Zmena trvalého pobytu a rodný list

veronika0310
20. nov 2024

Ahojte, som tehotná, termín mám o 3 týždne, dnes som si menila TP kvôli sťahovaniu. Zajtra idem vybavovať na políciu nový OP (potrebujem ho čím skôr preto necakam do pôrodu), len sa chcem spýtať, neviete niekto že či keď náhodou porodim skôr ako mi bude vydaný nový OP či bude stačiť ak matrikárke ukážem to že sa mi vybavuje alebo potrebujem ho už mať teda zaplatím si aby mi ho do 2 dni spravili? Mám info že stary mi zoberú, lebo je tým pádom neplatný keď som menila pobyt tak že ako to vlastne je

pribinak
20. nov 2024

Záplat si aby si ho mala čím skor, s tým náhradným “papierikom” je oštara
Zas ten poplatok nestojí majland

kvietok2012
20. nov 2024

Popl. do 2 dní je 27€ , starý op ti nechajú, dostaneš žiadosť.

e1i
20. nov 2024

@veronika0310 stary op odovzdavas pri prevzati noveho. Tiez som menila zaciatkom roka TP a az ked som isla pre novy,som odovzdala stary
Na vybavenie noveho mas po zmene tp 30 dni,cize do 30 dni musis poziadat o novy

veronika0310
autor
20. nov 2024

@pribinak ako oštara? Nevybavím nič s ním?
@kvietok2012 Áno viem že ten poplatok je 27€ len ako keď nemusim tak nebudem zbytočne vybavovať urýchlene
@e1i Isto mi ho nechajú? Lebo keď hej a budem mat zároveň aj ten papier aj potvrdenie o pobyte z ohlasovne tak by som teda asi nemusela vybavovať urýchlene, nie?

pribinak
20. nov 2024

@veronika0310 vybavis, ale budeš musieť všetko potom opravovať

e1i
20. nov 2024

@veronika0310 ano. Mne na ohlasovni pobytu povedali ze do 30 dni som povinna si op vymenit. A teda ja som si zaziadala hned a bez zrychlenia a stary som odovzdala pri preberani.

e1i
20. nov 2024

@veronika0310 s papierom o vybavovani op ozaj nic nevybavis,to nie je doklad totoznosti.

veronika0310
autor
20. nov 2024

@pribinak čo opravovať? Mne ide hlavne o ten RL aby nebol problém potom s tým lebo ma asi porazí už nacisto

@e1i Ako chápem ale nejaký doklad totožnosti musím mat Ved aj šoférujem aj banka a tieto veci tak nemôžem byt neviem 2-4 týždne bez OP

e1i
20. nov 2024

@veronika0310 ved dovtedy budes mat ten stary. Ale v banke to budes potom nahlasovat ked budes mat novy.

pribinak
20. nov 2024

@veronika0310 záplat si urýchlený občiansky a hotovo
Pokial nemáš nový občiansky, tak všade budú údaje zo starého

e1i
20. nov 2024

@pribinak praveze mam skusenost ze operator uz mal udaje z noveho,lebo tahali ich z registra osob a ja este stary op pri predlzovani zmluvy,tak museli prepisat a ked dosiel novy prepisovali zas nanovo

andrea_82
20. nov 2024

@veronika0310 stary OP by ti zobrali, len ak by bol po platnosti. Pri zmene trvaleho pobytu ti ho zatial nechaju a odovzdas ho, az ked si pojdes pre novy.

e1i
20. nov 2024

@andrea_82 ani po platnosti nie,muz si vybavoval novy a ponechali mu kym dosiel. V case vybavovania noveho mu ostavalo asi 7 dni platnosti stareho

andrea_82
20. nov 2024

@e1i bola som vybavovat novy OP. Prisiel pan, ktory uz mal po platnosti a toto mu vyslovene hovorila pani, ze mu ho zoberu. Mozno ked vas muz ho este mal tych 7 dni platny, tak preto mu ho nechali.

veronika0310
autor
20. nov 2024

@e1i hej to mám v pláne riešiť ďalej keď už budem mat OP. Takze netreba zbytočne priplácať 20€ navyše. Preistotu sa spýtam ešte zajtra pani na polícii tá najlepšie bude vedieť

@pribinak Mne povedala na matrike keď som volala že v pc už budú mať novú adresu tp. Že ona sama nevie čo jej počítač spraví lebo mame zápisnicu o mene a priezvisku spísanú, tak som tam tiež zisťovala info

andrea_82
20. nov 2024

@veronika0310 zmenu trvaleho pobytu zaznacili do registra uz na mestskom/obecnom urade. Takze to tam je zmenene uz davno pred tym, nez ti na policii vystavia novy OP.

maranco
20. nov 2024

@veronika0310 stačí ti OP za 30 dní (urobia ho do 3 týždňov), matrikárka uvidí v PC aktuálnu novú adresu z registra obyvateľstva, starý OP odovzdáš až pri preberaní nového, zobrali by ti ho keby si s dala nový OP poslať kuriérom
zápisnica sa dá spísať cez internet aj bez chodenia na matriku

Rodný list môže prísť poštou, alebo si ho vyzdvihneš na matrike.
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

veronika0310
autor
20. nov 2024

@maranco ďakujem krásne za toto vysvetlenie❤️ tak nebudem riešiť urýchlene nič 😊