Zmena priezviska bez súhlasu biologického otca

mamina123321
15. okt 2024

Dobrý deň, chcem sa spýtať ak má s tým niekto skúsenosť. Syn mal po narodení priezvisko po otcovi, avšak neskôr som mu dala priezvisko po sebe samozrejme so súhlasom otca. Moja otázka znie, po zosobášení s novým partnerom môžem dať synovi priezvisko po ňom bez súhlasu biologického otca? Ďakujem za každú radu

rachel36a
15. okt 2024

Nie nemôžeš, súhlas bio otca je potrebny

zdenka11081983
15. okt 2024

@mamina123321 ved trosku treba aj premýšľať, či? A to tiež asi nič moc mu meniť priezviska každý rok...

ukgirls
15. okt 2024

samozrejme ze nie- ak je na rodnom liste jeho pravy otec tak musis suhlasit s takou zmenou .. priezvisko nieje holubnik .. nech si manzel zmnei na tvoje a mas klud

kamatopo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
15. okt 2024

@kamatopo prosím ťa netrep blbosti. Zmena priezviska nemá žiadny vplyv na otcovstvo. Aj keby bio otec súhlasil so zmenou mena, stále by ostal otcom, s právami aj s povinnosťami. Nič by sa nezmenilo. Premýšľam nad tým, čo tu niekedy vedie ženy k tomu, aby písali úplne stupidity.

andrea_82
15. okt 2024

@kamatopo hlupost. Dieta sa moze volat aj Mrkvicka, na otcovske prava to nema ziaden vplyv.

nivea123
15. okt 2024

@kamatopo joj, prečo ma niekto potrebu vyjadrovať sa, keď v danej téme nemá páru… Nehovoríš pravdu, ale len to, čo si myslíš. Zmenou priezviska sa nemení otec v rodnom liste.

maranco
15. okt 2024

@mamina123321
potrebuješ súhlas bio otca
alebo ak bude mať 18 môže si sám zmeniť na aké chce
alebo právoplatné rozhodnutie súdu nahrádzajúce jeho súhlas, ak súhlas nedal alebo ak sa súhlas nedal získať

kamatopo
15. okt 2024

@nivea123
@andrea_82
@melanta mne tak bolo aspoň povedané dievčatá. Syn si menil priezvisko až v 18 🤷tak trošku páru o tom mam. Nuž možno trepem možno nie no prešla som si tym a toto mi bolo vysvetlene priamo od pracovníčky na matrike, ake sú postupy a aj následky ak otec nebude súhlasiť a pôjde to cez sud😉. Ja som len upozornila čo môže byt nie že to tak musí byť. Toto je veľmi ťažká téma. Sú tri strany a stačí ak jedna s tým nebude súhlasiť😉.

kamatopo
15. okt 2024

Milá autorka s týmto chod priamo za sociálnou pracovníčkou pod ktorú spadá tvoj syn. Ta ti najlepšie vysvetli a poradí postupy. Každá mame inú skúsenosť a potom tu vznikajú len smiešne dotahovacky. Prajem ti aby ti to všetko dobre dopadlo, viem aké to je keď priezviska sú každé iné a len skrz tvrdohlavosť a ješitnosť jednej osoby s tým nedokážeš urobiť nic😉. No všetko je riešitelne.

laurita285
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rachel36a
15. okt 2024

@kamatopo zrejme si nieco od pracovníčky nepochopila, lebo zmena priezviska a osvojenie dieťaťa su dve úplne odlišné veci... v oboch je nutný súhlas otca, alebo právoplatne rozhodnutie súdu nahradzajuce jeho suhlas

kamatopo
15. okt 2024

@laurita285 🤣🤣🤣 Ešte že je ten koník, kde ty môžeš byť za tu ostru😉. Prajem ti pekny deň už si sa hneď ráno odventolovala.

kamatopo
15. okt 2024

@rachel36a skôr môj ex nepochopil tieto dve odlišné veci a vžiadnom prípade nechcel podpísať ani len zmenu priezviska. Ja osobne som nechcela absolvovať ďalší súd tak som to nechala na syna. Ten si to vyriešil sám.

rachel36a
15. okt 2024

@kamatopo tak a divis sa mu? Pri zmene priezviska mu nadalej ostáva výživových povinnosť. Tak ked uz nový partner chce aby dieťa nieslo jeho meno, tak nech si dieta osvojí. Bude mať práva, ale aj povinnosti voči dietatu, a v prípade rozvodu, budd platiť vyzivne.

kamatopo
15. okt 2024

@rachel36a a toto som tým chcela napísať. Ze poniektorí sa radi zbavia vyzivovacej povinnosti a podpisu pod takouto podmienkou. No môj ani jedno ani druhe a aj platenie toho výživného mu robilo problém. 🤷Nuz urazena ješitnosť, ale to je o niečom inom. Dúfam že autorka sa dokáže dohodnúť.

andrea_82
15. okt 2024

@kamatopo je rozdiel, ak sa zmeni len priezvisko a ak sa v rodnom liste prepise aj otec. Ak mu zmenite priezvisko, ale otec zostane v liste povodny, tak novy si ho ani nahodou tymto neosvoji. Tiez si myslim, ze s pani na matrike ste sa nepochopili. Tiez mam s tymto urcite skusenosti.

mk1111111111
15. okt 2024

Ved on si ho nechce osvojit, autorka sa pyta len na zmenu priezviska.

kamatopo
15. okt 2024

@andrea_82 my sme sa pochopili. Skôr ja som to tu zle napísala😉. Sú dve možnosti a autorka musí rátať s oboma, nikdy nevie ako sa ex k tomu postaví. Môj sa postavil ako sa postavil. My už to vyriešené mame.