Zneužitie občianského preukazu

19. mar 2023

Ahojte, kupujem auto od cudzieho človeka z iného okresu a dnes mi volal, že potrebuje moje údaje (Meno, priezvisko, rok nar. a číslo OP) na splnomocnenie, tak som mu poslala cez SMS. Zajtra si mám ísť pre auto. Teraz sa ale bojím zneužitia. Po prvýkrát v živote kupujem auto, čiže skúsenosti s tým nemám. Čo mám teraz spraviť? Mám si ísť vybaviť nový?

sasa1310
19. mar 2023

tieto údaje naozaj treba zadať do splnomocnenia.

janai1
19. mar 2023

A ako inak chceš aby napísal splnomocnenie?
https://www.podnikajte.sk/obchodne-pravo/splnom...

autor
19. mar 2023

@janai1 Veď samozrejme, že treba, len sa bojím, čo sa stane potom. Dúfam, že to nie je typ človeka, ktorý to využije aj na niečo iné. O to mi ide.

mk1111111111
19. mar 2023

Splnomocmenie musis podpisat a mal by tam byt ucel na co, ze na prepis vozidla takej SPZ, takeho VIN cisla z tej osoby na tu osobu a potom sa neda zneuzit na nic ine

lilope
19. mar 2023

A na čo by to vedel podľa teba využiť? Nie je tam ani uvedený jedinečný identifikačný prvok, čo je len rodné číslo.

autor
19. mar 2023

Dobre. Ja som chcela len naisto vedieť, že číslo OP sa nedá zneužiť, pretože som neraz počula, že sa dá. Najprv chcel aby som svoj OP sfotila a poslala, no to sa mi nepozdávalo. Ešte sa veľmi v tých veciach nevyznám, tak prirodzene, mám obavy.

savoya
19. mar 2023

Ja by som to nikdy nespravila

simonah73
19. mar 2023

a ved on splnomocni Teba aby si mohla prepisat auto, v splnomocneni bude napisane ze Ta splnomocnuje prepisat auto na seba.

autor
19. mar 2023

Teraz mi volal, že mu mám dať aj rodné číslo. Čiže mu ho dať? Chápem, že je to pre splnomocnenie, ale vedomie, že niekto má všetky údaje môjho OP je desivé.

lilope
19. mar 2023

Takto vyzerá splnomocnenie, áno, je tam aj rodné číslo. Buď chceš auto kúpiť alebo nie. Aj keby ste nespisovali splnomocnenie, ja som v kúpnej zmluve pri predaji auta tiež vypisovala svoje údaje aj údaje kupujúceho a obaja máme navzájom svoje údaje. Bez jednoznačného identifikovania osoby nemôže byť predsa takáto zmluva platná. Keď sa bojíš, tak nekupuj.

janai1
19. mar 2023

Len tak pre zaujímavosť, to ste ako spísali zmluvu keď to riešiš? Veď aj v zmluve sú všetky tieto údaje

maranco
20. mar 2023

vyplň tento formulár, to bude namiesto splnomocnenia

Súhlas kupujúceho s prevodom držby vozidla na svoju osobu
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
a potom môže "odhlásiť" auto a ty si ho "prihlásiš".