Ahojte . Chcem poradiť .. nedá sa na obecnom úrade zmeniť priezvisko , zeby som mala rovnaké ako chlap a dcérka že ? Nejak na matrike alebo kde ?
Sobasom na matrike za 15 minút.
@maranco takze by som si ho normálne mohla zmeniť , v meste kde som sa narodila , a mohla by som mat mužovi priezvisko aj na občianskom ?
@opica_skorica myslela som nejak inak , okrem sobášu
tak toto je riadne zufale, dobre si rozmysli, co sa chystas urobit
@viky173 prečo ?
Ak nemá gule/guraz/zodpovednost si teba vziat za zenu, tak tu je ziadost.
Za toto sa plati poplatok 100 eur:
https://www.minv.sk/?zmena-mena-alebo-priezvisk...
No lebo keď som chlapovi nie dobrá na to, aby si ma vzal, tak je choré a úbohé meniť si priezvisko na jeho
ako uz bolo vyssie spomenute, ziadost sa podava na okresnom urade a plati sa poplatok 100e. podla zakona o mene a priezvisku (zakon c. 300/1993), je zmena priezviska mozna takto:
Zmenu mena alebo zmenu priezviska možno povoliť, najmä ak ide o meno a priezvisko hanlivé alebo ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa.
z toho vyplyva, ze v ziadosti je potrebne uviest dovod hodny osobitneho zretela, inak bude ziadost zamietnuta. do odovodnenia sa moze okrem ineho spomenut aj to, ze casto cestujes do zahranicia s dcerkou bez jej otca a zazivas kvoli tomu neprijemne a stresujuce situacie pri hranicnej kontrole kvoli tomu, ze tvoje priezvisko je ine ako priezvisko dcerky. ze ti to uz vyslovene vadi, ze raz musis prelozit rodny list, inokedy nestaci ani rodny list a pytaju ta aj suhlas otca, inokedy dokonca aj doklad z matriky v cudzom jazyku danej krajiny. toto je urcite dovod hodny osobitneho zretela
Kazda tu pisete o chlapovi, ze si ju nechce vziat za zenu....ako keby neexistovala moznost, ze svadbu nechce zena? Mozno svadbu proste nechcu obaja, napriek tomu je z vyssie uvedenych dovodov spolocne priezvisko prakticke 🤷♀️
Priezvisko si zmeni za 100€ + vymena dokladov … delenie majetku v pripade rozvodu, dedenie atd stoji ovela viac … pricin preco nie je svadba moze byt strasne vela, nielen to, ze chlap o nu nestoji …
@ljzozv ja s adbu nechcem a dcerke som dala priezvisko nie po sebe ale po priatelivi a dovod je ten ze som si nechala priezvisko po byvalom a nechcela som aby sa tak volala dcera kedze jej otec to nebol
@h2 tiez som to tu postrehla ze je to tak s tou chuderou.kazda je chudera lebo si ju nechce priatel vziat..
@h2 väčšinu vybavovačiek s dieťaťom absolvuje žena , to musíš uznať, takže problém s priezviskom by bol vyriešený.
Ja som reagovala na konkrétny príspevok o praktickosti.
Preto je podľa mňa praktické dať dieťaťu meno po matke, ak sa rodičia neplánujú zobrať.
@slavomira236 ty si to tiež vyriešila praktickým spôsobom pre seba v tvojej konkrétnej situácii.
Ja som si priezvisko zmenila po rozvode. 🤷 nechcela som sa už volať ako bývalý.
Na obecnom úrade nie, priezvisko si zmeníš na stránke https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...