Zmena priezviska

amalia1987
29. apr 2022

Dobrý deň. Mam takú otázku. Není som ešte rozvedená a mam nového priateľa storim čakáme babetko. Teda rozvod ani nestihol bývali muž dať. Chcela som sa spýtať o 14tyzdnov už rodim a bývalí muž sa vzdáva dieťaťa ktoré není jeho a je môjho priateľa. Chcela som sa spýtať keď teraz pôjdeme na úrad a teda priateľ chce, že keď sa malinka narodí aby mala jeho priezvisko. Da sa to vybaviť aj keď som není rozvedená aby mala nemala bývalého muža priezvisko??? Ďakujem za každú odpoveď a radu....

majusqa77
29. apr 2022

neda, az po narodeni prostrednictvom sudu

alenah31
29. apr 2022

@amalia1987 nie, dieťa bude mať automaticky v RL zapísaného Vášho manžela. Po narodení dieťaťa Váš manžel podá na súd Návrh na zapretie otcovstva. Prebehne súd, na súdnom pojednávaní budete Vy ako odporca, on ako navrhovateľ. Na súd môže prísť vypovedať aj priateľ - otec dieťaťa. Ak budete na súde s Návrhom manžela súhlasiť ide len o právnu formalitu. Súd potvrdí otcovstvo priateľovi a Vášho manžela pozbaví rodičovských práv a povinností - následne na základe súdneho rozhodnutia - hneď ako nadobudne právoplatnosť čo môže aj hneď ak sa na súde vzdáte možnosti odvolania - Vám na matrike vystavia nový RL kde bude zapísaný ako otec Váš priateľ.

janocka
29. apr 2022

pýtala si sa na to vo svojom profile aj 19. 02. a dostala si tam dosť jednoznačných odpovedí.... aby malo dieťa nové priezvisko, musíš sa rozviesť a znova vydať do pôrodu

oblecenie99
29. apr 2022

Nedá sa to len tak vybaviť. Platí zákonná domnienka otcovstva manžela, vyrieši sa to len a len súdnou cestou.

pribinak
29. apr 2022

Však prečo čakáš kedy muž poda žiadosť o rozvod? Veď podaj Ty. Čakáš dieťa s iným muzom a neriešiš situáciu?

Ak nebudeš rozvedená v čase narodenia bábätka, tak do rodného listu bude zapísaný tvoj muž, lebo nie ste rozvedeni.

To že nie je biologicky otec sa nebude brat v úvahu

Čiže v pondelok by som podávala žiadosť o rozvod s tým že čakáš dieťa s iným a jeho by som poprosila aby prišiel na 1. pojednávanie, nech to máte rýchlo za sebou

oblecenie99
29. apr 2022

@pribinak ešte doplním, že aj keby sa rozviedli hneď dnes, domnienka otcovstva manžela matky platí aj nejaký čas po rozvode, ak sa matka rýchlo nevydá opäť a nový manžel nezaprie otcovstvo. "Za otca dieťaťa sa považuje manžel matky, ak sa dieťa narodí v čase od uzavretia manželstva do uplynutia 300tého dňa po zániku manželstva alebo po jeho vyhlásení za neplatné. Ak sa dieťa narodí znovu vydatej matke, za otca sa považuje neskorší manžel, aj keď sa dieťa narodilo pred uplynutím 300 dňa po tom, čo jej skoršie manželstvo zaniklo alebo bolo vyhlásené za neplatné. Ak by však došlo k zapretiu otcovstva aktuálnym manželom matky, otcom dieťaťa sa automaticky stáva bývalý manžel matky dieťaťa, ak zároveň platí, že dieťa sa narodilo do 300 dní od zániku manželstva".

pribinak
29. apr 2022

@oblecenie99 áno, matka by sa mihla hneď po rozvode zosobášiť

Chcela som to napísať úplne jednoducho