Mám záujem o kúpu nehnuteľnosti, predávajúci však nedisponuje znaleckým posudkom. Stretli ste sa s tým? Teda ako je to zvykom, že znalecký si robí kupujúci? V zmluve mám lehotu 3 týždne, mám obavy, že sa to možno ani nestíha. Tiez mi príde čudné ako ja môžem robiť znalecký na byt, od ktorého nemám kľúče, papiere ani nič...? 🤷🏻♀️
Ak nie je hotový znalecký posudok (čo väčšinou nie je), tak si ho platí ten, kto ho potrebuje. Znalec sa dohodne s majiteľom, kedy môže prísť. Samozrejme, treba skontaktovať znalca a majiteľa, aby mali na seba čísla.
vidno, že sa do toho nevyznáš. Veď ty berieš úver, ty potrebuješ znalecký posudok, tak ty ho platíš, ty vybavuješ.
No, potiaľ viem, je to normálne. My sme ak brali úver, čiže my sme si zaplatili znalecký posudok. S vtedajším majiteľom sme sa dohodli, kedy príde, aby nám otvoril.
Je to bežne. Ty berieš úver a potrebuješ znalecky posudok, nie predávajúci, čiže si ho musíš dať spraviť ty.
@eternity24 ďakujem za normálnu odpoveď 🙂
@melanta možno to zle vyznelo, ale toľko viem, že znalca si musím nájsť 🤦🏻♀️
Fakt na tejto stránke radšej sa nič nepýtať, pre Tvoju informáciu, ešte som zmluvu nepodpísala, preto sa chcem opýtať aj na dostatočnú lehotu koľko to je 🤦🏻♀️ ale tu radšej nie, ešte snáď dostanem po hube.
Lehota tri týždňe na čo konkrétne? Snáď nie na podpis kúpnych zmlúv,lebo to je nereálne stihnúť väčšinou,také rezervačné zmluvy sú blbosť a riziko..znalci bývajú vyťažení a kým to banka schváli ďalší čas
Lehota aká? Na podpísanie kúpnej zmluvy? 2-3 mesiace žiadaj. To je bežná lehota, pretože znalec môže trvať aj mesiac aj dlhšie, kým bude mať čas prísť a potom kým vypracuje posudok. Následne vybavenie hypotéky, môže trvať 2 týždne, môže trvať mesiac. Čiže 3 mesiace by som dala s rezervou. A zistí si v banke, kde budeš žiadať o hypotéku, či banka nemá svojich znalcov. Niektoré tak majú.
ja dávam do rezervačnej 60 dní je to menej stresujúce ako sa naháňať
@aduskatt no dali mi lehotu 19.5. nakoniec, že to by vraj malo stačiť. Ja som žiadala do konca mája.
Ak nepríde ku komplikáciám, mohlo by to stačiť. A ak nie, vždy sa dá dodatkom predĺžiť
@aduskatt áno, dúfam presne v túto možnosť 🙂 už som kludna. 😊
🙂 držím palce
@aduskatt ďakujem ste veľmi milá 😊
A ty si znalec s pečiatkou, ak chceš robiť znalecký? Predpokladám, že nie. Vybavíš si znalca a termín dohodneš s predávajúcim. Celkom jednoduché. A zvyk je taký, ako sa dve strany dohodnú. Ak ty potrebuješ znalecký kvôli hypotéke, tak si zabezpeč. Lehota v zmluve je tiež na dohode, na to si mala myslieť pri podpise, aby lehoty boli také, že ich budeš stíhať a budeš mať aj rezervu.