Zmena priezviska u detí

naikilaura
3. sep 2016

Ahojte, potrebovala by som poradiť. Možno má s tým niekto skúsenosť alebo je tu nejaký právnik. Chceme sa s priateľom zosobášiť a chceme, aby deti mali naše spoločné priezvisko. Zatiaľ majú moje. Ako to bude potom? Dostanú nové rodné listy? A neskôr budú používať bývalé priezvisko ako rodený/rodená?. Ďakujem.

tutu_1
3. sep 2016

Veľmi záleží od toho či majú tvoje deti zapísané v RL svojho otca a priezvisko po ňom, alebo nie. Ak áno, budeš potrebovať jeho súhlas, ak nie, máš o jeden administratívny úkon menej. Každopádne všetko vám vysvetlia keď pôjdete nahlásiť sobáš.

janickacrazy
3. sep 2016

@naikilaura Ak sa zoberiete, tak budú mať nové priezvisko tvojho priateľa, samozrejme, ak priateľ súhlasí. Budú mať nové rodné listy. U chlapcov sa bývalé priezvisko vobec už nebude používať, ako je to u dievčat neviem, ale ja som to tak mala pri synovi a niekde bola táto kolonka a tá pani mi vravela, že to povodné priezvisko už nemám vobec uvádzať, len to nové vždy a všade, aj do kolonky rodený. Tak hádam aj u dievčat je to rovnako.

fadama
3. sep 2016

Tak ja planujem po sobasi aby moj syn mal aj moje meno aj meno po otcovi tak ako ja budem mat to svoje +manzelove.

ukulela
3. sep 2016

@fadama da sa to? nie som siista, ale mari sa mi,ze som citala niekde, ze dieta moze mat len 1 priezvisko, nie 2 (pri matke je to ine) ..neviem, ak sa to da, budem rada, ak to objasnis aj pre ine mamy,

fadama
3. sep 2016

@ukulela tak ja to pocujem prvy krat ze dieta nemoze mat 2 priezviska. Tu v Holandsku je to bezne budem to musiet este pozistovat.

extrate
3. sep 2016

@ukulela
@fadama na Slovensku sa to určite nedá. Dieťa môže mať len jedno priezvisko, aj keby obaja rodičia mali dve tri priezviská dieťa musí mať len jedno. 😔
Skúšali sme to, byrokracia nepustí.

fadama
3. sep 2016

@extrate To naozaj ? Stym som ani neratala planovala som aby mal priezvisko aj moje aj po otcovi. ☹

extrate
3. sep 2016

No ved ak ste v Holandsku vybav si to tam. U nás to nejde,naozaj. Dokonca môj muž má dve priezviská ale pre deti sme museli vybrať len jedno.

fadama
3. sep 2016

@extrate no skusim sa informovat na ambasade v pondelok

ukulela
3. sep 2016

@fadama tak som sidobre pamatala - a ako pise extrate, budes si to musiet vybavit v holandsku a na svk dorucit nejake papiere, neviem, ci sa to vztahuje na miesto porodu/narodnost/obcianstvo ... pohladaj na fore, nejake mamicky tu uz podobne priprady riesili.

fadama
3. sep 2016

@ukulela A myslis si ze ked sa to neda na Svk bude sa to dat tu ? 😒

vroni
3. sep 2016

@fadama, ked ma syn aj holandske obcianstvo a miestny zakon to povoluje, tak ako. Ak ma syn len slovenske obcianstvo, vztahuje sa nanho len slovensky zakon a ten to nepovoluje.

fadama
3. sep 2016

@vroni ma len Svk obcianstvo. Tak potom sa ako vybera priezvisko pre dieta ? ktore ? Po matke ci po otcovi ?

ukulela
3. sep 2016

@fadama bez cudzieho obcianstva sa to zjavne neda.baby pisali pripady, ze dieta malo najprv portugalske obcianstvo a dostalo 2 priezviska a potom ziadali o svk a aj o uznanie oboch mien.
tebe sa to teda asi nepodari. priezvisko dietata zavisi na dohode rodicov. je na vas dvoch, ake vyberiete.
inac ak sa rodiacia nedohodnu, tak sa automaticky dava priezvisko po matke (teda ak nie su zosobaseni)

vroni
3. sep 2016

@fadama, to je vec dohody rodicov. Mozete si vybrat, ktore chcete ale len jedno.

fadama
3. sep 2016

@ukulela
@vroni
No syn ma meno po mne ale ked sa teraz chceme zosobasit tak sme chceli aby mal aj po otcovi priezvisko, kedze aj ja si necham to svoje + muzove tak aby aj syn mal aj po mne aj po otcovi, v pondelok volam na ambsadu a tam my dufam daco poradia ci sa da ci sa neda, lebo aj v inej diskusii o tejto istej teme pisu 2 nazory a jedna tvrdi ze sa da druha ze sa neda. 😖

ukulela
3. sep 2016

@fadama ked sa zosobasite, tak mi logicky vychadza, ze vybrat spolocne priazvisko, teda otcove. tvoj maly ma 8 rokova? a buduci manzel je slovak? ozaj si myslim, ze sa to nebude dat ... ale za opytanie nic nedas. skus.

alex49
3. sep 2016

na slovensku môže mať dieťa iba jedno priezvisko

fadama
3. sep 2016

@ukulela o tyzden bude mat 9 rok. ano je slovak.

fadama
3. sep 2016

@alex49 nerozumiem tym slov.zakonom, tak matka moze mat 2 priezviska a dieta nie ? 😨

ukulela
3. sep 2016

@fadama ano, tak. matka si moze nechat svoje rodne a pridat manzelove. ale dieta moze mat len jedno - ak rodicia nemaju spolocne priezvisko (mama X,otec Y - tak sa dohodnu, ci X alebo Y. ak ma otec Y a mama X Y - Miriam Smahel Kalisova - tak neviem, ci sa mozu dohodnut, alebo by to malo byt automaticky spolocne, teda Y)
dve priezviska moze mat deta iba ak ma hned po narodeni ako prve zahranicne obcianstvo a dostane tam dve priezviska, lebo to tak je v krajine zvykom, potom - pri vybavovani slovenskych dokladov by svk urady mali akceptovat taketo meno.
co baby pisu, ze oni maju od detstva dve priezviska - takto maju po otcovi. ja som mala na strednej spoluziacku zdutovu-stastnu a jej otec sa tak volal (zdut-stastny), mama bola za sobodna uplne ine meno - takze to je cice dvojslovne,ale jedno priezvisko

vroni
4. sep 2016

@fadama, neporadia. Slovensky zakon dve priezviska pre dieta nepovoluje a dost. To nie je vec nazoru, to je zakonna definicia. Ze ju nejaka baba na koni nepozna a na zaklade skusenosti kamosky sesternice z patnasteho kolena trepe nezmysly tiez stav veci nemeni. Dieta na Sk moze mat len jedno priezvisko. Ak nema inu statnu prislusnost, neda sa to obist.