Ahojte,
Rada by som poznala vase skusenosti so zmenou priezviska s cudzincom v zahranici. Zijem uz par rokov v Parizi a coskoro sa tu vydavam za snubenca Francuza, s ktorym tu ostaneme zit. Z kusych informacii dostupných na internete mam dojem, ze to treba riesit cez matriku v mojom poslednom mieste bydliska na SVK, ale neviem presne, ako. Treba im predlozit uradny preklad francuzskeho sobasneho listu, nech nam najprv uznaju manzelstvo a az potom sa ziada o zmenu priezviska? Ako dlho to vsetko trva? Pisala som aj na slovensku ambasadu v Parizi, ale mala som uz s nimi viacero zlych skusenosti, tak skusam popritom ine zdroje.
Vopred obrovska vdaka za kazde info!
@manny582 Ahoj, ja som vydata za Nemca a po sobasi som poziadala matriku, ku ktorej som podla posledneho bydliska prinalezala o uznanie sobasa nakolko sme sa brali v Nemecku. Takisto som musela poziadat o vynimku, aby som nemala pripomu -ova, ktoru ti autoamticky k tvojmu menu priradia. Vsetky doklady (ako vodicak, poistnu kartu ak si poistena na slovensku a pod.) si takisto musis nanovo poziadat aby ti ju vystavili s novym menom. Ja som si na to zobrala dovolenku a vybavovala priamo zo Slovenska, nevedela som si to predstavit riesit cez ambasadu, mi to prislo komplikovanejsie ako vycestovat na par dni k domov 🙂.
Je to uz par rokov dozadu ale trvalo to skoro rok pokial mi sobas pisomne uznali, dovtedy som musela vzdy ked som chcela ist do zahranicia (hlavne letecky) nosit zo sebou sobasny list nakolko som v Nemecku figurovala uz pod novym menom, na Slovensku (teda aj v pase) pod dievcenskym. Dufam ale, ze medzicasom su uz ich doby spracovania rychlejsie 🙂.
@manny582 mam za to, ze kedze ide o manzelstvo uzavrete v ramci EU tak je podla mna automativky uznane za platne aj na SK, podla mna staci zaregisteovat manzelstvo na osobitnej matrike.
Treba sa pozriet na stranku ministerstva vnutra, mali by tam byt vsetky potrebne info.
@bobulazelena Ano, aj nie.. musis o tom dostat pisomne potvrdenie, automaticky sa to nestane. To dostanes od matriky. Aj ja som si myslela, ze vramci krajin EU budu reagovat rychlejsie ;(.
@bienennest jasne, chapem ze niw automaticky. Ale myslim ze v pripade krajin mimo eu je to asi komplikovanejsie. 🙂
V prvom rade, vdaka za vsetky komentare! 🙂
@carrot_apple : Mas uplne pravdu, tuto budeme manzelia a to je hlavne. Mne islo fakt o tu zmenu priezviska. Chcela by som sa prave vyhnut tomu, co hovori bienennest, ze v kazdej krajine mala ine meno. Uz teraz na tu moju obcanku s lipovym listom pozeraju divno, co to este bude, ked tam nebude to iste meno ;D
@bienennest + @bobulazelena : bienennest ma pravdu, zial, take jednoduche to nie je... EU sice napomohla kopec veciam, ale automaticke uznavanie sobasnych listov si s trochou stastia uziju az nase vnucence...
Majte sa pekne 🙂
@manny582 čo ja viem, čo mám kamošku za turka vydatú, (brali sa v turecku)tak musela legalizovať manželstvo na slovensku - matrika-preklad sobášneho listu-overená kópia- a mala priezvisko s koncovkou -ová a potom si musela zaplatiť aby to tam ová nebolo. a je jedno koľko to bude trvať keď v paríži budeš žiť a podľa ich zákonov budeš jeho manželka ,nie?