Zmena mena a aj priezviska v dospelosti

28. aug 2020

Dobrý deň prosím o radi od mala mám meno ktoré sa mi nepáči taktiež priezvisko rada by som si meno aj priezvisko zmenila riešil to niekto? Je to možné?
Môžem si dat akékoľvek meno a priezvisko?
Je to veľmi komplikované?
Prosím poraďte mi hlavne osobne skúsenosti... Ďakujem

katyl
28. aug 2020

Zmenu mena alebo zmenu priezviska možno povoliť, najmä ak ide o meno a priezvisko hanlivé alebo ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa.
Ja som si menila síce iba priezvisko. Po rozvode som sa neskoro spamätala, prešvihla som zákonnú lehotu. A uvedomila som si že sa nechcem vrátiť ani k pôvodnému. Poradila som sa, vybrala som si nové priezvisko a podala žiadosť na OÚ. Spísala som si krásnu žiadosť, kde som im všetko vysvetlila, po pravde a s citovým zaangažovaním. Do týždna okresný úrad rozhodol, bola som si vyzdvihnúť rozhodnutie a rovno som si išla vybaviť nový občiansky 🙂

autor
28. aug 2020

@katyl priezvisko síce nie je hanlivé, ale jednoducho sa s ním absolútne neviem stotožniť chcem iné
Ty si teda podala žiadosť o úplne iné priezvisko ako si mala a aké nie je ani v tvojej rodine chápem to správne?
Dôvody si uviedla aké?

katyl
28. aug 2020

Skrátka, že som mala preizvisko od manžela, ale už sme sa rozviedli a nechcem nosiť jeho priezvisko. A rodné som dlho =takmer 20 rokov nepoužívala, nemám k nemu vzťah a s rodičmi sa nestretávam...

autor
28. aug 2020

@katyl takže si si dala úplne nové priezvisko ktoré nikto z rodiny nemá (teda neviem ci nie je podmienka že musí byť v rodine to priezvisko)
A schválili ti to v pohode a koľko to stalo?

majcika
28. aug 2020

Meniť meno je fakt bezproblémové. Podas žiadosť, krátko vierohodne vysvetlíš prečo zmenu chceš a za 2 týždne to je. V prípade dospelosti stým nerobia problém. Sestra menila

autor
28. aug 2020

@majcika fakt? A koľko ju to prosím Ťa stálo? A tie dôvody aké treba napísať aby to bolo schválené? Budem vďačná za každé blízke info ohľadom tohto🙂

andreagartnerova
28. aug 2020

Moja suseda zmenila aj krstné meno aj priezvisko a to už je riadne dlho na dôchodku, z filomeny išla na Janu, takže dosť veľký rozdiel..

autor
28. aug 2020

@andreagartnerova a šlo to bez problémov?
Naraz sa dá aj meno aj priezvisko? Koľko ju to stalo? Prosím ťa napíš čo najviac info
Ďakujem keďže sa odhodlávam na túto zmenu už dlho ale neviem ako to chodí keďže som to ešte neriešila...

katyl
28. aug 2020

myslim 100 eur

andreagartnerova
28. aug 2020

Vôbec netuším iba jedného dňa mala úplne iné meno.

majcika
28. aug 2020

100e zmena mena. Uviedla, že sa nestotoznila so svojímenom a spôsobuje jej to traumu. Oni to nejak neskumaju

autor
28. aug 2020

@andreagartnerova
@majcika a kde sa to vybavuje na matrike?

prispievatel
28. aug 2020

Ja som uvažoval nad priezviskom, jednak mám veľa nepriateľov a za druhé je aj tak trochu hanlivé. Takže len na okresnom pacneš žiadosť, kolok za 100€ a vybavené? Akurát pri registri trestov a niektorých formulároch treba uvádzať že "rodné priezvisko" a priezvisko. Väčšiny ľudí sa toto políčko netýka. Plus poplatky za výmenu dokladov: občiansky, vodičák, techničák, pas, kartička zdravotnej poisťovňe, bankomatová karta a nahlásiť všade kde sú zmluvy, poisťovňa, mobilný operátor, banka, zamestnanie, všade písomne žiadosť na zmenu mena. Dosť fuška. Zmeniť je jedna vec ale tá tortúra byrokracia potom čo nasleduje... Zlý sen.

prispievatel
28. aug 2020

Ešte ďalšia možnosť je že kamaráti robili to že si prebrali meno manželky na seba. Pri sobáši je to zadarmo a bez zbytočných otázok. Jedna frajerka bývalá aj mala priezvisko čo sa mi páčilo ale ja sa ženiť nebudem len vravím ostatním ako možnosť ako k tomu ľahko prísť.

majcika
29. aug 2020

Okresnom úrade.

tyyya71
15. jún 2021

@katyl Môžem sa ťa opýtať, aké priezvisko si môžem vybrať pri zmene priezviska? Musí to byť napríklad priezvisko ktoré už bolo v rodine alebo musí to byť slovenské priezvisko? Môže to byť aj cudzojazyčné priezvisko v prípade že nemám žiadne rodinné línie v inej krajine? Alebo to neuznajú? Ak osi si vybrala ty?