Zmena mena po svadbe

terkaaa248
7. okt 2021

Ahojte! Chcem sa spytat. Obcianky, pas a karta poistenca to je mi jasne, ale plati sa za to? Takisto, treba dat vediet nejakym uradom o zmene priezviska? Alebo co vsetko ste vybavovali ?
Dakujem za odpovede!

radkaradix
7. okt 2021

za OP, pas a karticku neplatis nic, akurat ak si podnikatelka (danovy urad, tam asi 4 eura) a tiez ak mas auto, tak za technicak som daco platila, asi 16 eur, ak si dobre pamatam. Davala som vediet aj do bank, mobilnym operatorom, poistovniam a na kataster.

juliastrakovave
7. okt 2021

@terkaaa248 v prvom rade je občianky od toho sa bude odvíjať iné. Karta poistenca by ti mala prísť automaticky. Isto treba nahlásiť ak si na rodicaku, materskej zmenu priezviska. Banku, mobilného operátora všetko kde máš uvedené priezvisko. Za občianky ani kartičku poistenca som nič neplatila

werony_n
7. okt 2021

@terkaaa248 najdôležitejšie je OP, vodičský a pas. Z poisťovni mi poslali sami, bez nahlásenia. Zvyšok si vieš postupne meniť ako je operátor, banka a pod. Všetko bez poplatkov.

terkaaa248
autor
7. okt 2021

@radkaradix
@werony_n
@juliastrakovave dobre, dakujem krasne baby❤️

kkovacovak
7. okt 2021

@terkaaa248 Základ zmeniť OP, nič neplatíš. Ak máš vodičák, techničák v jednej budove tak to môžeš meniť priamo. Nemusíš čakať kým príde nový OP. Na zmenu dokladov ti stačí len starý OP. Nemusíš nosiť sobášny ani nič. Údaje ti do systému nahrajú na matrike a na dokladoch si to už len otvoria. Na techničák potrebuješ aj veľký a plus doklad o poistke. Ani za to neplatíš. Dôležité je dať vedieť zamestnávateľovi medzi prvými. Zdravotke volať nemusíš lebo kartičku poistenca už mať nebudeš. Jedine keď potrebuješ európsku. Vtedy im zavolaj a povedz že chceš po zmene mena novú európsku kartičku. Zmenu tvojich údajom budú evidovať cca po 2 dňoch od podania žiadosti o zmenu op na polícii tak volaj až potom. Ak si na úrade práce tak daj vedieť aj tam. Potom banky, poisťovne, operátor, plyn, elektrika, ak ste pod nejakým správcom bytu, kataster ak vlastníš nehnuteľnosť, pzp, lekári!.

terkaaa248
autor
7. okt 2021

@kkovacovak super, dakujem velmi pekne 🙂

kkovacovak
7. okt 2021

@terkaaa248 nie je za čo. Aktuálne som to všetko riešila tak to mám čerstvo v pamäti 😄

gvenduska
8. okt 2021

Prvý musíš obciansky
Sobasny list ty stačí na vybavenie kartičky poistenca a nahlásenie zmeny priezviska v práci
A pre zbytok potrebuješ obciansky bez neho sa nepohnes

kkovacovak
8. okt 2021

@gvenduska kartička poistenca už neexistuje. Stačí zahlásiť zmenu na úrade a zmení sa aj v zdravotke

gvenduska
9. okt 2021

@kkovacovak ako to že neexistuje ja mám klasickú a aj európsku v januári vybavovaní na nové meno pred mesiacom som bola vybavovať synovi tak neviem z kade máte že neexistuje

kkovacovak
9. okt 2021

@gvenduska keby idete dnes vybavovať občiansky tak kartičku poistenca už nedostanete. Nahrádza ju občiansky

gvenduska
9. okt 2021

@kkovacovak to neviem síce mám nový s čipom a nikto nič nevravel
Možno je to tak hádať sa nebudem

nikoleta1234
9. okt 2021

@terkaaa248 osobne som nič neplatila za nové OP Oznámila som zamestnávateľovi, ten následne SP a ZP (dôvera mi automaticky poslala novú kartu) Ja som bola ešte v banke aktualizovať osobne údaje.