Ahoj, chcela by som sa opýtať... Teraz v septembri som sa vydávala. Dcéra už ma 3 roky a v jej rodnom liste má uvedené moje meno za slobodná. Netreba teraz rodný list zmeniť, kedže teraz už mám iné priezvisko?
@misuliks sme podobny pripad, dcera mala 3 mesiace ked sme sa zobrali, tiez som nad tym rozmyslala, ale potom som zistila, ze RL ostane cely zivot rovnaky, preto sa vola rodny ze su na nom realne info z casu, ked sa dotycna osoba narodila,,,a ked sa narodila, bola som slobodna a meno som mala svoje 🙂
@misuliks - je otcom dieťaťa terajší muž????? je uvedený na rodnom liste ako otec?????? ak nie je jej otec a na liste vlastníctva je uvedený bio otec, tak by najprv ten musel súhlasiť s osvojením tvojej dcéry. Následne by musel tvoj súčasný manžel osvojiť tvoje dieťa a potom môže mať zmenu priezviska ...... ak je to jej pravý otec a z nejakého dôvodu ho nemá v rodnom liste, tak bude musieť dokázať , že je jej otec a potom môžete podľa mňa na matrike žiadať zmenu priezviska .......
@womankc myslim ze dotycna neriesila priezvisko ich dietata ale jej priezvisko ze ho ma na dcerinom RL za slobodna, kedze bola vtedy slobodna, ked sa im dcera narodila
@bajana
@alchemilkazltozelena
@misuliks
ups pardón 😀 , som to zle prečítala, myslela som , že zakladateľka rieši dieťatko .......
Takže v opačnom prípade , to nie je nutné
Svadbu sme mali minuly rok v juni a ked sme pisali zapisnicu pred sobasom tak tam stalo ze ci dieta/deti ktore maju priezvisko po matke,budu mat nove priezvisko alebo im zostane priezvisko matky za slobodna.Dali sme ze sa jej zmeni a som jej potom bola vybavit novy rodny list.Takze ak to nemate zapisane pred sobasom ze to chcete a tak teraz keby ste chceli asi by to slo tazsie neviem.Dcera si celkom zvykla na nove ale september mala tazzsi v skole lebo sa podpisovala starym priezviskom.A teraz reaguje na obe priezviska ked ju nahodou este niekto oslovi stary priezviskom.
@misuliks Ja myslela ze dcerine priezvisko zle som citala.Oni by ti ho ani nezmenili.Aj keby mala viac krat menene priezvisko na rodnom liste bude stale figurovat tvoje priezvisko ktore si mala ked sa mala nar ked sa jej prvy krat robil rodny list.Tak mi bolo povedane na matrike.Dcere sme menili priezvisko a tak na rodnom liste ma nove priezvisko ale ja tam mam priezvisko zaslobodna.
Treba, samozrejme. Aj ja som tak mala a hneď na matrike mi kázali, aby som si ho okamžite vymenila.
Mne to hneď ,ako som si prišla po sobášny, kázali. Je potrebné ho vymeniť, ani pas nie je platný, keď sa vydáš, aj keď na ňom máš platnosť ešte ok. Možno si na matrike nevšimli pri sobáši, že už máš dieťa.
@misuliks no tak keď už som to tu tak pomotala, tak som teda zbehla ku kolegynkám na matriku a spýtala som sa Vám na to, takže teraz je nová zmena v tomto a po novom sa to už ani nesmie prepisovať. Takže na rodnom liste budete stále vedená so slobodným priezviskom.... ak budete niečo vybavovať , treba si vždy pre istotu nosiť kópiu sobášneho listu....
Poradte mi. Chcem zmenit malemu priezvisko po sebe.lebo dala som mu priezvisko po priatelovi a s tym sme sa rozisli a nechcem aby mal po nom priezvisko. Potrebujem k tomu aj jeho suhlas? Maly ma dva mesiace.
@popoluska1976 samozrejme,jeho suhlas potrebujes
Dakujem. Len on mi bude robit problemi a suhlas nepodpise.
nie, nie je to nutne.