Zmluva s realitnou kanceláriou a provízia

evica17
24. máj 2021

Ahojte, chcem sa spýtať. Boli sme na obhliadke bytu , kde sme podpisovali aj záznam o obhliadke. Byt sa nám zapáčil a mali sme záujem ho kúpiť. Ale kým si majiteľ vybavoval veci na byte, byt zmizol z ponuky realitky, my sme zálohu zatiaľ nedávali, keďže to ani maklér nechcel, kým sa nevyriešia veci s bytom, že on sa ozve. Tak sme zašli za majiteľom, keďže sa nám realitka neozývala, a dozvedeli sme sa, že on medzičasom zrušil zmluvu s realitkou, a že sa môžme dohodnúť na kúpe. Myslíte, že keby sme byt kúpili, že by realitka mohla od nás vymáhať províziu alebo nejakú pokutu, prípadne od predávajúceho ? Máte niekto s týmto skúsenosti ? A ako dlho platia sprostredkovatelské zmluvy s realitkou po ich ukončení, že to nemože predávajúci predať tomu kto bol kedysi na prehliadke.

patka06
24. máj 2021

Podľa toho čo podpísal predávajúci realitke ...áno mohla by vymáhať od neho zmluvnú pokutu

kkovacovak
24. máj 2021

@evica17 ak predávajúci odstúpil od zmluvy s realitkou z nejakého dôvodu a realitka je s tým oboznámená a odstúpenie akceptuje tak by nemal byť problém. Vy ale nemáte ako vedieť akú zmluvu medzi sebou podpísali a aké boli podmienky. Od vás by vymáhať nič nemali. Jedine od predávajúceho ak ich nejakým spôsobom obišiel ale ak tvrdí že odstúpil od zmluvy tak ako treba tak by mal byť krytý aj on.

patka06
24. máj 2021

ak aj predávajúci odstúpil od zmluvy s realitkou, väčšinou býva podmienka, že určitý čas - v zmluve určený, nemôže predať záujemcom, ktorí boli s realitkou u neho na obhliadke

nafka0483
24. máj 2021

@evica17 Ty mas s realitkou nejaku zmluvu? Vies co si podpisovala pri tej obhliadke, ci si sa aj k niecomu zaviazala?
Ak nemas s realitkou ziadu zmluvu, tak od teba si nemaju na zaklade coho vymahat pokutu alebo si nieco narokovat. Ked uz, tak on povodneho majitela, ktory s nimi zmluvu mal.

sasa1310
24. máj 2021

@evica17 to je nejaké zvláštne celé. Najprv dá majiteľ byt do realitky a potom to zámerne zruší. Tam niečo riadne smrdí. Lebo provízia realitke sa dáva k cene, čiže majiteľ v podstate nič neplatí, keď si určí cenu, za ktorú ho chce predať. Ja by som od takého kupujúceho byt nekupovala. Kukla si si na katastri ako to má majiteľ?

lubka73
24. máj 2021

@sasa1310 preco ti to pride divne ? aj my sme dali do realitky, dva mesiace nic len obhliadky ,potom ze nech znizime sumu /realitka si nahodila na nasu 6000 eur/ , tak sme to zrusili a predali sme byt sami a este za vyssiu sumu aku sme dali realitke , ale bola o nieco nizsia ako davala realitka , vsetko prebehlo v poriadku a pani/slecna uz rok a pol byva

sasa1310
24. máj 2021

@lubka73 ale vy ste nemali záujemcu. On má záujemcu a zruší realitku, čo vôbec nemusel, keďže cenu ktorú si stanovil, dostane tak či tak. Predávala som niekoľko bytov. Stanovila som si svoju cenu a bolo mi jedno koľko si realitka nadhodila. To platil kupujúci. Fakt som zvedavá, či si kukla kataster

3petka
24. máj 2021

@evica17 ak niečo tak jediný on by platil províziu ale ak je zmluva zrušená tak nič sa nestane. Pokial samozrejme ešte nebeží nejaká výpovedná lehota..

