Ahojte, mám polročné dieťa a chcela by som mu zmeniť krstné meno. Počas tehotenstva som sa mu prihovárala menom, ktoré som vybrala ja, lebo sme sa s manželom nedokázali dohodnúť. Po pôrode som mu dala meno, ktoré vybrala manžel. Myslela som si, že sa s tým zmierim, no však sa mi to nedarí a každým dňom je to horšie, to meno mi strašne vadí a hovorím mu aj tým mojim menom. Úradne to nie je problém zistiť, len by som chcela vedieť názor niekoho, kto má podobný problém za sebou. Veľmi pekne ďakujem.
@julka21 no ak uz tak asi radsej teraz, kym este nie je tolko dokladov na menenie...ale asi bude musiet stym suhlasit aj manzel
viem o prípade,keď sa mama prihovárala celé tehotenstvo Miškovi a bola to nakoniec Zuzana 😀
Lukas je najkrajsie,ten Max to sa mi nezda nie je to pekne meno.
@julka21 neviem, Matúš a Lukáš sa mi zdajú trošku podobné, a Maxík vo mne evokuje nejakého psíka 😅 nemôžem si pomôcť, baby čo máte doma Maxov, nehnevajte sa 😅
Mne sa náhodou z týchto troch páči najviac práve Lukáš, a manžel čo hovorí na prípadnú zmenu? Obávam sa, že budeš potrebovať jeho súhlas... Nedá sa zapísať mu len druhé meno? Prípadne ak chcete krstiť, nemohol by mať Matúš ako meno pri krste a potom by nebolo také čudné, že ho voláš iným menom?
no ale ak sa ti inak nedá, tak mu ho zmeň teraz, kým to ešte nevníma, nie v 5 rokoch a budeš mu zrazu vysvetľovať, že si mu zmenila meno, lebo to pôvodné sa ti nepozdávalo 😎
za čias Lukáša Vaculíka to bolo hej meno 😉
nie je škaredé.nemenila by som.mimochodom,naštvalo by ťa,keby si v dospelosti vrátil meno Lukáš,že by sa mu páčilo viac? 😀
@julka21 My máme možno iný, ale veľmi podobný problém... malého sme si vzali z detského domova, volal sa Patrik, svokra sa tešila, že tatino Peťko, synček Paťko... to sa mm tak vytočil, že povedal, že to meno zmeníme... ja som ho nahovorila, aby sme len meno pridali, takže malý je Alexander Patrik... ide o to, že meno pri narodení je akási prvá identita dieťaťa a nemala by sa meniť... skús sa zamyslieť, či by nestačilo pridať meno, ktoré chceš... a raz, keď bude dospelý, môže si vybrať... 😉
Tento problem ste mali riesit pred narodenim. Ked si nebola stotoznena s menom, ktore vybral manzel, tak ste sa mali dohodnut na uplne inom mene, ktore by sa pacilo obidvom.
Mna v zivote nenapadlo, ze budem mat deti s takymi menami, ako mam 🙂 Vzdy som chcela mat Miska a nemam. Mam vsak chlapceka s nadhernym menom, ktore sa velmi hodi k priezvisku a obidvaja s muzom sme veeelmi spokojni. Ale my sme taky zvlastny par, my sme mali mena deti dohodnute uz par rokov pred svadbou a tak aj mame. Takze ked sme sa dozvedeli, co cakame, hned sme mu zacali hovorit dohodnutym menom a ani nas nenapadlo uvazovat znova o menach.
Meno je pre dieta dolezite, nesie ho cely zivot. Preto je podla mna neskoro uvazovat o zmene mena. A tvoj muz suhlasi so zmenou mena?
@cicimotinka -krasne jste to vyresili..a s tou identitou to je pravda 😉
@ulka21
Pridat ale na prvni misto -to Vami zvolene jmeno - jak mu chces rikat a jak by mu melo podle Tebe okoli rikat..protoze vetsinou se pouziva v beznem zivote pri osloveni ditete jeho prvni jmeno..
Jakmile ho das jako druhe, hrozi, ze ho nebude napr. ve skole pani ucitelka pouzivat..
@julka21 ahoj, na zmenu mena dieťata asi budeš potrebovať aj súhlas otca na matrike, ja som mala podobnú skúsenosť, v porodnici som nadiktovala len meno Tomáš, ked išiel manžel na matriku tak som mu vravela nech za menom Tomáš doplní aj František (po mojom otcovi a preto, lebo bol to prvý chlapec v rodine z našej strany) a nezapísali mu to, lebo potrebovali písomný alebo osobný môj súhlas. To bolo pred piatimi rokmi, ako je to teraz neviem... 😉
Lukasek je krasne jméno ( já jsem chtěla Lukaska nebo Adamka a máme Martínka🙂) kamarad je Lukáš a říkáme mu Kuki 🙂 Jméno bych nemenila
Aj ked su mena podobne znejuce, ked si s nim raz nie vnutorne stotoznena, zmen ho, bude ta to trapit cely zivot. Su to dolezite veci, verim ze prave matka by mala mat tuto hlavne slovo, jej tusenie. Ty musis citit aby jeho identita, jeho mena, bola v tvojom srdci OK a to sa neda "oklamat" nejakym trpnym "zvyknutin si". Chapem ze si chcela urobit aj muzovi radost...
