Dobrý večer prajem, na začiatok len by som chcela poprosiť aby ste mi len pomohli kto ma niejake skúsenosti s podobným problémom.
Začnem po poriadku takže snažíme sa odkúpiť pozemok. Už to dávame dosť dlhú dobu dokopy, ale vždy niečo a potom zase iné. A neviem čo ešte.
Pozemky o ktoré máme záujem,sú dlhé a úzke tak musíme odkúpiť rovno 3 parcely. Ale každá jedna parcela je problemova, na jednej napríklad ma blombu XXYY firma. Konateľ nás ubezpečil že to vyrieši, tak aby jeho dlh neprešiel na nás.
Druhá parcela zase ma nevysporiadane dedičske konanie. Dedičske konanie už začali skôr riešiť, len to niejako stoji už 3 rok.
A aby toho nebolo málo tak 3 parcela ma tam uzatvorenú nájomnú zmluvu na dobu neurčitú. Ako to by nebol problém keby len jedná majiteľka nešpekulovala, s predajom. Ako neviem riešime to aj cez právnika ale neviem nám zodpovedať naše otázky, ľutujem že sme si ho vybrali. Ma niekto podobný problém.
A ešte v krátkosti prístupová cesta k pozemku je z obvodoch strán,a územný plán obec nemáme keďže nemáme ani 1500 obyvateľov.
Obec by nám dala potvrdenie že dáva súhlas s výstavou.
A preco trváte na tom pozemku? Ja teda nie som žiadny odbornik, ale toto naozaj vyzera na dlho, ak vobec... Platili ste zalohu alebo?
nevysporiadané dedičské konanie? to tak počítaj aj na niekoľko rokov... 😉
to chceš kupovať pozemok, kde neprebehlo ešte dedičské konanie a ešte si sa ani s dedičmi v podstate nevidela, že či ho chcú vôbec predať?
Jedna parcela má ťarchu, druhá nevysporiadané dedičské, na tretej je nájomná zmluva. Naozaj je potrebné radiť, že nie je za žiadnych okolností múdre ani logické zaujímať sa o takéto pozemky? Ak napriek tomu ozaj potrebuješ radu, tak jediná správna je hľadať iný pozemok.
A este doplnim, ze pravnik s ktorym sa do tohoto pustate by vam mal vediet dat odpovede... A ak ma kus sebazachovy povedat vam aby ste hladali inde... Lowcosrt pozemkov mate vykompenzovany zlozitostou kazdej jednej parcely...
@sofimatko52 moji rodicia odkupovali záhradu v záhradkárskej oblasti 15 rokov. Boli problémy s pôvodnými majiteľmi, keďže v tej oblasti malo XY ľudí záhrady. Potom problémy, že keď sa raz začalo s pôvodnými "majitelmi" záhrad, tak mnoho z nich zomrelo a čakalo sa na dedičské. Teraz po 15 rokov prišiel papier, že to čo zveladovali tolko roky je ich. Takže ja by som do toho nešla.
Ako pisu kocky nado mnou, ak tie pozemky nameju pod sebou ropu, tak nevidim dovod o ne az tak bojovat. Najdite si nieco bez tarchy a problemov,toto je na velmi dlho, za ten cas uz mozete mat inde postavene a byvat.
Ludia naco si robite uz dopredu problemy ked vidim ze je tam samy problem nesla by som do toho
No tak tomu sa čudujem aj ja, že ste si niečo takto zložitého vybrali. Je to vec, ktorá bude isto trvať dlho a proste nemáte istotu, že sa vám to niekedy podarí všetko urovnať do takého stavu, aby ste tam mohli proste stavať. Byť na tvojom misete, tak si proste vyberiem niečo iné
@sofimatko52 a akú odpoveď čakáš od právnika? On nie je veštec on ti nedokáže povedať ako dopadne dedičské konanie, ako sa vyrieši tá parcela s ťarchou ako sa vyrieši ten nájom. Čo sa týka ťarchy to sa zvykne tak riešiť, že za pozemok nevyplatíte kúpnu cenu alebo časť ceny vo výške ťarchy majiteľovi ale subjektu, kvôli ktorému je na pozemku ťarcha. Čo sa týka dedičského konania to nie je možné z vašej strany urýchliť, rovnako ani to, ohľadom nájmu je to len na majiteľovi, či dá výpoveď z nájmu alebo nie.
@hela_tn no len keby bolo kde. Žiaľ ľudia chcú stavať bývať sami a sa to nedá niet kde stavať.
@felicita027 dáva výpoveď z nájomnú, mame to aj čierne na bielom
@sofimatko52 a ten pozemok, čo ešte neprebehlo dedičské. Tí nádejní dediči ho chcú predať?
@sofimatko52 tak to teoreticky by boli vyriešené 2 parcely a čo s 3? Videli ste vôbec potencionálnych dedičov? Vieš aké majú plány s pozemkom? Vieš kvôli čomu tak dlho stojí dedičské konanie?
