Zomrel mi otec - dedičské konanie

nikolas444
28. sep 2023

Zomrel môj otec , a bude dedické konanie , otec mal manželku a syna ale sa rozviedli , všetko je napisané namna , brata a na mamu , a prvy syn špekuluje a vypisuje tej žene a klame že snami sa dohodol že všetko nám nahá a nech mu vyplatime 50 000€
- poprve nikdy nevidel svojho otca nebol ani na pohrebu
- na navet je napisane aby nedostal nič a overene s podpisom

A mám otázku má nárok na niečo a špekulovať a dirigovať a klamať že takto sme boli dohodnutý a máme platiť ?

judit47
28. sep 2023

Ak vsetko za zivota dal na vas, nema narok na nic.

Ak vsak mal akykolvek hnutelny majetok,peniaze na ucte syn je neopomenutelny dedic a bude dedit-dokazovanie ze sa spraval zle voci ocovi a ma byt vydedeny bude zlozite …

zalka
28. sep 2023

@nikolas444 si vlastníkom? otec nič nevlastnil v čase úmrtia?
Ak si vlastníkom tak nemá čo nič chcieť, nič sa nededí.
Ale ak otec spísal závet, a jeho majetok ide do dedičstva tak syn má nárok na polovicu podielu zo zákona, ak v závete je opomenutý.
Príklad otec vlastnil dom za 100000eur . Určil dedičov teba, brata a mamu. Prvého syna vylúčil ... tak prvému synovi patrí polovica zo zákonného podielu. TJ. zákonný podiel by bol 25000e takže polovica je 12500e čo mu patrí, a čo aj na súde získa ak sa nedohodnete a dediť bude chcieť.

viestta
28. sep 2023

Syn porucitela je neopominutelnym dedicom, bez ohladu na to ci ho kedy videl a ci bol na pohrebe.

pinkgirl
28. sep 2023

Pokiaľ otec za života prepísal svoj majetok, bolo to jeho právo/rozhodnutie bez povinnosti niekoho "vyplácať". Do dedičstva vstupuje len majetok ktorý patril zomrelemu v čase jeho smrti.

tehotna40
28. sep 2023

Ak ho otec "nevydedil" ma na jeho majetok nárok aj tento syn

nikolas444
autor
28. sep 2023

@nikolas444 kým žil Všetko bol nanho a kde bývali stamat on odišiel a kupil sám nový dom , ale to už po tom ako rozviedli sa , ten dom bol predpísaný na neho , pred smrťou do záveťu písal že všetko prepíše na svoju manželku na syna( namna) a na brata
A dediť bude poňho manželka a dava synovia ...
Aj tak má nárok ale vie vyšpekulovat dačo , dom je v hodnote 150 xxx€ nevlastný syn špekuloval na súde že dom ma 250xxx€ a chce polovicu a že snami dohadoval takže ešte aj klame , a nepravdive informácie tvrdí aby dostal dačo co je Neopravnené obohatnenie
Takže máme sa báť alebo dá sa vyriešiť aby nemal ani Cent ?
Ďakujem

januska12323
28. sep 2023

Na koho to bolo písané v čase smrti? Do závetu nemôže dať čo koho bude len tak, deti dedia vždy.

vkatush
28. sep 2023

@nikolas444 ak je majetok (dom, pozemok, účty,...) napísané na teba alebo mamu, nič nedostane. Napísané - napr na katastri na liste vlastníctva je tvoje meno, nikde tam už nie je otec.

Ak to bolo napísané na otca, keď zomrel, tak závet je vám na nič, pretože na SVK platí to, že dedia všetci neopominuteľní dediči. Teda deti a manžel/manželka.

To, čo vidíš vo filmoch, že dedia podľa závetu, na Slovensku nefunguje.

Ak má dom hodnotu 150 000, tak ty+mama+brať+nevlastný prvý brat ste dediči, delí sa to medzi vás 4. Teda by ste mu museli vyplatiť 1/4, cca 40 tisíc.

nikolas444
autor
28. sep 2023

@nikolas444 chápem ďakujem za odpovede , ešte mám takú otázku že ked advokátka kontrolovala papiere a že je všetko napisane na nás a snami nič spoločné uz nemá a keď vlastníme teraz mi nehnuteľnosť a pozemok takže stým automaticky sa vydedí jeho prvý syn. Je to pravda čo vravela?
A ešte to ked bude treba ho vyplatiť a ked nebudeme vedieť tak potom co sa stane? Aky podstup je potom?

vkatush
28. sep 2023

@nikolas444 tým pádom on už nemá čo dediť, ak bolo všetko napísané na vás.

Aj jeho účty v banke boli na vaše meno? Lebo ak to mal na svoje, tieto účty sa zmrazia až do dedičského a potom sa delí, čo na nich je.
Môžete len dať žiadosť, nech odrátajú peniaze, ktoré ste dali na pohreb a zvyšok sa delí, aj medzi neho, ak účet bol na otcovo meno.

A ak niečo predsa bolo na otca a on to bude chcieť vyplatiť, pôžička, hypotéka, predať a zisk si rozdeliť,... je jedno ako, ale budete musieť.

nikolas444
autor
28. sep 2023

@vkatush nemal účet v banke nič nemal môj oco okrem pozemok a nehnuteľnosti a to ešte ked žil Všetko prepisal na nas takže teraz nehnuteľnost a pozemok je naše žiadne zvyšok peniaze , auto , alebo banku nemal.

maranco
28. sep 2023

@nikolas444 na stránke https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster si vyhľadaj dom, napíš mesto a adresu a pozri list vlastníctva kto je vlastník, či otec alebo vy.

