Dobrý deň, chcela by som sa opýtať... Narodila sa nám dcéra trvalý pobyt mám taký ako manžel aj dieťa a chcela by som zmeniť trvalý pobyt sebe aj dieťaťu dá sa to? A ako treba postupovať? Čo je potrebné na vybavenie?
@mia105 Trvaly pobyt sa nahlasuje na ohlasovni trvaleho pobytu v obci (vacsinou je to na obecnom urade, resp. miestnom urade v meste). Tu mas blizsie informacie, co potrebujes predlozit:
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
@mia105 @bibika55 tak to nie je. vobec sa nemusis odhlasovat nikde. staci ked sa prihlasis na novej adrese -obceny ci miestny urad podla noveho bydliska - priatel musi dat suhlas alebo najlepsie je, ked pojde s tebou a podpise to tam. samozrjeme mal by byt vlastnik. a ano, novy OP. Ziadne odhlasenie - urobia to automaticky pri prihlaseni v systeme. tvoj priatel musi predlozit LV (nemusi myt najnovsie), ale nesmie byt z internetu, ale z katastra
Robila som to sama asi 3 mesiace dozadu. Ak mas dieta, tak aj dieta- vypises tam tlacivo aj za dieta a podpises ako zakonny zastupca
Cize ziadne odhlasenie - prihlasenie, staci sa prihlasit (jedne krok)
Staci Vam, ak tam obaja pojdete, budete mat OP a to LV, vsetko podpisete tam. Nam to trvalo asi 10 min. Na policci pri vyvaveni noveho OP netreba nosit nic, vidia to v systeme, je to prepojene
@mircalla teda ja neviem co ty si citala, ale baby ziadnu povinnost odhlasit sa nespominali. A mia105 nema priatela ale manzela.
Nuz a v neposlednom rade NEMUSIS byt vlastnikom nehnutelnosti, v ktorej sa hlasis na trvaly pobyt. Staci suhlas vlastnika.
@maslenka47 ale mas pravdu, zle som si to precitala. myslela som, ze chce trvaly pobyt ako maznel a to presne naopak. v tom pripade suhlas vlastnika a manzel s tym nema vobec nic spolocne, ale vlastnik, ktory bud podpise suhlas (notarsky overeny, alebo tam ide s nou).
tiez pochopila som zle v prvom prispevku, ze ona sa musi odhlasit. robia to odhlasenie/prihlasenie naraz na obecnom/miestnom urade noveho trvaleho bydliska
na poziadanie noveho OP je potom 14 dni, vybavenie OP 30 dni alebo 2 dni zrychlene
@mia105 @bibika55 sorry!!
@mia105 Najprv ťa musí majiteľ bytu prihlásiť tam,kde chceš bývať.On musí podpísať na evidencii obyvateľstva,súhlas.Potom ťa na starej adrese odhlásia.Nezabudni,že budeš musieť automaticky meniť aj občiansky,a všade nahlásiť zmenu adresy.