Pekný večer. Prosím Vás,vedel by mi niekto poradiť? Môj syn má 5 rokov. Priezvisko má stále po mne. Chceli by sme priezvisko synovi zmeniť,s partnerom nie sme zosobášený. Vedel by mi niekto poradiť,či to ide aj bez súdu? ďakujem.
Partner nie je otec dietata, chapem spravne?
je partner otcom dietata udany v rodnom liste?
áno,partner je uvedený v rodnom liste.
tak chodte na matriku a nechajte zmenit meno...
naozaj? ďakujem za odpovede 🙂
@22domi u nas to bolo takto. Partner musel overit podpis u notara. Potom som musela spisat ziadost ( pomohla mi tam ta pani co pracovala) uviest dvovod preco ... zaplatila som myslim ze 33€ kolok a cakala na vyjadrenie ci mi ho zmenia.
@pillipilli ...a prebehlo to bez problemov? čakali ste dlho?
Matrika nerozhoduje o zmene priezviska. O tom rozhoduje okresný úrad a súhlasiť musia obaja rodičia. Mimochodom prečo mu chceš dať priezvisko po partnerovi? Keď si ťa neváži natoľko aby si ťa vzal za manželku? Takú ešte nespievali, aby som to urobila.
@22domi ano ani sme necakali dlho na vyjadrenie. Len mi pani povedala ze keby sme chceli zmenit meno dietatu vraj to je komplikovane. Musi sa ist do Bratislavy...,
Nemal by byt problem, je to bezna vec a ked je jeho biologicky otec.
@natalienka12 ...svadbu planujeme,len synček ide na zapis do školy budúci rok a chcela by som aby už mal priezvisko na poriadku,nech nemá v tom chaos. kedže svadbu mame naplanovanu až na oktober 2018
@natalienka12 asi to je jej osobna vec a myslim ze tvoj nazor to neovplyvni. Predstav si poznam kopec nezosobasenych partnerov a ziju v pohode.
@22domi A čo keď ide do školy? S tvojím priezviskom ísť nemôže? Takých už bolo, čo plánovali...
@pillipilli Iste veď je dospelá a svojprávna. A ja poznám veľa nezosobášených a nežijú v pohode. Aj zosobášených aj rozvedených. Ale to už mimo témy. Ženy, dieťaťu sa dáva meno po matke, nie po otcovi, akým právom má mať dieťa priezvisko po ňom, keď si ženu neváži a nevezme si ju za manželku.
ja som sa pýtala len či sa dá zmeniť priezvisko. nie čo by ste robili na mojom mieste. ďakujem za odpovede.
@22domi samozrejme dá, len aby si ho chudákovi chlapcovi za pár rokov nemenila zase
@natalienka12 ale tu nediskutujeme ci sa sobasit ,ci nie. Otazka bola stanovena jasne a s tymto o com tocis to nema nic spolocne. Ty mas na to takyto nazor ok ale tu nejde o to...
@natalienka12 ak by s tym suhlasil mohla by ... bez jeho suhlasu nemozne
@natalienka12 velmi dobre napisane, ja mam taky isty nazor
@alenkay7 uplne si to vystihla 👍
@22domi čo takto cez pomlčku?
Napr. Martin Čierny-Hujdak.
Nebudeš mat problém ty (poviem ti, zo školstva, táborov, krúžkov, atd, že toto býva občas problém u menšieho dieťaťa, keď ma mama iné priezvisko ako dieta. Hlavne dnes, keď býva trebárs na tábore problém vydať dieťa hoci aj starým rodičom). A po partnerovi bude mat takto priezvisko tiež. Potom si napr môžeš dať na sobáši takýto typ priezviska aj ty.
Tak sme to planovali aj my, priezvisko hned a svadbu ten rok neskor. Este na urade nam uradnicka hovorila, ze sa da meno zmenit aj po svadbe. My sme sa ale dohodli, ak by sa svadba nahodou nekonala, bude mat spat moje. A prekvapenie, svadba sa nekonala! Ked som sa pytala, ze teda ideme zmenit to priezvisko, najprv nebol cas, potom sa takato dohoda nikdy nestala. Na vacsine pasovych kontrolach "aky je vas vztah k dietatu?", " kedy sa narodilo?" "kde je otec?". Nastastie zijem v Rakusku, kde som meno mohla zmenit naspat aj bez suhlasu otca. Trvalo to aspon pol roka, kopec srandiciek na uradoch a nebolo to zadadmo. Odvtedy ma nevolaju vsade (skolka, lekari, ...) priezviskom byvaleho. Drobnost, ale velmi prijemna. Na pasovej kontrole ma odvtedy nikdy nekontrolovali, ci viem kedy je moje dieta narodene. Esteze su tu zakony take, ze maju pochopenie so zenami ako sme my. Na SK mas po zmene mena potom moznosti menej. Just saying
Typicky konik pytas sa na A a dostanes odpoved na X,Y,Z
@jana_eyre a este to bude na dvadsat stran...
@moonlight1210 To niekdy nemusi byt dobra moznost, napr. ak maju obaja velmi dlhe priezviska. Napr. Benjamin Cernohorsky-bratislavsky ...
@bluka2 no hej. Musia sa rozhodnúť, čo im pasuje. Je to len ďalšia možnosť.
@natalienka12 😀 ty s nou zijes, ze davas take rady? 😀
@22domi partner je aj v jeho rodnom liste?