Ahojte, chcem sa opytat ci nahodou nema niekto z vas skusenost s nasledovnym. Cca mesiac po svadbe ideme na svadobnu cestu do strednej Ameriky, a zo zakona je potrebne po zmene priezviska zmenit vsetky doklady. Problem vsak je, ze letenky uz mame davno kupene (este z cias kedy sme sa o svadbe nebavili) a letecka spolocnost nepovoluje zmenu mena. Musela by so kupit novu letenku a staru nechat prepadnut, co je dost vela penazi. Cestovat na pas s rodnym menom mi pride ako dost velky risk, neviem, ci to na letiskach nejako nedokazu overit.
Chcem teda poradit s nasledovnym-je mozne, aby som si po uzavreti manzelstva najprv nechala svoje rodne priezvisko(aby som nemusela menit pas), a az potom po navrate(cca 2 mesiace po svadbe)poziadala o zmenu priezviska(akoze som zmenila nazor), a teda aj vymenu dokladov ?
Dakujem za vase rady 🙂
Bežne sa chodí na svad. cestu na starý pas s rodným menom,nekomplikuj si to.
@ness222 myslim, ze sa pas stava neplatnym 4 mesiace po zmene mena. Konci mi pas a s novym pockam az po tom, co budem pani. Pouzivaj svoje rodne meno na vsetko co sa tej cesty tyka, neviem, ci maju matriky a letiska prepojene databazy ale teda myslim, ze by si to mala mat OK do urcitej lehoty. Pripadne hovor, ze si si meno nemenila?
Ahoj,ja som takto cestovala pred 15 rokmi služobne do Ázie mesiac po svadbe, viac krajín, víz, hotelov, leteniek atď a keďže bol s tým problém, lebo sa tieto veci riešili dlho dopredu,povedali mi,že meno nech si zmením-mala som nový OP,ale pas som mala na meno za slobodna. Neboli s tým žiadne problémy, ale dnes by ma na to už nahovorili. Všade je väčšia kontrola, navyše covid opatrenia. Letecká spoločnosť nezmení meno cestujúceho za poplatok? Veď vydať sa je normálne a jedná sa stále o tú istú osobu,aj keď meno je iné.
My sme boli tak, ale je pravda, že len týždeň po svadbe. Tiež na staré meno som mala, a pre istotu aj sobášny list som si vzala.
@ness222 my sme tak išli do Austrálie, letecká spoločnosť mi zmenila meno na letenke, komunikovala som sprostredkovatelskou spoločnosťou a oni s leteckou.
Ďakujem za vaše skúsenosti baby, veru neviem, čo by bolo najlepšie. S tou hlavnou leteckou spoločnosťou a teda aj najdrahšími letenkami by nebol problém so zmenou mena za malý poplatok, no máme už kúpené aj letenky na prelety medzi krajinami v strednej Amerike, a tá letecká spoločnosť teda vôbec nekomunikuje, a nemajú to ani nikde na webe, jediná možnosť je volať niekde do Bogoty na infolinku 😭😂 a čo mi radili aj ostatní ľudia na cestovateľských fórach, že asi sa to nebude dať, a to by som prišla aj o 500 eur keby to nechám prepdnúť a kúpim nanovo, a to veru nie je malý peniaz. Akože ešte máme čas, ale asi najlepšie bude nechať si to staré meno a potom zmeniť až po návrate, s pasom na rodné meno sa bojím cestovať, podľa mňa to už v dnešnej dobe na letiskách v databázach ide overiť.
@ness222 Svadobná cesta bola v septembri 2019. Pred svadbou sme vypĺňali tlačivo pre matriku, kde som uviedla, že si ponechávam pôvodné priezvisko po svadbe. Po návrate sme šli na okresný úrad, vypísali žiadosť, kde sme ako dôvod dali, že sa cítime byť rodina, a preto by som rada prijala aj manželovo priezvisko. Platí sa poplatok 100 E, ak je podaná žiadosť elektronicky, tak 50 E. Prišlo rozhodnutie o zmene priezviska, vydali nám nový sobášny list, na polícii som za poplatok 2.50 E dostala nový občiansky preukaz.
@struhanka ďakujem Vám veľmi pekne za info. Takže na žiadosť sa musí dať dôvod ? Je možné, aby žiadosť neschválili? A ešte taká otázka- zatiaľ s (budúcim) manželom nemáme rovnaký trvalý pobyt, ani v rovnakom meste, plánujeme si ho nahlásiť až po svadobnej ceste aby sme nemenili doklady na stokrát. Stačí keď pôjdem na OÚ s podpísanou žiadosťou ja sama v mieste svojho bydliska, alebo musíme tam ísť obaja spolu, aj keď máme rozdielne trvalé pobyty ? Náhodou s tým nemáte skúsenosť ?
Tvoj pas je platný a fakt ani pes nestekne po tom, že si sa vydala a zmenila priezvisko. Matriky nie sú prepojené ani vrámci krajiny a už vôbec nie medzinárodne a s leteckými spoločnosťami. Ani na tom blbom covid pase ti nezmenia meno, kým to ty sama nenahlasis na zdravotnej poisťovni. Riešiš úplnú koninu. Nikomu nič cudne nebude, v spúste krajín manželia nemajú rovnaké priezvisko. Doklady vymenís, keď sa vrátite. Životný problém vyriešený.
a sobášny list ti nestačí doložiť k letenke nejako? 😅