Zmluva pri kúpe domu medzi partnermi

simoneeckaa
5. nov 2020

Žienky ahojte, riešili ste niekto medzi sebou a partnerom zmluvu ,keď ste kúpili spolu dom a v prípade ak by ste sa náhodou rozišli ,aby potom nedošlo k nejakým nezrovnalostiam? Ak môžte poraďte ,kde sa to rieši atď.🙂 Ďakujem.

marca12
5. nov 2020

@simoneeckaa najlepsie u notara spisat notarsku zapisnicu

simoneeckaa
autor
5. nov 2020

@marca12 máte s tým skúsenosť?🙂

agata1376
5. nov 2020

Veď v kúpnej zmluve ste boli obidvaja ako kupujúci a na liste vlastníctva má každý z vás jednu polovicu, nie? Či ešte niečo iné chcete zmluvne riešiť ?

sissy27
5. nov 2020

@simoneeckaa aké nezrovnalosti máš na mysli? Veď vlastníctvo je zapísané na katastri. Čo navyše by ste chceli riešiť?

simoneeckaa
autor
5. nov 2020

@agata1376 @sissy27
no niekedy sú problémi medzi partnermi a nevedia sa dohodnúť potom to aj tak vyzerá ,tak preto by som chcela v prípade napr. rozchodu mať zmluvu ,kde bude uvedené že sa buď dom predá alebo vyplatí jeden z partnerov.

sissy27
5. nov 2020

@simoneeckaa na to ti je zmluva zbytočná, to je snáď normálna vec vyplývajúca zo zákona, že pokiaľ si zapísaná na katastri ako vlastník časti nehnuteľnosti, tak máš právo ju buď využívať, alebo teda žiadať vyrovnanie. Ak sa nebudete vedieť dohodnúť, tak aj tak skončíte na súde.
A možno by bolo lepšie kúpiť nehnuteľnosti dve, každú napísať na jedného z vás, v jednej žiť a druhú zatiaľ prenajímať a keď sa niečo pokazí, tak máte každý svoje a bez problémov. A keď sa nič nepokazí, tak zostane pre deti.

petamich
5. nov 2020

ak nechcete v tej zmluve riesit ine veci napr. ze ty si vlozila vstupne investicie vyssie atd. tak je to zbytocne, ak ste obaja ziadatelia a obaja na kupnej zmluve tak automaticky je to vlastnictvo 50:50, ak pride k rozchodu, tak beztak budete musiet dom predat alebo jeden druheho vyplatit bude len na vas ako sa ne/dohodnete

marca12
5. nov 2020

@simoneeckaa na to je zakon,kvoli tomu zmluvu nepotrebujes. Ono tie tahanice su kvoli tomu,ze ludia nemaju peniaze na vyplatenie toho deuheho,nevedia sa dohodnut,kto ostane v dome a podobne. Ci mate uz teraz dohodnute,kto koho vyplati? Nevies,ake budete mat zmyslanie o par rokov a mozno si na seba upleties bic a trrbars teraz budes chciet takto a po rokoch zmenis nazor a budes chciet,aby on si nechal dom a teba vyplatil....ak by ste mali deti a nevedeli sa dohodnut,sud povacsine,ak matka chce dom,necha jej ho,lebo je to prostredie,kde deti vyrastaju,ak teda matka ma na vyplatenie.

basska_b
5. nov 2020

My sme kupili dom, kde súd nariadil predaj domu z BSM, ťahali sa o to niekoľko rokov na súde, až musel byť nariadený predaj. Takže situácie sú všelijake, dokonca aj ak by ste sa s partnerom priam zobrali a boli manželia. Jeden z vás totiž môže odmietať z domu odísť a odmietať ho aj predať

simoneeckaa
autor
5. nov 2020

@basska_b veď práve,že môže odmietať a to nechcem,lebo platiť budeme musieť obaja

basska_b
5. nov 2020

@simoneeckaa Chápem, že myslíš na všetky veci, ktoré môžu nastať, ale zas ja som si povedala, že nejako bolo, nejako bude... vychádzam z toho, že s mužom budeme žiť v dobrom aj v zlom a že nedôjde k takejto situácii. Ak by došlo, tak to nejako vyriešime ako rozumní dospelí ľudia, len teda nedávala by som mu podpísať takéto niečo, lebo by si chudák myslel, že už ho nechcem 😀

simoneeckaa
autor
5. nov 2020

@basska_b to mas pravdu😀 ale ja som mu povedala,ze nikdy nemozme vediet moze si najst druhu alebo ja druheho vela vztahov dopadlo tak 🤷‍♀️ ale ano asi je najlepsie verit len v dobro a potom sa dohodnut , ako dospeli ludia

agata1376
5. nov 2020

Teraz ste na liste vlastníctva spoluvlastnici a to rovnakým dielom. Pokiaľ by ste sa rozišli, čo vám samozrejme neprajem a jeden z vás by sa rozhodol svoj podiel predať tretej osobe aby urobil tomu druhému napriek, spoluvlastnik má podľa zákona predkupné právo. Pokiaľ by ste sa nevedeli dohodnúť kto komu svoj podiel prevedie a za akú cenu vyplatí, skončí to na súde. Rovnako by súd rozhodoval aj v prípade, že by ste mali tieto podmienky ošetrené v zmluve ale jedna zo strán by nebola ochotná to dodržať. Súd potom rozhodne, či sa nehnuteľnosť môže reálne rozdeliť, alebo kto koho vyplatí podľa znaleckého posudku alebo nariadi nehnuteľnosť predať a peniaze si rozdelíte podľa podielu na liste vlastníctva.

basska_b
5. nov 2020

@simoneeckaa Z mojich skúseností sa častejšie kvôli majetku rozhada vlastná rodina, vlastná krv...