@sasa1310 ona chcú predať. Už sme sa snimi aj stretli
@sofimatko52 ja som sama oslovila toho notára ako to vlastné je. Oni už majú vysporiadané dedičske konanie,ešte pred 3 rokmi keď im mama zomrela. Len sa dajak pozabudlo na pozemky ktoré ešte majú.
@sofimatko52 Tak potom sa musí iniciovať dedičské konanie o znovuobjavenom majetku.. Ak sú tam dediča nebodaj v pokročilom veku, hrozí, že sa to bude ešte viac ťahať a stiepit medzi ďalších potenciálnych dedičov. Naozaj žiadny iný pozemok neprichádza do úvahy?
@sofimatko52 tak už vám len stačí sa dohodnúť s tou, čo špekuluje s predajom a máte pozemok pre seba. Vysporiadať to dedičské ale ak dedičia chcú predať pozemok tak nemyslím, žeby mal byť s tým ďalej problém a len by bolo dobré aby vám nejaký právnik podrobnejšie vysvetlil ako vlastne sa vypláca nehnuteľnosť s ťarchou aby ste mali 100% istotu, že nebudete mať dlh pretože už boli prípady kedy developeri alebo konatelia nasľubovali a nakoniec z toho boli problémy.
@ivkazba keby bolo kde,a keby nám dovolila naša finančná situácia. Ale je rozdiel 80 er ma m2 a 10er zam2
@sofimatko52 môžete chcieť aj tento, ale bude to proces na niekoľko rokov. A to myslím doslovne. Robím s realitami dlhé roky Takže ak máte čo len trochu rozumu, tak pôjdete inou cestou. Apropo. Ak je niečo výrazne lacnejšie, tak je tam vždy niečo zle. Navyše, 80 eur za m2 je super cena. My aktuálne kupujeme pozemok, m2 za 520 eur. Samozrejme rozhodnutie je na tebe, ale ak chceš pozemok teraz a nie za 5 či viac rokov, tak od tohto ruky preč. Proste treba hľadať niečo iné a cenovo dostupné, možno aj nie dom ak na to nie sú financie.
@felicita027 no presné, lebo keď sa vysporiada dedičske konanie tak sa môžeme pohnut ďalej. Lebo ta teta je v pokročilom veku len sa držia, a rada by to predala ona. Keďža každá korunka je pridatna. Sama byva nemá nikoho lebo sa nevidela,tak že radšej to predá ona a ma ztoho úžitok za života. Nie sa niekto nabali na jej účet ,a za života ani raz neprídu pomôcť alebo na návštevu. Je mi ich aj ľúto no ale dúfam že to vybavia no. Ja som ochotná platiť všetky náklady aj papiere, aj cestovné. To by bola jedna parcela ok. A tou ťarchou čo máme tak to je firemna spoločnosť, viacerí kupovali tie pozemky a tiež riešili ten problém. Ale konateľ im to dal dokopy a sú čistý. Dokonca si mohli vybaviť uver na dokončenie stavby, takže sa toho nebojím. Len musím byť dobre spisana kúpno predajna zmluva
@sofimatko52 a na 3 parcele by sme odčlenili tu pani ktorá nechce predať, a tiež ešte jednu ktoré spadá cez spf.
Že sme dali rozpracovať geometricky plán na rozdelenie parciel. Aby sme mohli skôr dostať stavebné povolenia, na vystavbu. A potom by som opäť začala riešiť parcelu ktorá spadá cez spf.
@sofimatko52 mozes este skusit oslovit firmu ktora Vam to vysporiada. Nam to zabezpecuje jedna firma, pekne napisali cely proces krok po kroku ako budu riesit, dali cenovu ponuku rozdelenu na niekolko casti, nachystaji vsetky zmluvy a ziadosti, vybavia kataster, dedicske konanie atd. Samozrejme moze sa stat ze to jednom z krokov stroskota a zaplatite firme pomernu cast podla krokov kde sa dostali, ale teda oni vedia lepsie v tom chodit a je vacsia sanca ze to vybavia. A teda preco ame my sli do tohto je ze treba otvorit dedicske konanie ale dedici su tak rozhadani ze nechcu komunikovat a takto to dana firma ako mediator cele vyriesi neutralne ani sa nemusia atretnut.
Je to teda dosť komplikované, no musí sa vám tak ozaj páčiť, keď ste sa pustili do takého zložitého boja. Ale tak úfam, že sa vám to podarí čo najlepšie hlavne pre vás
@eri444 ďakujem veľmi pekné
@sofimatko52 veľa stastia my sme pozemok riešili tiez dlho ale do takého by som sa nepustala🤦♀️ aby ste to neolutovali.
@sofimatko52 to je blbost. Nemozes nikoho prinutit predat pozemok. Navyse ak ma najomnu zmluvu. Ziadne vypracovanie geom planu ti nepomoze. Majitela neprinutia. Stroskotas na parcele c.3.
@sofimatko52 radšej si nájdite iny pozemok..robím s pozemkami už dlho a toto je na veľmi dlho..