve deti. Teraz dostava na výplatu po vyzrazani 420€, čiže životné minimum na 2 dospelých a 2 deti plus niečo navyše... Ak by som sa ja zamestnala, bralo by sa to tak, že som zabezpečila životné minimum ja a zrážali by mu zo mzdy viac?

vepaga
6. okt 2016

Nezrážali by mu viac, on má vyživovaciu povinnosť rovnako ako aj vy.

ynda
6. okt 2016

@vepaga určite?

vepaga
6. okt 2016

som si tým istá

60 % zo životného minima platného v mesiaci, za ktorý sa vykonávajú zrážky, na plnoletú fyzickú osobu,
25 % zo životného minima platného v mesiaci, za ktorý sa vykonávajú zrážky, na každú plnoletú fyzickú osobu, ktorej povinný poskytuje výživné. Táto suma sa započítava aj na manžela/manželku, ktorý má samostatný príjem.
Ak sa zrážky zo mzdy vykonávajú z miezd oboch manželov, započíta sa nepostihnuteľná suma vo výške 25 % zo životného minima na dieťa, ktoré spoločne vyživujú, každému z nich osobitne.
Suma 25 % zo životného minima sa nezapočítava na tú osobu, v ktorej prospech trvá nútený výkon rozhodnutia na vymoženie pohľadávky výživného.

ynda
6. okt 2016

@vepaga ďakujem ti veľmi, veľmi krásne 😉😘😘

vepaga
6. okt 2016

@ynda nemáš zač.