Zmluva so stavbármi

najk
24. feb 2021

Ahojte, mozno je to skor otazka na Modru strechu, ale skusim aj tu. Viete mi poradit ci stavbar moze nacenit nejaky produkt na vysoku cenu a potom tam dodat nieco uplne najlacnejsie v totalnom nepomere k tej cene, ktoru dal? Uvediem priklad. V naceneni je napriklad napisane kotol, rekuperacia, okna.. zmluvu sme podpisali, lebo tam bolo asi milion poloziek, nedalo sa kontrolovat kazdu. Takze ok, kotol. Lenze ako sa stavia, tak si samozrejme chceme odsuhlasovat aky typ kotla, okien, rekuperacie atd. A to je zrazu pre firmu problem. Divia sa preco to chceme vediet. A zrazu zistime, ze nacenenie tych poloziek je spravene ako keby mali dodavat uplne super spickove produkty a realne chcu dodat uplne priemerne, alebo lacne produkty. Mozeme sa voci tomu branit? Mozeme ziadat drahy produkt, alebo ak dodaju lacnejsi, tak znizenie ceny, ktoru sme podpisali v zmluve? Lebo je sice pravda, ze sme podpisali vysoku cenu, ale je pravda aj to, ze oni nedefinovali aky presne typ kotla, rekuperacie atd dodaju, takze nam nevadi tu cenu zaplatit, ale za tu cenu uz chceme ozaj spicku a nie podpriemer. Ale aby dodali napriklad produkt za 2tis eur a pytali si zan napriklad 7tis, tak to nam pride fakt ako okradanie a ani ked tam zarataju pracu, dalsi material potrebny na zapojenie, marze, tak sa proste na tuto cenu dostat nemozu. Vie mi niekto poradit ako z toho von a ake mame moznosti sa branit? Dakujem

lujza10
24. feb 2021

Sucastou zmluvy by mal byt vykaz vymer ktory "vitazny" uchadac nacenil....a on by mal drzat kvalitu aj cenu produktov vo vykaze vymer.

simca06022011
24. feb 2021

V zmluve, v tom zozname by mal byt PRESNE specifikovany produkt, typ, druh, mnozstvo. Napadla by som zmluvu, ak by sa s nimi nedalo dohodnut, ziadala znizenie ceny, zmenu produktov. Ked tak riesit cez SOI. Len ked ste sa nedohodli napresnych produktoch, moze to byt tazsie, lebo budu sa ohanat, ze na cene ste sa dohodli. Mozno nejaky pravnik by poradil (?).
Samozrejme, vsetko pisomne rieste s nimi, aby ste mali dokazovy material. Skoda ze ste si to nekontrolovali... no... ja som takto len v kuchynskom studiu usetrila na spotrebicoch cez 1500EUR (a to som brala tie iste, len z ineho zdroja)

pavucikvet
24. feb 2021

@najk ak raz nieco nacenil na tu cenu, tak by mal dodat vyrobok v tej cene. Ak doda lacny typ, tak upravit cenu. Toto mi pride ako nekale obchodne praktiky a pohrozila by som SOI

najk
autor
24. feb 2021

No oni prave v naceneni typy nedali. Je tam uvedene iba rekuperacia a cena. Nic viac. My nemame problem zaplatit tu cenu, ale stve nas, ze sa citime vyslovene podvadzani. A dakujeme Bohu, ze sme im nepodpisali stavbu celeho domu, lebo sme nemali dost penazi, tak sme im dali iba hrubu stavbu a zvysok az ked vybavime hypoteku. Takze cakame kedy dorobia co maju a dalsie peniaze od nas neuvidia. Vonkajsie zateplenie, obklady, plavacky, malovanie atd si uz budeme riesit s niekym inym. Nastastie na vacsinu tychto prac uz mame overenych ludi a hlavne vieme si nakupit material bez tychto ich 300 percentych prirazok. Stavim sa, ze sa oni este budu citit urazene, ze sme im slubili, ze budu ten dom aj dorabat a teraz im dalsiu zmluvu nepodpiseme. Ale mozu si za to sami s takymto pristupom. Nehovoriac, ze kvalita tiez nie je ziaden zazrak a meskaju uz niekolko mesiacov :(

annamaria4
24. feb 2021

@najk to je velka chyba, ze ste neziadali aby vam dali do zmluvy konkretny typ kotla!

ivkazba
24. feb 2021

@najk no chyba prvá, že ste v nacenení nežiadali konkrétne veci. Chyba druhá je vždy platba vopred. Ak by za prácu dostali zaplatené až po jej vykonaní, nemeškali by niekoľko mesiacov. A teda chyba tretia, chýbajúce "pokuty" za meškanie.

najk
autor
24. feb 2021

@ivkazba neplatime vopred. Platili sme len zalohu. Inak vzdy vyuctovanie kazdy mesiac. Pokutu maju 50 eur za kazdy den meskania, cize to sme si osetrili. Napriek tomu meskaju a maju milion vyhovoriek preco to je vlastne nasa chyba, ze meskaju a pocasie a korona a bla bla bla 🙂 Ale my nestojime o tu pokutu, potrebujeme byvat, nie roky sa natahovat po sudoch. Preto verime, ze to uz v blizkej dobe dokoncia a uz si budeme dorabat cez ludi, ktorych pracu pozname a nakupovat material sami.
Ale ano, uz vieme, ze sme mali chciet, aby boli v naceneni presne typy spotrebicov. Lenze clovek stavia prvykrat a nenapadne ho, ze ho budu chciet takto natiahnut. Mnohe veci sme si vychytali, hlavne tu pokutu, preto teraz makaju a uz sa to nenatahuje, ale niektore veci sme zial neustrazili.

len_nig
24. feb 2021

Tak my sme akurát dostavali dom s firmou a v zmluve máme aj značku okien, typ kotla, použité materiály, hrúbka zateplenia atď. Takže pravdepodobne nastala chyba hneď pri zmluve, že tam nemáte presne definované za čo platíte.

09041986
24. feb 2021

@najk ak nemáte v ZoD presne špecifikované položky s konkrétnym typom dodávky riešila by som to s advokátom, za jednu konzultáciu zaplatíte pár eur, ukážete mu konkrétnu vašu ZoD ( otázne je co a či vôbec máte v ďalších dojednaniach zmluvy) a podľa toho postupovať so zhotoviteľom. Kašlite na koňa a bežte za právnikom sú to vaše (a predpokladam nemalé) finančné prostriedky...