Zmena priezviska

9. nov 2024

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na zmenu priezviska u mojich dvoch synov. Mladší syn sa od malička chce volať po mojom otcovi. Takisto aj starší. S mojím mužom 10 rokov nežijem. Nemáme dobré vzťahy. Dá sa dieťaťu zmeniť priezvisko na moje rodné? Musia k tomu byť nejaké dôvody? Ak áno, aké? Platí sa za to? Ďakujem za odpovede.

pribinak
9. nov 2024

Ak nebude biologicky otec súhlasiť, tak budeš musieť dať návrh na súd
Návrh je zdarma.

A musíš mat dobrý dôvod na zmenu, teda synovia, napr že sa s otcom nestretávajú, nemajú vzťah a radšej chcú mat rovnaké priezvisko s tebou, lebo vy tvorite rodinu

autor
9. nov 2024

@pribinak ja vždy hovorím synovi, že nech si zmení, keď bude dospelý. On nechce to priezvisko z dôvodu, že môjho svokra vychovával nie jeho pravy otec a po ňom má priezvisko.

pribinak
10. nov 2024

Ja by som moje dieťa podporila, aj keby mal 8 rokov

januska12323
10. nov 2024

Majú otca v rodnom liste? Ak áno musí súhlasiť on, inak súd.

sevrin
10. nov 2024

Žiadam zmenu priezviska mojich oboch synov z XXXX na YYYY z dôvodu, že synovia so svojim otcom dlhodobo nie sú v kontakte, nemajú s ním žiadny vzťah, navyše môj (bývalý) manžel nezdedil priezvisko po svojom biologickom otcovi, ale mužovi, ktorý ho vychovával. Ich biologický otec so zmenou súhlasí.

Napíšete, podpíšete, podáte žiadosť, za pár dní príde vyrozumenie, pár dní na to aj z matriky, že si môžeš prísť po nové rodné listy. Malo by to byť zadarmo, ale odporúčam počítať s poplatkom. Ak by malo ísť o kozmetickú zmenu, napr syn sa volá Demeter Konečník a priezvisko sa zmení na Konečný, tak to bude zdarma, ak sa volá Kováč a chcel by sa volať Stallone, tak je lepšie počítať s poplatkom (max. 100 eur, ak by to tak bolo, synovia si to odrobia v kuchyni). O všetkom rozhoduje Okresný úrad (pri deťoch nie som si na 100% istý, či Okresný úrad alebo priamo matrika, to ti už povedia oni). Ak nebudú komplikácie, do pár týždňov bude všetko vybavené.

maranco
10. nov 2024

Žiadosť podáš na stránke
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
poplatok ak je maloletý je 25€, ak to podáš osobne vtedy je poplatok 50€.
Ak žiadosť nebude chcieť podpísať otec dieťaťa, tak ju môžeš nahradiť rozhodnutím súdu.

autor
10. nov 2024

@maranco ďakujem.