Teraz maly este meno oficialne nepouziva, ani v kolektive ani medzi detmi a kym nan zacne reagovat, bude po probleme. Jednala by som preto teraz. Okolie si rychlo pre-zvykne, hlavne ak meno podobne zneje.
Lukasa uplne nedavaj prec, predsa len nieco to znamena ze ste sa pren rozhodli, ale zmen napr. na Matus Lukas, teda povodne chceny Matus bude prve a Lukas "posunte" ako druhe meno. Tym padom mu tak nemusis hovorit, meno sa bude uvadzat len na oficialnych dokumentoch a pritom mu nevezmes uplne to s cim ste ho na svete privitali.
Moje sestřenice z Noveho Mesta n. V. má taky Lukáše. V česku se mi to jméno nelíbí, ale Lukaško, Lukyno zní dobře 😀. Já osobně bych děcku jméno neměnila, našla bych si variantu jak mu říkat 🙂, každé jméno je hezké, když se vyslovuje s láskou 😉. My máme Elišku (v pořadí třetí), tak abysme se nepletli tak moje mamka je babí Elí, já Eliška a Elišce manžel říká Rozáro 🙂 - když zavolá Elo, tak se ozýváme obě nebo žádná 😀. Takhle vím, že Rozárka je naše dcerka a Ela jsem já 😀
@julka21 Aj ja mám Lukáška a je to krásne meno. Čo sa týka zmeny mena, nemusíš ho meniť, môžeš ho volať svojím. V rodine máme taký prípad, otcov brat sa volá Miroslav, ale keďže babke sa to nepáčilo, tak ho od mala volala Milan. A volajú ho tak všetci doteraz hoci už má 64rokov, akurát si len vtedy spomenieme keď vidíme meno Miroslav v kalendári, že: "jéj, ujo Milan má meniny." 😀 A možno s ním malý bude spokojný a keď nie, tak si ho v 18 zmení.
@hajajanka Ano, a som vo vsetkom za rovnopravnost partnerov, dokonca viac nez je mozno dnes bezne uznavam prava otcov po rozvode atd. Napriek tomu pri mene sa mi javi ze prvoradu ulohu a zodpovednost zan ma matka. Je dobre ked sa uchadza o otcov suhlas a on by mal mat pravo veta. Ale zodpovednost za vyber osobne - vycitujem, ma matka, a to preto lebo dieta nosi v sebe a ma nan v najutlejsom veku, na jeho dusu, priamejsie napojenie. Mnohe matky uz v tehotenstve maju vnutorne vnuknutia co sa tyka mena. Niektore teorie vravia ze si dokonca samo dieta takto vybera meno a "diktuje ho" vnutorne matke, ktora dokaze pocuvat a kazda by sa o to mala snazit, lebo jej intuicia a schopnost toto vycitit moze v mnohom ovplyvnit zhodu vyzarovania mena zo zivotnou ulohou dietata. Kazdopadne nie je nic horsie nez ked meno nadiktuje matke okolie, z toho su mnohe trapenia. A potom je tam v pozadi pretrvavajuci pocit nespokojnosti, ktory sa snazime maskovat. Naco je to dobre?
Ozaj, v knihe o menach pisu ze kazdy 30ty clovek si v priebehu zivota meni meno, a su potom skopojnejsi. Vcelku dost, nie?!
tak toto si musíš vyriešiť ty,mne sa zdá meno Lukáš v pohode ale ak to tebe vyslovene vadí a nejde z úst tak to už je na tebe.Mne sa strašne páči Alex,ale nešlo mi to z úst,dobre som sa necítila ked som to povedla a tak som dala iné,držím palce,ale čím skôr,tým lepšie 🙂
mne sa viac zase paci meno Matuš :P ale pol rok je uz dost...neviem ci si uz zvykol na oslovenie Lukas ak reaguje,nechala by som uz tak...ak reaguje na Matusa,tak este by som zmenila,ak manzel suhlasi :P
@horana No, tak ja na tieto teorie nie som 🙂 Ale kazdy ma svoj nazor.
Dieta je plodom lasky (obcas nahody, nehody) dvoch ludi. To, ze ho nosi matka, zariadila matka priroda. Spojenie matka -dieta je uzasne, mat ho v bruchu je uzasne, ale je to dielo dvoch ludi, ktori maju rovnake prava a povinnosti voci nemu. Aj vyber mena je pravom obidvoch rodicov. Co ak po zmene mena nebude spokojny otec? (Prizvukujem, ze meno mali dat obidvaja rodicia, malo sa pacit obidvom) Ako to ten otec potom vnima? Ci staci, ze ho splodil a potom uz nema rovnake prava?
Pocit nespokojnosti podla mna v tomto pripade vyplyva z toho, ze autorka prispevku sa nedohodla na mene pre dieta s manzelom spolocne, nevybrali meno, ktore sa paci obidvom. A ked ho po porode dala podla muza, tak vlastne s nim suhlasila.
