Ako to je so zmenou rodného priezviska.rodicia neboli zobratí a ja mám priezvisko po mame,ale z rodinných dôvodov,ktoré tu nebudem riešiť si chcem dať priezvisko po otcovi ešte pred svadbou.musím ísť na súd alebo stačí aj na matrike?ako postupovať?
ešte dodám,že môj otec už umrel
@miskacharly ak súd, budeš platiť poplatky. Ak sa plánuješ vydávať, tak aj tak zmeníš priezvisko tak si to premysli. aby si zbytočne neplatila e.
@bonaqa2013 nemusis mi oznamovat ze si zmenim priezvisko 🙂 ale asi si nepochopila,chcem mat za slobdna otcove priezvisko.za to mi to stoji,platiť
@miskacharly Po nadobudnutí plnoletosti dieťaťa nie je možné zmeniť jeho priezvisko.
Takže nijako, ak si plnoletá.
@miskacharly neviem prečo vyskakuješ, len som Ti chcela poradiť. Myslím, že mám aký taký prehľad prečo....
@havana_frost to je hlúposť, pretože môj syn má 20 rokov, je plnoletý už dávno, nosí otcové priezvisko a ak by chcel zmenu priezviska, jeho otec o tom nemusí ani vedieť, nieto ešte súhlasiť.
@bonaqa2013 Doporučujem naštudovať si zákon o mene a priezvisku.
@miskacharly asi by som zavolala na matriku a tam sa informovala. Predpokladam ze ten telefonat ta nebude stat ani 5 minut z tvojho casu a tu budes este tyzden citat bludy a polopravdy.
@havana_frost načo to dá logiku, dospelý človek si môže zmeniť priezvisko kedy chce a aké chce. Síce zato zaplatí, ale má zmenu akú chce.
@miskacharly
http://www.minv.sk/?zmena-mena-alebo-priezviska
ak si plnoleta osoba si priezvisko môžeš meniť na ake len chceš 🙂
@bonaqa2013 ja nevyskakujem,nemyslela som to v zlom.len ty si mi napisala,ze sa vydam a aj tak zmenim priezvisko,ale ja nechcem byt rodena priezviskom po mame ale po otcovi,tak ze mi to za to stoji zaplatit si to.a moj otec uz neni medzi nami,je to aj tak mozne?na rodnom liste ale je.
Na matrike ti povedia presne ,ale urcite sa da zmenit bez sudu
Ahojte, @miskacharly ako ste dopadli s tym priezviskom? Presne som na tom tak isto ako vy, tak ze co robit dalej 😀
Mam čerstvú skúsenosť. V nie každom okrese na matrike to robia. Ak to bude aj tvoj prípad pošlú ta do susedného. Dostal som kontakt priamo na pani s t.č. s ktorou som sa dopredu dohodol na stretnutí. Pani ma vypočula povedala, že OK, že som normálny a nevidí v tom problém (popri tom povedala interný for ako jej došla žiadosť o zmenu mena od dakého cigána z väzenia a chcel sa volať Terminátor či také dačo...). Spísala so mnou žiadosť, odprevadila ma k automatu, kde som zaplatil 100€. Za cca 3 týždne mi prišiel list, ktorý potvrdil zmenu mena, stým, že mam 2 týždne na rozmyslenie. V liste stojí, že sa to dáva na vedomie matrike, kde bol zápis po narodení, GP/polícia a evidencia obyvatelov. Treba počkať tie 2 týždne +1 takže 3. Zájdeš na matriku/evidenciu obyvatelov tam ti potvrdia, že ta už vidia pod novým menom. Na matrike (hociktorej v SR) ti vydajú nový rodný list, poplatok 5€. S RL zájdeš na dokladové, vrátiš staré, pofotia ta a budeš čakať na nové doklady. OP 6, VP 16,60, PAS 33€. Ak máš auto potrebuješ nový velký/malý technický 66€+den volna. Čo je pre mna negatívum nikde v dokladoch ani v rodnom liste sa nepíše tvoje pôvodné meno, ani na novom RL v kolonke zmeny, proste nič. Takže čokolvek vybavuješ v spojitosti s minulým menom potrebuješ mať po ruke ten list čo ti dôjde z úradu ako potvrdenie o zmene mena, lebo si nahratá a nevybavíš nič.
súd