lubka73
24. máj 2021

@sasa1310 mozno chce predat za viac pre seba , ked vidi ze je zaujem

sasa1310
24. máj 2021

@lubka73 pochybujem. Okrem toho on jediný môže platiť ešte pokutu.

panelacikova
24. máj 2021

@evica17 pozor, v zázname o obhliadke je väčšinou spomenutý fakt, že ak kúpiš túto konkrétnu nehnuteľnosť akoby "mimo" realitky, čiže priamo od majiteľa alebo cez inú realitku, tak tá konkrétna, ktorá s tebou robila obhliadku, má nárok žiadať od teba nejakú náhradu škody - čiže pokutu. veľakrát to tam aj uvádzajú, koľko % z čoho. mne to pripadá tak, že majiteľ videl, že máte vážny záujem a on vás oslovil mimo realitky, to znamená, pravdepodobne majiteľ bytu nepodpísal realitke nič, len sa s nimi ústne dohodol, že môžu byt ponúkať. realitka ale s vami podpísala obhliadku, čiže vy ako kupujúci ste zaviazaní. k čomu teraz môže dôjsť? majiteľ vás oslovil "poza chrbát realitky" a teda chce ušetriť cca 2000-3000 (provízia RK). vám byt predá, samozrejme, za cenu, akú vám dohodla realitka, čiže on ušetrí. ale vy môžete mať na krku právnikov z RK, a to na základe obhliadky, ktorú ste podpísali. dúfam, že ste si odfotili ten papier o obhliadke? čo sa tam presne píše? lebo ak nie, odporúčam ísť aj naďalej cez túto realitku, pretože vy neušetríte na ničom. naopak, vy máte komplet servis, ak kúpite byt cez realitku. náklady znáša predávajúci. a práve on je ten, ktorý chce zrejme cuknúť, pretože je možné, že s RK nemá podpísanú žiadnu písomnú zmluvu.... takže pozor na to, aby ste neprišli do problémov...

panelacikova
24. máj 2021

@sasa1310 majiteľ platí realitke províziu. a to chce zrejme ušetriť, pozrite moje vysvetlenie vyššie... ak RK predáva byt za 100 000 napríklad, tak je už vopred dohodnutá (a neskôr v zmluve sa to spomenie), že majiteľovi ide z toho povedzme 97 000. čiže predajná cena pre kupujúceho je väčšinou daná "majiteľom", v skutočnosti však z nej ešte majiteľ hradí províziu RK. a v tomto prípade si asi zmyslel, že ušetrí. to je OK, v tom nevidím problém. problém je, ak kupujúci podpísal obhliadku. väčšinou vo formulári o obhliadke je formulka, že ak práve kupujúci kúpi túto konkrétnu nehnuteľnosť bez prítomnosti tejto RK, tak bude platiť pokutu...

evica17
autor
24. máj 2021

@sasa1310 áno, kataster sme kukali. No majiteľ zrušil zmluvu, lebo realitka sa nečinila k ničomu a napriek tomu že bol záujem z našej strany , tak stále tam boli obhliadky, čo ho otravovalo. Cenu nám dal nižšiu, mínus províziu realitke (čo provízia bola 7000 eur a on chcel 60 000 eur)

@panelacikova mal zmluvu aj písomnú, bolo tam že dva mesiace nemôže predať tým čo boli na obhliadke ani rodinným príslušníkom. Ale popravde , ten papier o obhliadke som si neodfotila, ale keď som ho čítala pri vypisovaní, bolo tam iba meno, a kde a kedy bola obhliadka, ale je možné, že to niekde malým písmom alebo niekde strčili. A neexistuje tam tiež nejaká výpovedná lehota, alebo ako to vypovedať ? veď to nemôže trvať večne . A keby sa nedá, tak odporúčate ako kontaktovať makléra a upozorniť ho, že ideme kupovať nehnuteľnosť aj napriek tomu, že majiteľ už nemá zmluvu ?

