Ahojte, keď som bola malá určity čas som mala priezvisko po mame ale potom si mamina vzala otca a mali sme jeho priezvisko. Už som dospelá s otcom sa nemame radi. Chcela by som si zmenit priezvisko na to co som mala ako malá neviete ci sa to da ?
@lussy63 na matrike ktorá ti vystavovala rodný list. O zmene bude na základe tvojej žiadosti rozhovat súd, nakoľko sa nejedná o zmenu, na ktorú netreba povolenie. https://www.minv.sk/?zmena-mena-alebo-priezviska
@lussy63 no baba ja som sa narodila vo vranove n toplou, zmenu mena som riesila v mivhalovciach. ti to zaslu do VT ty si potom tam potrebujes ist jedine pre novy RL. 🙂 takze nemusis dorodnwj matriky🙂
@seagul
@speci_rodinka ďakujeeem 💛
@lussy63 dobrý deň,
O zmene priezviska rozhoduje matričný úrad podľa trvalého prípadne posledného trvalého pobytu . Ak na SVK nemáte pobyt, rozhoduje Okresný úrad Bratislava.
Matričný (okresný) úrad vydá rozhodnutie o povolení zmeny priezviska a po jeho právoplatnosti pošle toto rozhodnutie na matričný úrad, v ktorého matrike je zapísané meno a priezvisko.
Okresný (matričný) úrad následne oznámi zmenu priezviska štátnym orgánom a obciam podľa zákona o hlásení pobytu občanov SR, a tak Vám postačí prísť na políciu a dať si vymeniť občiansky preukaz
@lussy63 tak pravda byvam pri zempl sirave takze spadam pod michalovce. takze nemusis cestovat absak tam kde si sa natodila🙂
@lussy63 dobrý deň. Chcela som sa opýtať či sa vám podarilo zmeniť priezvisko pretože by som mala záujem aj ja ale vôbec neviem ako to napísať mam rovnaký problém ako aj vy.
@princess1311 ano podarilo🙂
njprv na svoje rodne meno potom po svadbe : manzelovo bez ova a moje rodne normalne
@princess1311 nmusite ist do miesta narodenia chodte normalne na matriku kde byvate teraz
@lussy63 da, pojdes na matriku so ziadostou o zmenu priezviska, uvedies dovod, ze nemas k priezvisku vztah, lebo nevychadzas s otcom. Zaplatis poplatok tusim 100€, do mesiaca ti pride vyrozumenie, pojdes s tym na matriku a oni ti vydaju novy RL. S tym si obehad urady na zmenu dokladov