Na stránke https://cica.vugk.sk/VL_vyber.aspx si vyhľadaj podľa mena, čo všetko vlastnil

Ak niečo vlastnil, aj keď ho v závete "vydedil", tak mu patrí 12,50% z toho. Ak by ho spomenul ako dediča tak mu patrí štvrtina, 25%.
Ak by ste nemali na vyplatenie, ten majetok sa predá a rozdelí každému koľko mu patrí.

vkatush
28. sep 2023

@nikolas444 tak potom ho nemáte z čoho vyplácať.

Ešte možno právnik @draik (ty si koníkovský právny guru, že? 😁) by ti mohol povedať, či sa dá napadnúť nejako zmluva/prepis.
Tuším, ak je to kúpno-predajná, tak nemá čo napadnúť.
ale možno ak to otec prepísal len darovacou ?

nikolas444
autor
28. sep 2023

@maranco ďakujem krásne , zistil som že nie je prepisane ma mamu , ale to ešte notar potvrdil ked môj oco žil a môj oco podpisal že je prepisane na nas ... A je tam taka informacia s červenou že darcovia zmluva co to znamená?

maranco
28. sep 2023

@nikolas444 je tam červeným slovo plomba? A darovacia zmluva z 2023? Tak potom otec pred smrťou to niekomu daroval (obdarovaný bude vedieť, lebo má kópiu darovacej zmluvy) a na katastri ešte nie je zapísaný nový vlastník.

nikolas444
autor
28. sep 2023

@maranco ano je tam Plomba + mamka má ten papier ale ževraj je protizákonné napadnúť darovaciu zmluvu po smrti darcu a nemožne tiež je pravda?

maranco
28. sep 2023

@nikolas444 Po smrti darcu majú dedičia právo darovaciu zmluvu napadnúť.
https://www.google.com/search?q=napadnutie+daro...

Musel by dokázať, že otec to daroval pod nátlakom, alebo už nebol pri rozume a nevedel čo podpisuje.

nikolas444
autor
28. sep 2023

@maranco s akým spôsobom , napríklad ked daruje mne , bratovi a mame , tak jeho prvý syn môže do toho špekuloval s daakým spôsobom? A má šancú získať dačo?
Pravdepodobne musi mat dôkaz alebo nejake dokladi čo su reláne na napadnutie ?
Dobre viem?

nikolas444
autor
28. sep 2023

@maranco chápem ďakujem , takže nemá žiadny nárok aby dosiahol dačo.
Je to vlastné darovacia zmluva , čo môže skúsiť napadnúť ale žiadne vychodi nemá , ked nič nevie dokazovať.
Ďakujem za informácie
Ešte jedna otázka bolo by lepšie ísť s právnikom aby nas zastupoval alebo neplatí sa to?

maranco
28. sep 2023

@nikolas444 no musel by na súde dokázať, že otec bol tak chorý, že už nevedel čo robí, alebo, že ste ho k tomu donútili.

Ako v dnešnej dobe mobilov, kamier, fotoaparátov by som si ako poistku závetu/daru urobil video kde by otec porozprával ako sa rozhodol so svojím majetkom naložiť a prípadne aj svoje dôvody a mať to uložené vo viacerých kópiách na rôznych miestach aj u notára spolu so závetom. A to by pustili všetkým dedičom na dedičskom konaní, aká bola vôľa zomrelého.

Na dedičské pôjdete k notárovi, ten všetko vysvetlí a ak by boli nejaké námietky/problémy tak to bude riešiť súd a až potom by ste riešili právnika.

nika523
28. sep 2023

To že to napísal na vás v závete to nič neznamená, bude dediť každé jeho dieťa rovnakým dielom z majetku ktorý vlastnil váš otec v čase smrti, ak nevlastnil nič že vám to za života daroval tak nebude dediť nikto nič, lebo z toho čo píšeš nie je jasné čo a kde na vás prepísal ak myslíš v závete to nič neznamená

nikolas444
autor
28. sep 2023

@maranco bohužiaľ video nemáme , lebo koho by to napadlo že no teraz ideme kamerovat , chápete ale ďakujem krásne za informácie , ako ste mi vysvetlili všetko tak nemáme sa s čoho báť , daruje iba vyberaním osobám a ten kto tam nie je uvedený nedostane nič , dá sa to napadnúť ale iba s dôkazmi.
Už som to pochopil a po dedičskom konaní automatický na katastri bude prepísané na toho koho vybral môj oco

nikolas444
autor
28. sep 2023

@nika523 jeden pán mi vysvetlil že nie je to predpis ale darovacia zmluva takže darec vybral dakoho a ten dostane všetko len môj oco uz zomrel takže sa dá napadnúť darovacia zmluva , ale keď nemá dôkaz alebo dačo neviem co , nemá žiadnu výhodu.

nika523
28. sep 2023

@nikolas444 kde je tá darovacia zmluva, kedy ju napísal?

nika523
28. sep 2023

@nika523 si majiteľ nehnuteľnosti ty alebo tvoja mama?

nikolas444
autor
28. sep 2023

@nika523 má mamka doma , a cca 4_5 mesiac pred tym to riesil mamka z oco a notar

nikolas444
autor
28. sep 2023

@nikolas444 myslim 4_5 mesiac predtým nez oco nečakane zomrel

nika523
28. sep 2023

@nikolas444 ale je to darovacia zmluva na nehnuteľnosť a pozemok alebo myslíš závet?

nikolas444
autor
28. sep 2023

@nika523 darovacia zmluvana nehnuteľnosti a pozemok ano

nika523
28. sep 2023

@nikolas444 nie závet myslíš? Určite darovacia zmluva overená notárom?