panelacikova
24. máj 2021

@evica17 pravdu povediac, asi by som si vyžiadala ten papier o obhliadke, že si chcem z neho urobiť kópiu. potom pozrieť, čo je tam vlastne uvedené a prípadne sa zariadiť ďalej. ono ak majiteľ nemá s nimi zmluvu, že je "voľný", tak on to môže teraz už predať hocikomu... vy máte možnosť ušetriť, to je super. len aby nešla potom nejaká vysoká pokuta RK, lebo by ste v konečnom dôsledku prerobili....

evica17
autor
24. máj 2021

@panelacikova A ešte otázka, ak som to podpisovala iba ja, ale manžel tam nie je vedený že bol na obhliadke, ale bol so mnou, tak by sa to dalo kúpiť iba manžela ? že on by bol vedený na kúpnopredajných zmluvách aj na hypotéke v banke, kedže aj tak nehnuteľnosť bude naša spoločná, podla BSM

patka06
24. máj 2021

@evica17 Ak ste manželia na zmluvách budete obaja

draik
24. máj 2021

@evica17
Obvykle sú také zápisy z obhliadok nevymáhateľné voči tomu, kto bol na obhliadke, ak s ním RK nemá aj zmluvu. Druhá vec je morálna, keďže nepochybne došlo ku kontaktu s predávajúcim vďaka RK.

sasa1310
24. máj 2021

@panelacikova byty som už nejaké predávala. Sumu som si navrhla. Dajme tomu chcela som dostať 150 000 eur, tak predajná cena bola 154 000 eur. Čiže ja som vždy dostala to, čo som chcela.

panelacikova
24. máj 2021

@sasa1310 áno, ak to berieš z tej strany, tak áno. v našom prípade (príklad, ktorý som vyššie uviedla) by to bolo teda následovne: 100 000 chce majiteľ a tak RK ho bude ponúkať za povedzme 104.000.- štvorku dostane tým pádom províziu...

panelacikova
24. máj 2021

@sasa1310 bola však doba a nie jedna, kedy nehnuteľnosti stagnovali. a majiteľ chcel síce 100 000, RK núkala za 104 000, ale byt tak dlho stál, že aj tak museli dole. automaticky musel dole aj majiteľ, ale to je asi jasné 😉

evica17
autor
24. máj 2021

@draik nechápem, čiže ja keby chcem papier z obhladky tak mi ho nepošlu ako kópiu ? alebo že nemôžu odomňa vymáhať pokutu ?

panelacikova
24. máj 2021

@evica17 že nemôžu od teba vymáhať pokutu...

panelacikova
24. máj 2021

@draik čím je spôsobená nevymožiteľnosť? tým, že zmluva nie je potvrdená notárom? Ďakujem p.s. pýtam sa preto, lebo ja som mala vždy rešpekt pred týmito papiermi s malými písmenkami a ani mi nenapadlo nikdy RK obísť v takomto prípade....

sasa1310
24. máj 2021

@panelacikova v BA nemysliteľné. 🙂

evica17
autor
24. máj 2021

@panelacikova ďakujem .

@draik a áno morálne hľadisko je tu, ale je tu aj to že realitka nám ani len nedala vedieť že nehnuteľnosť už nie je na predaja majiteľ ponuku stiahol, to sme sa len náhodou dozvedeli, keďže nebola v ponuke. z ich strany mi to prišlo tiež nie práve košér

panelacikova
24. máj 2021

@sasa1310 no to asi áno 🙂 ja žijem v ZA a bolo tu také obdobie 🙂

draik
24. máj 2021

@panelacikova
Zápis nie je zmluva.

evica17
autor
26. máj 2021

Tak pan nam ukazal zmluvu a ma tam dodatok k vypovedi zmluvy, ze ak vypoveda zmluvu, tak vsetky odstavcevsa rusia, ale ten clanok s proviziou ostava v platnosti. To moze byt tak , ze aj keby to prefava p 10rokov ze atale.by platil realitke proviziu ? A nehovoriac ze sa nedohodli ani len na vyske provizie a tak