Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, či je možné nejakým spôsobom zmeniť priezvisko dieťaťa. Nakoľko tu mám aj známe, radšej by som bola v anonymite...
S partnerom sme sa nebrali keď sme zistili, že budeme rodičia a po nejakom čase sa veľa vecí zmenilo... Na matrike sme boli urobiť vyhlásenie o otcovstve s tým, že dieťa bude mať priezvisko po otcovi.. Nevedela som (a v tom čase ani neriešila) že je možnosť mať v RL napísané meno otca ale priezvisko po matke teda mne. Už nejaký čas však rozmýšľam o tom, že by som bola oveľa radšej, aby dieťa nieslo po zvyšok života moje priezvisko. Prosím, nesuďte... Naozaj hľadám iba odpoveď na otázku, ci to vôbec ide a ak áno, akým spôsobom. Ďakujem
myslim si, ze ak bude suhlasit otec, nemal by byt problem
Podať si žiadosť na okresnom úrade. So zmenou priezviska dieťaťa musí súhlasiť jeho otec.
A neuvazovala si dat si priezvisko partnera a mali by ste spolocne s dietatom? Nemusite sa brat.
Buď so súhlasom otca dieťaťa alebo súdnou cestou…
So súhlasom otca sa dá podať žiadosť tuším na okresnom úrade. ...
https://www.minv.sk/?zmena-mena-alebo-priezvisk... ..tu sa dočítaš čo potrebuješ
Ďakujem za odpovede
Ak teda otec nebude súhlasiť a išlo by to predsa len súdnou cestou, vedeli by ste mi povedať, čo sa potom deje na súde? Zisťovanie starostlivosti o dieťa alebo niečo také? @sissy27
@zmrzlinka2021 nie nad touto možnosťou neuvažujem🥴
Súdnou cestou budeš musieť vysvetliť a preukázať, že zmena priezviska je v prospech dieťaťa. Napríklad, že otec sa oň dlhodobo nezaujíma atď.
@sissy27 ďakujem
So súhlasom otca.