Zmena priezviska dieťaťa

anielik285
4. sep 2015

ahojte maminky...
chcem sa opytat co potrebujem na zmenu priezviska mojej dcery nakolko ma priezvisko po mojom ex priatelovi a nezijeme spolu chcem jej ho zmenit lebo nam prekaza dostala by priezvisko moje za slobodna alebo za vydata nakolko sa idem rozvadzat za odpovede dakujem

evitka83
4. sep 2015

@anielik285 rodny list a suhlas oboch rodicov. Ak s tym ex nebude suhlasit, nezmenia Ti ho na urade

pauliesivackova
4. sep 2015

Moja mama sa rozviedla, keď som mala 2 roky, ostali nám obom mená po mojom otcovi a potom sa znovu vydala a samozrejme jej meno sa zmenilo. Treba na to povolenie otca a to môj otec nechcel dať... Tak sme to riešili až po jeho smrti. Teraz už mám meno nevlastného otca a mami. Dávalo sa to na súd ako žiadosť s tým, že sama si to žiadam a aj kvôli korešpondencií je to dobré atď. Hocaký súd ti to schváli ak budú relevantné dôvody aj keby to asi otec nedovolil. Kvôli začleneniu dieťaťa do rodiny atď... Treba rozvodové papiere doniesť, rodný list, žiadosť myslím...

anielik285
autor
4. sep 2015

@evitka83 pochybujem ze s tym bude suhlasit ak by suhlasil staci to len na urade zieden sud?

anielik285
autor
4. sep 2015

@pauliesivackova dakujem za info este nie som rozvedena riesim to a potom by mohla volat po este terajsom manzelovi

evitka83
4. sep 2015

@anielik285 myslim, ze princip je rovnaky ako ked si meni priezvisko dospely. Prides na okresny urad, kde zdovodnus preco chces zmenit priezvisko, ja som to mala napisane vo svojej ziadosti. Dodas rodny list a OP a oni potom zhodnotia, ci su tvoje dovody relevantne na zmenu priezviska. Ale vacsinou nerobia problemy. Ked dostanes rozhodnutie, zaplatis poplatok 100 eur a s tym rozhodnutim dostanes novy RL a s tym aj s rozhodnutim si vybavis novy OP. V pripade deti je to myslim podobne, len musis k ziadosti dolozit suhlas oboch rodicov. Ake to ma mat presne formalne nalezitosti ti vysvetli najlepsie teta z okresneho uradu aj cez tel, alebo matrikarka, aby si tam nemusela chodit. Ale bez jeho suhlasi si ani neskrtnes. Musela by si ist na sud a mat obzvlast zavazne dovody hodne zretela, aby sud vobec zvazil, ci ti povoli zmenu..,dlhorocny nezaujem o dieta, fyz. Tyranie, zakaz styku a pod.

anielik285
autor
4. sep 2015

@evitka83 dakujem za info a co vsetko ma byt v ziadosti

evitka83
4. sep 2015

To uz si presne nepamatam, bolo to davno. Ja som si tusim napisala ziadost ako uradny list. Od koho-pre koho, vec-ziadost o zmenu priezviska a potom som dole rozpisala dovody preco ziadam o zmenu.