Zmena Územného plánu obce a stavebné povolenie

hsjdudhdbd
14. jún 2023

Ahojte chcem sa opytat ci niekto riesil podobnu vec ako my. Mame pozemok kde je pristupova cesta ale je to vedene ako orna poda. Problem je ze to nieje v uzemnom plane obce a tym padom ani v zastavanej oblasti obce . Naposledy sa menil uzemny plan obce v roku2021 prosim vas co spravit aby nam to schvalil starosta. Volali sme mu ale on sa zatajil a povedal ze on stym nic nema pritom viem ze on to musi schvalit . Mali ste neikto podobny problem ?

viestta
14. jún 2023

@hsjdudhdbd chcete povolenie stavby mimo intravilanu obce alebo zmenu uzemneho planu? Kazde z toho ma ine pravidla.

vkatush
14. jún 2023

@hsjdudhdbd my sme si dávali žiadosť pred rokom, platili sme vyše 8 tisíc, obec ti to musí schváliť, ale nečakaj, že ti to oni zaplatia.

Ale zdá sa mi, že každých 5 rokov by mala obec vyzvať, že sa kontroluje alebo mení územný plán a tam si môžete dať pripomienky alebo žiadosti, ale to si nie som istá, nejaký právnik alebo úradník by ti poradil.

alenah31
14. jún 2023

je to tak ako píše @viestta. Okrem toho ak obec neplánuje zmenu - nie je povinná robiť územný plán (stačí renova každých 5 rokov). A ešte jedna vec. Ak má orná pôda určenú bonitu A - nie je možné na nej stavať - nový zákon od 1.6.2023. A od 1.4.2024 už nebude môcť vydávať povolenie obec - ale priamo okresný úrad (pokiaľ nepôjde o verejný záujem čím sú hlavne veľké firmy poskytujúce pracovné miesta a štátne záujmy). .

draik
14. jún 2023

Zabudnite na to, takto jednotlivo je to nákladné a tiež časovo zdĺhavé. Navyše zmenu by muselo schváliť obecné zastupiteľstvo.

hsjdudhdbd
autor
14. jún 2023

@viestta
@viestta je to extravilarne

mamina7070
14. jún 2023

@hsjdudhdbd tam tak lahko nepostavite skoda snahy

obkladac
11. aug 2023

Starosta neschvaľuje územný plán, ale zastupiteľstvo, vlastník pozemku môže požiadať aby jeho pozemok bol začlenený do územia na výstavbu zo zákona sa územný plán prehodnocuje každé 4roky ,ako vlastnik môžte obec požiadať aj o individuálnu zmenu územného plánu vtedy to platíte Vy.

hsjdudhdbd
autor
13. aug 2023

@obkladac a neviete nahodou ako sa to cenovo pohybuje keby sme o to poziadali?

obkladac
13. aug 2023

Uzemneplany.sk/obstaravatelia, cenu neviem

mira0611
13. aug 2023

@hsjdudhdbd ahoj, pises, ze je tam pristupova cesta. Su tam aj ine rodinne domy? Podaj ziadost na obecny urad neschvaluje to starosta sam, ma povinnost schvalovat to s obecnym zastupitelstvom, na najblizsom zhromazdeni. Zisti to kedy bude a dovtedy podaj ziadost, ale vcas aby to bolo aj v programe zasadacej rady. Zasadnutie sa robi kazde 3 mesiace.
Nevidim dovod preco by to neschvalili, vsak viac obyvatelov-viac dani, dan za nehnutelnost, smeti...peniazi na obyvatela od statu...
Ja som mala tiez ornu podu pozemok, dala som vynat z podneho fondu, ale bolo to intravialne a okolo toho boli rodinne domy, bolo to uzemie urcene na byvanie, nie obcianska vybavenost ani nic podobne.

hsjdudhdbd
autor
14. aug 2023

@mira0611 my mame extravinalne a mimo uzemneho planu obce ale vsade su tam postavene nove domy ktore tiez to vybavovali takto ako mi ze to bolo mimo uzemneho a extravinalne tak verim ze nam to schvalis uz sme podali ziadost aj nad nami pozemky podali ziadost zevraj cim viac nas bude tym lepsie ˇˇˇˇˇ pristupova cesta tam je vedena v katastei presne k nasmu pozemku co je mozno mala vyhoda a dokonca dalsie dve z dvoch stran tak mam taku malu nadej bo kazdy hovori ze sa nam to nepodari ˇˇˇ na urade nam povedali ze by nam to mali svhvalit a ze do troch rokoch je zasadnutie posledna zmena uzemneho planu bola 2021 tak ste ma troska upokojila a dala nadej 🙂