Zneužitie rodného čísla

4. okt 2022

Ahojte da sa zneuzit rodne cislo? Na co konkretne? Ďakujem

alenah31
4. okt 2022

Cisto iba rodne cislo? Nie.

mikadooo
4. okt 2022

V lekárni mu môžu vydať lieky písané na tvoje rč. U mňa si často len vypýtajú rodné číslo a to im stačí na overenie 🤷.

kitycat
4. okt 2022

Co a kam si posielal/a? A iba rodne cislo alebo rovno cele fotky viacerych dokladov?

simca06022011
4. okt 2022

@mikadooo no to sa u nas nestalo nikdy, vzdy si pytaju doklad. Este aj ked isiel chlap miesto mna, vzdy musel mat doklad, nadiktovat rc nestacilo (to som skusala ja, ked som jemu raz vyberala recept a riadne ma sfukla lekarnicka, ze treba doklad)

hipuska
4. okt 2022

@simca06022011 u nás nikdy nepýtajú doklad. A to chodim tak do 4 roch lekárni. Aj muž minule bol a nevedel, tak som mu RD diktovala do telefonu a nebol problém

simca06022011
4. okt 2022

@hipuska no u nas teda pytaju 🙂 cize nie je to mozne hocikde...

autor
4. okt 2022

@kitycat iba rodne cislo cislo a plus ked clovek teda vie meno komu to rodne patri

autor
4. okt 2022

Co sa tyka liekov to sa nebojim to si na aplikacii viem overit, to by som si vsimla, na ine veci sa to zneuzit da?

ketrint
4. okt 2022

Ma ten človek aj nejaké iné údaje?
Mne sa zdá, že na RC sa dajú uzatvoriť niektoré zmluvy…

autor
4. okt 2022

@ketrint no vie si spojit rodne cislo s menom, ale tak z obcianskeho napriklad nic nevie, len rodne cislo a meno

tosomja
4. okt 2022

Mne tiež vydajú na RC recept, nepýtajú žiaden doklad, ale pýtajú meno doktora ktorý predpísal.
Inde sa nedá zneužiť, treba všade op, si myslím

ketrint
5. okt 2022

Moja skúsenosť - mali sme zahraničnú kolegyňu vo firme, ktorá tu síce dlhšie žila ale nehovorila dostatočne dobre po slovensky. Potrebovala si prezistit výšku materskej (na ktorú mala za pár mesiacov nastúpiť). Na socialku volala kolegyňa, uviedla len jej RC a pani jej pekne krásne všetko povedala (sumy, platy, výšku materskej). Z toho som bola dosť vydesena popravde, že to nedôverujú viac a poskytnú takéto info.
A ešte tu raz bola diskusia, že svokra niekomu uzavrela nejaké zmluvy/poistenia na deti, tiež len na RC (zvlast tieto detské veci sú háklivé, lebo tam RC naozaj stačí, keďže nemajú iný doklad)

rusalinka
5. okt 2022

Áno, mňa takto prepoistili do inej zdravotnej poisťovne, o čom som nemala ani potuchy.
- na dievčenské meno, rok som bola vydatá
- na starú adresu, rok som mala iný trvalý pobyt, dokonca ani tá stará adresa nebola presná, alebo bolo tam iné číslo domu.
Zistila som to vtedy, keď mi volali z danej poisťovne, že mám na pobočke kartičku poistenca a mám si ísť pre ňu.

mon2523
5. okt 2022

@rusalinka aj vies, kto ta to takto prepoistil?

rusalinka
5. okt 2022

@mon2523 áno, riešili sme to, ale v podstate nevyriešili.
Informovali sme na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby nám povedali, ako to riešiť... problém bol ale ten, že som bola na začiatku tehotenstva a kým by sa toto všetko dalo do poriadku, tak cca tri mesiace by som bola v takom medzistupni - že ani stará, ani nová poisťovňa a to som nechcela, predsa len, čokoľvek sa mohlo stať.
Tak som ostala v novej poisťovni (Dôvera btw), tam sme vysvetľovali, že čo sa stalo ale oni tvrdili, že je to platné, že je tam môj podpis, moje údaje. Bez ohľadu na to, že som im ukazovala môj doklad, že TO na zmluve moje údaje teda rozhodne nie sú - ale - bolo tam moje rodné číslo. Tak sme si aspoň vydupkali kontakt na tú milú pani, ktorá toto spravila a môj muž jej zavolal a oznámil jej, že podá na ňu trestné oznámenie.
... plakala, ospravedlňovala sa, zaprisahávala, že to nikdy nespraví... uľútostilo sa nám jej. Nechali sme to tak ☹
Bola som tam teda ten rok a o rok, už len z princípu, som sa vrátila späť do pôvodnej poisťovne.

