Život v zahraničí bez trvalého pobytu

anmr4
3. okt 2024

Ahojte ľudkovia. Prosím vás ako sa dá vybavovať a žiť v zahraničí bez trvaleho pobytu na Slovensku? Mam komplikovane vzťahy s rodinou a nechcem kvôli vydieranu zo strany rodičov riešiť trvalý pobyt u nich. Viem ze v takom prípade by som spadla pod obecný úrad alebo co.. Ale neviem ako to funguje keď žijem v nemecku skrz papierovacliek a úradov.byt na svk si ešte nedokážem kúpiť pretoze nemám zmluvu na dobu neurčitú. Mate prosím niekto podobnú skúsenosť? Vďaka

biba_18
3. okt 2024

ak ťa rodina odhlási tak ťa úrad automaticky prihlási k sebe. alebo priamo ty môžeš vybaviť na úrade. všetky doporučené listy ti budú chodiť tam…

mia_von_prag
3. okt 2024

Na Slovensku sa dá odhlásiť, rieši sa to na mestskom alebo obecnom úrade. Stačí potvrdenie, ze máš trvalý pobyt inde.
Teoreticky sa môžeš prihlásiť u nejakej kamarátky na Slovensku a tym sa zruší pobyt u tvojich rodičov. Alebo získaš TP v Nemecku a na Slovensku sa len odhlasiš.

maranco
3. okt 2024

@anmr4 zapni si schránku slovensko.sk na doručovanie a úrady ti tam budú posielať listy, rovnako cez to budeš im odpovedať alebo písať listy ty, tiež môžeš elektronicky podpisovať dokumenty alebo robiť splnomocnenia ak napríklad budeš riešiť niečo písomne s bankou

Ak máš OP vydaný pred 20.6.2021 tak si ho bezplatne vymeň za nový.

Na pošte si zapni https://eposta.posta.sk/oznamovanie-zasielok/ aby si vedela ak zablúdi nejaký doporučený list na obecný úrad.

biba_18
3. okt 2024

čo píše o trvalom pobyte naše mesto: Ak sa občan chystá trvalo žiť v zahraničí, je povinný pred vycestovaním ohlásiť skončenie trvalého pobytu na príslušnom obecnom alebo mestskom úrade (deň začiatku pobytu v zahraničí je zároveň dňom skončenia trvalého pobytu). Občan s trvalým pobytom v SR, ktorý sa pripravuje vycestovať do zahraničia na dobu dlhšiu ako 90 dní, to pred vycestovaním ohlási v ohlasovni (uvedie štát a miesto pobytu a predpokladanú dobu pobytu).

stellarstar
3. okt 2024

@mia_von_prag
@biba_18 nemyslí to ona tak že ako ma vybavovať tp keď príde na sk? Ja som to tak pochopila ze ona odchadza z de na sk ci? A z druhej str tp na sk tiež netreba odhlásiť ak ide do zahraničia

tundra
3. okt 2024

Kedysi sa odovzdaval aj obciansky,vraj uz to neplati...Pokial nemas väzby na Slovensku, trvaly pobyt nepotrebujes.

biba_18
3. okt 2024

@stellarstar tak neviem ako je to presne - či môže žiadať ona - ale ak jej rodičia zrušia trvalý pobyt - tak ju úrad “prihlási” pod seba…

stellarstar
3. okt 2024

@tundra op už netreba a po novom sa môže na op napísať zahraničná adress

tundra
3. okt 2024

@stellarstar uz tu bola na to tema pred casom,fakt som nevedel o tom.Ja som zrusil pobyt hned,ako som vycestoval.Mam len prechodny,deti a manzelka, uz ani ten...Mame len pasy.

tundra
3. okt 2024

@biba_18 rodicia mozno chcu financny prispevok,atd,preto nechce u nich TP.Podla mna, ho nepotrebuje...

maranco
3. okt 2024

Ďalšiu významnú zmenu privítajú najmä naši občania dlhodobo žijúci a pracujúci v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Títo už môžu požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov a aj priamo na našich zastupiteľských úradoch o občiansky preukaz. V doklade budú mať uvedené miesto ich pobytu v zahraničí a tiež skratku štátu, v ktorom žijú, a to na základe predloženého potvrdenia o evidovanom pobyte vydané úradom v zahraničí.
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=nova...

minenkak
4. okt 2024

@anmr4 však v Nemecku na adrese kde bývaš zober nájomnú zmluvu a choď sa prihlásiť na trvalý pobyt tam

sense
4. okt 2024

Ak si v zahraničí , chod na ambasádu, odhlas sa z pobytu. Po mne pred 10rokmi chceli vrátiť občiansky. Ten som odovzdala , zaplatila 13 e apobyt bol odhláseny

kiki68
4. okt 2024

Ved kazdy, kto nechce podavat danove ak na SK ( ak zijes v EU ), tak musi mat odhlaseny TP v krajine, kde ma obcianstvo. Ja mam odhlaseny TP na Slovensku uz asi 5 rokov. Lebo sa mi nechceli riesit do danove stale. A nevidim zmysel mat TP niekde, kde nezijem a pridem raz za rok, dva na dva dni na navstevu. Nemam obcanak, mam iba slovensky pas. Cakam, ze ked dojdem do bodu, ze chcem uz menit aj obcianstvo, tak to proste bude iba uz o papierovacke. Ale nerobi mi to ziadne problemy, na Slovensku nic nevyuzivam.

