Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Možno to sem nepatrí ale neviem kam mám napísať. Spolu s mojím partnerom žijeme v spoločnej domácnosti a vychovávame naše tri deti. Niesme zosobášený. Obidvaja sme zamestnaný. Ja okrem príjmu zo zamestnania poberám aj rodičovský príspevok a rodinné prídavky. Partner berie na deti daňový bonus. Pred dvomi mesiacmi mi začali zrážky zo mzdy. Exekútor mi zo mzdy sťahuje 1/3. No v podstate zamestnávateľ na nariadenie exekútora. Dnes som si prezerala výplatné pásky a zistila som, že pri sťahovaní zrážok mi na mzdovom nerátajú vyživované deti v mojom prípade 3. Na internete som si našla množstvo kalkulačiek na výpočet zrážok a nech som rátala na hociakej tak mi stále vyšlo že do zrážok mi nerátajú deti a v tomto prípade mi sťahujú viac ako majú nárok. Neviem či mám pravdu, či isť zajtra na mzdové a tvrdiť že ma oklamali alebo mali na to nárok. Neviem či to súvisí nejako s tým, že mám partnera a spolu vychovávame deti alebo to s tým nemá nič spoločné. Alebo je to koli tomu, že beriem aj rodičovský príspevok tak mi do zrážok nerátajú deti. Vážne neviem si s tým poradiť, tak ak s tým má niekto skúsenosť, prosím Vás keby ste mi poradili. Ďakujem veľmi pekne
Nedá mi to, pokiaľ príde zamestnávateľovi exekúčny príkaz je povinný postupovať v zmysle pokynov exekútora so zohľadnením všetkých skutočností. Na mzdovom vedia, že si matka troch deti? Mzdárka ťa mala osloviť a spýtať sa či máš nejaké vyživované osoby. Určite by mali prihliadať na deti a na teba. Skoč na mzdové, aby ste to dali do poriadku. Respektíve Ti vysvetlia, ako to počítali, ak tie deti zohľadnili.
Ak by ste vedeli aj mne poradiť. Manžel má zrážky zo mzdy, ja som skončila rodičovskú a chcela by som sa zamestnať.spolu máme dve deti, a z predošlého manželstva ma tiež dve deti. Teraz dostava na výplatu po vyzrazani 420€, čiže životné minimum na 2 dospelých a 2 deti plus niečo navyše... Ak by som sa ja zamestnala, bralo by sa to tak, že som zabezpečila životné minimum ja a zrážali by mu zo mzdy viac?
Nezrážali by mu viac, on má vyživovaciu povinnosť rovnako ako aj vy.
som si tým istá
60 % zo životného minima platného v mesiaci, za ktorý sa vykonávajú zrážky, na plnoletú fyzickú osobu,
25 % zo životného minima platného v mesiaci, za ktorý sa vykonávajú zrážky, na každú plnoletú fyzickú osobu, ktorej povinný poskytuje výživné. Táto suma sa započítava aj na manžela/manželku, ktorý má samostatný príjem.
Ak sa zrážky zo mzdy vykonávajú z miezd oboch manželov, započíta sa nepostihnuteľná suma vo výške 25 % zo životného minima na dieťa, ktoré spoločne vyživujú, každému z nich osobitne.
Suma 25 % zo životného minima sa nezapočítava na tú osobu, v ktorej prospech trvá nútený výkon rozhodnutia na vymoženie pohľadávky výživného.
Asi bude naj nechať si to vysvetliť na mzdovom co presne dostali v papieri od exekútora, podľa čoho to sťahujú. Nikto nevidí do tvojej výplatnej pásky a nespoliehaj sa na kalkulačku. Určite ti to mzdarka ci účtovníčka vysvetli.