simca06022011
5. okt 2022

@rusalinka A velku chybu ste urobili ze ste to TO nedali. Na tychto podvodnikov sa inak neda a myslim ze keby to išlo cez to ani ta zmluva neplatí, ved nepodpísala si ju ty

rusalinka
5. okt 2022

@simca06022011 áno, som si toho vedomá... keby som nebola tehotná a plná hormónov a strachu, že čo keď... tak ideme určite do toho, Ostáva mi len dúfať, že pani to už naozaj ďalej nerobí...

simca06022011
5. okt 2022

@rusalinka chapem, urcite nie si jediná koho takto prehlásila, provízia je provízia ...

simca06022011
5. okt 2022

@rusalinka Inak od budúceho roka uz tieto podvody len tak nepôjdu... Tak aspon nieco https://www.webnoviny.sk/zmenit-zdravotnu-poist...

rusalinka
5. okt 2022

@simca06022011 tak ono to bolo pred cca 11 rokmi, teraz by som to už určite dotiahla do konca. Ale veľmi dobré, že to už nebude také ľahké, to je super info!

alenah31
5. okt 2022

@ketrint a kde vidíš problém, že svokra uzavrela poistenie na deti-vnúčatá?? Veď to je úplne bežné. Ak im chce babka platiť poistky však nech platí. NEEXISTUJE, aby babka použila ako poistník iné údaje ako svoje vlastné + podpísala sa cudzím podpisom - čiže k úhone môže prísť len ona...nevidím nikde v tomto prípade zneužitie RČ. Čo sa týka SP - že zamestnankyňa SP podala telefonicky info - neverím ani náhodou...a už vôbec, že jej povedala výšky platov, materskej...ja som HR personalista/mzdár a mám previerku GDPR na prácu s týmito údajmi v rámci našej spoločnosti a SP, ALE zásadne elektronicky cez overenú mailovú adresu alebo po prihlásení do el. schránky. A ako fyzickej osobe mi odmietli po telefóne povedať aj to akú Dg. mám uvedenú na vlastnej - už odovzdanej PN-ke.

ketrint
5. okt 2022

@alenah31 napísala som svoju priamu skúsenosť (s tou materskou) a jednu vec, ktorú som tu čítala, čo sa sťažovala tá mamička, že im toto svokra vyviedla...
Zbytočne sa do mňa navážaš, nemyslela som to v zlom, ani som nechcela strašiť, proste som len posunula info, ktoré mám 🙂
A nemyslím, že je v poriadku bez vedomia rodiča a vlastne napriek jeho nesúhlasu založiť zmluvy na deti. (Tá žena si to neželala a potom zistila, že to svokra aj tak urobila poza jej chrbát. Tu riešila, ako vie tomu predísť do budúcna, aby na nich svoka nezakladala veci. Nepamätám si o akú zmluvu išlo, že čo to bolo konkrétne...)
A to s materskou - sedela som vedľa a pani cez telefón fakt len RČ si vypýtala, Mali sme to na hlasný odposluch, aby tá naša kamoška vedela potvrdiť, že je to ona a že takú info chce, len dostatočne nehovorí po slovensky, ale fakt to pani zo sociálky len hodila do pc a povedala sumu, a základ z ktorého sa to vyrátava. Sme ostali čumieť všetky tri, že takto to funguje :O

ketrint
5. okt 2022

@alenah31 aha, a chcem doložiť, že to so sociálkou bolo pár rokov dozadu 3-4, neviem ako to bolo s GDPR vtedy a či sa odvtedy niečo nezmenilo... úprimne dúfam, že áno, lebo to bol fakt šok a preto som si to zapamätala...

alenah31
5. okt 2022

@ketrintja sa do teba nenavážam - ale ako prosím ťa babka zneužila RČ vnúčaťa ak mu ona založila a platí poistku? Však to urobila aj moja mama - dieťa s tým nič nemá - akurát po čase dostane nejaké peniaze. Moji rodičia dokonca všetkým vnúčatám založila vkladné knižky. Autorka sa pýta čisto len na RČ - pri akomkoľvek úkone treba aj ďalší údaj - čisto len RČ ... čo s ním vieš urobiť?

ketrint
5. okt 2022

@alenah31 nebola to poistka, napísala som potom, že netuším o akú zmluvu/listinu išlo... viem, že pani bola proti a svokra to na deti založila poza jej chrbát...
Neviem fakt a viac ani nemám k tejto téme čo povedať, toto je všetko, čo viem :D