kiki68
4. okt 2024

@maranco ano po novom sa da zase mat obcanak, Ja uz nemam, som leniva , mam pas

kiki68
4. okt 2024

@biba_18 pozor toto je kockopes, nakolko sa nemozes odhlasit bez toho, ze mas doklad o prihlaseni v inom state. Ten vydaju po min 4 dnoch, skor po 2 tyzdnoch a viac v tom dalsom state. Bez toho to nejde odhlasit. Ja som dokladala Meldenzettel z AT a tiez Anmeldebescheinigung ( cize udelenie pobytu), ale tiez si obcan moze ten TP ponechat. Len z toho vyplyvaju povinnosti.

maranco
4. okt 2024

@kiki68 v lete som to riešil kamošovi, končil mu SK pas a nechcel dať 50 € za nový keď ho na nič nepoužíva (má občianstvo a doklady aj svojej krajiny), bol na Slovensku tak si dal urobiť občiansky za 7€, potom som mu ho poslal poštou. Je tam uvedená krajina a mesto TP, ulicu a číslo domu nedali.
Inak ak by mu skončil pas a chcel mať niekedy SK doklad by musel znovu riešiť cez osobitnú matriku občianstvo tak sa to vyriešilo takto lacnejšie.

kiki68
4. okt 2024

@maranco ved pas mozes riesit cez ambasadu,ja riesim vzdy min 6 mes pred koncom platnosti. Skrz cestovanie mimo EU. Ja som pas riesila na klientskom centre, iba v systeme mali uvedeny TP a adresu v zahranici.

simca06022011
4. okt 2024

ak zijes v inej krajine, a dlhodobo sa tam zdrziavas, tak podla mojich skormnych informacii mas tam mat nahlaseny pobyt (mam takto polovicku u nas, proste klasika, cudzinecka policia = vystavia ti "pobytovy preukaz", v tej krajine nahradza vlastne obciansky. Mas tam adresu. Ale to predpokladam vies. Cize bezdomovec nie si. Prakticky a logicky ani nemusis mat teda dve adresy pobytu, jednu tam, jednu tu...
Doklady v SR, ak chces vybavujes, my ichmame aktualne, ak sa odhlasis z TP u rodiny, tak proste adresu tam mat nebudes / aktivuj si slovensko.sk, kvoli pripadnej poste/ a OP s cipom a vsetkym (ale ak tu nic nevyuzivas... ?) a pas... raz za cas obnovis, vybavene.
A naozaj byt iba kvoli TP kupovat nemusis.

biba_18
4. okt 2024

@kiki68 ja ťa môžem odhlásiť z bytu ak ťa tam nechcem - a pozri @simca06022011

kiki68
4. okt 2024

@biba_18 to mozes, ale napr moji rodicia ked som tam mala TP, tam platili napr smeti atd v ramci toho a teda neodhlasili to len tak za pekne oci. Ako asi je one ked iba odhlasis TP a je asi ine ked potom uz vobec nemas v tom state ziadnu povinnost ( poistku, danove) . Viem, ze ked si majitel nehnutelnosti , tak mozes cloveka odhlasit z TP, ale myslim, ze potom niekde musi mat TP v ramci napr nahlasenia na obci. Ze tam neni adresa, ale je tam napr Trencin alebo Pezinok. Toto ja nemam

biba_18
4. okt 2024

@kiki68 čisto kvôli odpadu tp odhlasovať netreba, to stačí odhlásiť z odpadu tlačivom o nezdržiavaní sa na tp... a len tak môžeš odhlásiť hocikoho koho chceš, aj nepodarené dieťa keď už má 18+

tundra
4. okt 2024

@biba_18 u nas musis dolozit dôkaz,ze zijes mimo tp.(kopiu povolenia alebo zahr.doklad totoznosti)

biba_18
4. okt 2024

@tundra to bolo k čomu, k tomu odpadu?

tundra
4. okt 2024

@biba_18 ano,ked chces oslobodenie od platenia odpadu.Kedysi stacilo nahlasit,teraz do 31.3. musim poslat doklad,ze stale zijem v zahranici a to sme obec,co ma 900 obyvatelov.

biba_18
4. okt 2024

@tundra áno. ale odhlasovať z tp netreba ...

maranco
4. okt 2024

@kiki68 * ved pas mozes riesit cez ambasadu,ja riesim vzdy min 6 mes pred koncom platnosti *
Nechcel vysoliť 50€ len kvôli tomu aby mal slovenský pas ktorý nepotreboval, tak to vyriešil za 7€ občianskym preukazom.

kiki68
4. okt 2024

@maranco ehm no, 50 eur nie je tak vela za mna. Ja teda pas potrebujem vzdy ked idem napr do banky. A pod. Ale tak ked niekto nepotrebuje.

maranco
4. okt 2024

@kiki68 on mal pas svojej krajiny, slovenský predlžoval už len zo zotrvačnosti, aj zvažoval sa na to vykašlať ale za 7€ za OP som ho ukecal nech si ešte ponechá aj občianstvo čo keď sa niekedy zíde