Ahojte, neviem ci mi bude vediet niekto poradit, ale za opytanie nič nedam. Len ma netyrajte, ze to vybavujeme az teraz. Dcerka ma dva roky.Ideme s priatelom vybavovat na matriku urcenie otcovstva a novy rodny list kvoli zmene priezviska. Informovala som sa v zdravotnej poistovni, ze tam im staci poslat novy rodny list postou.Chcela by som sa ale spytat kde vsade este treba novy rodny list zaniest? Doktorke? Na urad, kde mi vyplacaju pridavky? Soc. Poistovna?? Bude im na urade stacit novy rodny list alebo musim prist osobne aj s oteckom? Dakujem za kazdu radu.
@katkakovac Dakujem velmi pekne... No ved to na tych uradoch vseliako býva veru... To sme uz zistili ☺ za to ze ci musi ist aj otecko nieco vypisovat alebo tak,lebo to je na dlho tam...a nemoze si moc dovolit s roboty odchadzat...
Však vybav svadbu a tým aj priezvisko. Otcovstvo môže priznať aj bez toho že zmeníš meno. Iba si narobiš zbytočne problémy ked bude mať tvoje dieťa imé meno jak ty.
@stefi_k no ono sa to lahko hovori vybav svadbu...aj ked nehovorim ze sa raz nebudeme brať. Ja viem ze sa da ale my sme sa uz davnejsie rozhodli ze bude nosit jeho priezvisko. A ake problemy? Mam tri ,,svagrinky" bez svadby a deticky maju priezvisko po tatinovi a ziadne problemy nemaju...
@lenjaaon V pripade, ze sa rozidete, meno uz nebudes moct zmenit bez jeho suhlasu. Tak si to 2x rozmysli. Dat jeho mozes vzdy, aj napriklad ked tu svadbu vychystate neskor. Ja by som to nerobila. Su to mozno male problemy typu volaju ma v skole, u lekarov atd., priezviskom mojho exa, ale proste to po rozchode nie je prijemne; s cestovanim za hranice myslim, ze to nema na to vplyv
Mne v tejto otazke ide hlavne o to kde vsade potom pobehat aby sme na nic nezabudli. Ja uz rozhodnutie nezmenim😉
@bluka2 nehnevaj sa ale pride mi tvoj komentár troska prehnaný. Nemá dať meno svojmu dieťaťu po otcovi ale rovno si ho zobrať ? A ak Zrovná by sa rozviedli co to zmení? Dieťaťu aj tak ostane priezvisko po otcovi 😄 ci sa rozídu alebo rozvedu dieťa sa vola rovnako..
@lenjaaon dúfam ze nic take sa nestane len som sa nad tým komentárom pozastavila
@mell_j tak som sa buď zle vyjadrila, alebo si ma zle pochopila. Prečo by si ho rovno mala zobrať? Len hovorím, že meno môže zmeniť kedykoľvek, napriklad, aj vtedy, keď/ak sa k svadbe dopracuju. Kdežto naopak ho zmenit také ľahké nie je.
No a to to čo keď sa rozídu/rozvedu nemusíme písať, lebo to sa nestane.
Na urad prace rozhodne na milion percent k nahliadnutiu original + kopiu
Zdravotna, socialka plus neviem ci nie na miestnom urade, kde mas nahlaseny trvaly pobyt
*na
@livka_ Ano, ale ma sa vyvijat tak ako treba. Cize napr.ak sa ta spytam ako sa dostanem najlepsie do BA tak nemam potrebu od teba vediet, že tam nemam chodiť. Cize starat sa sam o seba a bud odpovedat a diskutovat ak mam co k téme povedať alebo zbytocne nepridavat komenty,o ktoré nikto nestoji. Zakladateľku nezaujima ako rychlo je mozne vybaviť svadbu a ani to,ze preco da radšej nevydá.
*sa
@mircalla
@livka_ Prosim Vas nehadajte sa tu. Klud, pokoj, dychajte zhlboka 😂 Tak jasne svadba by bola super ale nasa princezna je teraz pre nas prioritou cislo 1. Priatel bol teraz dlhsie prec, ked aj bol doma nic sme nestihali. Potesim vas svadba bude urcite jedneho pekneho dna ☺ hadam sa ho dozijem😂
@livka_ kazdy si zariadi ako ma ja nesudim ze ste mali vybavenu svadbu za pat dni, to je kazdeho vec...ale my sme si presli s priatelom tolkymi vecami a nie vzdy prijemnymi ze si urcite zasluzime viac ako svadbu za 5 dni. Uzit si pripravy atd. Vsetko okolo toho. Mne by to chybalo. Predsa len clovek sa nevydava kazdy den 😂 treba si to uzit ako sa patri 😉
Na vsetko ti staci kopia rodneho listu. Preistotu zober aj original, keby bol niekto hyperaktivny. Otecka nepotrebujes, ani jeho suhlas na papieri. Aj pas pre dieta ti bezproblemov vydaju len z rodnym listom.