Kazdy 30-ty clovek si meni meno. A kde je zarucene, ze si ten chlapec nezmeni uz zmenene meno na uplne ine, pretoze on s nim nebude spokojny? Mame Lukasa, premenujeme na Matusa (ci ako) a on si to zmeni na Peter. Aj to sa moze stat.
Toto mi pripomina jednu spolurodicku, ktoru mala na izbe moja mama, ked rodila mojho brata. Mamicka chcela Andrejku a pocas 7 dni zmenila meno dievcatku 5x a nakoniec z toho ta Andrejka ani nebola 🙂 🙂 🙂
@julka21 ale ved Lukas je krasne meno 🙂 my mame Lukaska,chcela som tiez Maxa,dala som manzelovu tuzbu 🙂 a a nakoniec dobre aj tak,teraz mi pride Maxo take ine 🙂 ,ved Maxa mozes mat dalsie ,ked si dala meno teraz v manzelovej volbe ,ta dalsia bude tvoja a budete si fifty-fifty 😀 polrok je uz dost ,ale zas vsetko sa da ,ak by si mala byt vyslovene nestastna z tohto mena...ale urcite je to krasne meno a tvoj Luky je iste spokojny chlapcek 😉 tak sa rozhodni spravne 😉
No hadam ho nechces pomenovat po tom obchodnom dome Max!?Alebo Cinema Max?
.... ani my s manzelom sme sa pri synovi nevedli zhodnut na mene, tie co sa pacili mne sa nepacili jemu a naopak... nakoniec sme nasli kompromis,nasli sme jedno jedine meno (slovenske) ktore ani jednemu "nevadilo" ... po porode som tym menom nedokazala synceka oslovit, niekolko mesiacov, uz neviem ako dlho, som ho oslovalala - laska, pokladik, drobec, a pod. az prisiel cas kedy som ho zacala volat menom 😀 a aj ked som si myslela ze si na to meno nezvyknem tak teraz som velmi rada ze ho ma, pretoze mu sadne ako "rit na serbel" ako sa u nas vravi 😀 😀 😀
...aj ked sa ti meno lukas nepaci, z nejakeho dovodu si suhalsila aby sa tak vas syn volal, ale nikto ta nemoze donutit aby si ho aj tak volala 😉 v mojom okoli poznam len par ludi, ktorych volaju po mene, ako ho maju zapisane v matrike, kazdy ma prezyvku, skratku, zdrobnelinu a niekoho volaju uplne inym menom, napriklad moja teta ma "uradne" meno helena ale vsetci jej vravia klara alebo kaji 😅 ...takze kludne svojmu synovi hovor ako to citis, ako ti to ide od srdca, to co je na papieri je len papier, uradna zalezitost... a ak ti to nestaci a proste to "musis" zmenit aj uradne tak to sprav, vysvetli manzelovi preco, alebo spravte kompromis a dajte zapisat 2 mena ... ale nevynechavaj z toho manzela, asi ani podla zakona sa to neda ...
Tak mu priadj druhe meno a bude mat dve 🙂
@horana ja som dala meno svojmu synovi, po manželovi, a to je už 4 generácia, nie som s ním stotožnená dodnes, lebo je to meno, ktorá v pôrodnici naposledy dali pred 10rokmi, ale dala som to meno a pritom som chcela aby sa volal syn úplne inak, ale neprešlo mi to, syn má 2,5roka a iné meno by som mu nedala, lebo presne k nemu aj posuje to meno a dá sa všelijako povedať. presne ako @mam4 napísala, meno sadlo ako "riť na šerbel"
čiže nie som za zmenu mena pre dieťa, neviem ako by reagoval jej @julka21 manžel, keby prišla domov a povedala, že od dnes sa náš syn volá Max alebo nejaký iné meno. raz s tým menom súhlasila, meno čo sa jej páči môže dať predsta svojmu druhému synovi.
chod a zmen ho...co najrychlejsie 🙂 pripadne len dopln... Ja som cely zivot tuzila po Karolinke, no v priebehu tehotenstva mi ho vzdy niekto vedel pospatit.... v porodnici som malej teda dala meno Nela... ked mala malicka 3 mesiace, raz som jej nevedela povedat Nela, nepacilo sa mi, neznasala som ho 😒 😒 A vravim. po 3mes. sme s muzom sli na matriku a doplnili moje vysnivane "Karolinka"... to bolo reci dookola, rodina, znami... 🙄 🙄 🙄 ...ale JA som spokojna, moje dieta, moje rozhodnutie,,, hoc "oneskorene" 🙂 🙂
nemam osobnu skusenost..no ak ti az tak vadi 😖 Viem,ze moja mama zmenila meno mojmu bratovi-na druhy den po narodení,lebo v dedine uz bol jeden chlapec s tym menom 😅
No musis pocitat s tym,ze budesmusiet menit rodny list,zdravotny preukaz....a neviem co este-stoji to za to?Ake meno ste dali?Ak smiem vediet. 🙂