Ahoj môj budúci manžel chce na mňa prepísať majetok(auta) aj peniaze previezť na moj ucet.. lebo ze jeho kolegovia to tiež majú že mat živnosť je riziko a ze takto je to bezpečnejšie.. sme spolu 8 rokov budeme sa brat tento rok a plánujeme bábätko.. tak ze takto to bude lepšie .. myslíte že rozmýšľa dobre ?
Podnikateľ živnostník ručí pri podnikaní celým svojim majetkom. Takže preto to chce urobiť. Aby v prípade škody nikto nesiahol pri vymáhaní na majetok v jeho vlastníctve. Živnosť ako taká nie je riziko. Prečo by mala? Riziko je vtedy, ak robí prácu, ktorá je riziková alebo ak robí podvody či nekalé obchody. Akú činnosť vykonáva? Ak je podľa neho živnosť riziková? Ak robí nekalé obchody či podvody, tak by som si s ním neplánovala ani svadbu ani dieťa. Ak robí poctivo, nie je dôvod, aby to robil.
Keď budete manželia, polovica peňazí na tvojom účte bude jeho a rovnako polovica peňazí z jeho účtu je tvoja.
Rovnako ako všetky jeho dlhy si delíte na polovicu.
Na rizika spojene s vykonom prace existuju poistenia - cize ak sposobi nejaku skodu, tak nasledky budu hradene z toho (samozrejme, ze to treba dobre poistit). Inak nevidim dovod, preco by mala byt zivnost rizikova.
Co sa teba tyka - asi by mi svietila kontrolka, ked nechce za svoje konanie niest zodpovednost. Ked predsa neklamem, nepodvadzam, nezadlzujem sa bezhlavo, nemam dovod sa obavat. Jedna pokuta este nikoho o majetky neobrala. Ak uz by si velmi chcela s takym clovekom uzavriet manzelstvo, tak okrem majetku na moje meno by som zrusila BSM za trvania manzelstva - velmi jednoduchy pravny ukon, na ktory ako dovod staci, ze druhy v manzelstve podnika. A potom ano, preco by som si nenechala majetky napisat na svoje meno? Ak sa nieco stane, skonci on s holou ...
@katarinaba takže pred manželstvom prepisat a po svadbe hneď urobiť BSM ? Prosím vás čo je to BSM a to sa kde vybavuje? To znamená ze môj majetok a moje peniaze budu iba moje aj keby sa niečo stane počas manželstvá?
Teda zrušiť nie urobit pradon
A ten právny ukon zrusenie BSM staví dôvod že manžel je podnikateľ? Aká je suma vybavenia a koľko to trvá. Dá sa podat návrh hneď po svadbe? Ďakujem
BSM je bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Znamená to, že všetko, čo zarobíte počas manželstva, je spoločné. Aj dlhy, ktoré sa urobia počas manželstva, sú spoločné. BSM vzniká uzatvorením manželstva. Takže ak už ideš s takýmto špekulantom uzatvoriť manželstvo, okamžite po sobáši (okamžite, nie za mesiac) požiadaj súd o zrušenie BSM z dôvodu manželovho podnikania.
Ale ešte predtým so svojim budúcim mužom komunikuj. Chci vedieť, prečo považuje živnosť za rizikovú a prečo toto chce urobiť. Ako som napísala ja aj Katarína, ak nerobí nič nekalé, živnosť nie je riziková. Ak toto potrebuje urobiť, je veľká pravdepodobnosť, že niečo u neho nie je v poriadku a to by si ako budúca manželka mala chcieť vedieť. Nehovoriac o tom, že pokiaľ budeš peniaze z jeho podnikania mať na svojom účte, v prípade riešenia políciou/súdom môžeš mať problém aj ty. Ak muž toto od teba chce, chcela by som vedieť každý prd ohľadom jeho podnikania. Inak by som do toho nešla. Ale teda zdravý rozum by každej žene hovoril, že nie.
BSM - bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov - to znamena, ze vsetko, co nadobudnete pocas manzelstva je vase spolocne - nie, ze moja je polovica, tvoja polovica, ale cele je to vase. Su vynimky - zdedeny majetok, nadobudnuty majetok z penazi preukazatelne nadobudnutymi pred manzelstvom, dar, zuzenie BSM.
Ked sa vezmete, moze jeden z manzelov poziadat sud o zrusenie BSM za trvania manzelstva z dovodu podnikania druheho manzela. Nie je casove ohranicenie, kedy to treba urobit, mozes aj po svadbe, mozes aj za 10 rokov. Ale obdobie, kym nie je BSM zrusene, tak existuje. Je na tebe, ako sa rozhodnes. A potom tiez, vsetko co kupi - auto, dom, ucty - maj napisane na svoje meno. Ale pozor, aby ta aj nedotlacil do dlhov, lebo aj tie potom budu iba tvoje. Takze aktiva (majetok) tvoje, pasiva (dlhy) jeho 😀
@katarinaba ďakujem už chápem, ako si prosím ta myslela ze aby ma nedotlacil do dlhov.? Keď bude všetko na mňa napísané a bude zrušené BSM nič mi nehrozí nie?
Aby ťa nedotlačil do dlhov - ak uzavriete manželstvo, do času, kedy budete mať súdom zrušené BSM bude BSM trvať. Ak v tom období zoberie na seba úver alebo nejaký záväzok, bude to aj tvoj dlh. Rovnako ak by potreboval, aby si si zobrala úver na svoje meno, lebo on ako živnostník nemôže, ak si urobí daňové tak, aby platil nízku daň a nízke odvody.
No ako - povie, ze vsak vsetko napisal na teba, ze tak by si ty mohla pre neho nieco urobit, zobrat si uver, alebo tak.
Pokial si uver ziadny nevezmes, a bude zrusene BSM, tak ti nic nehrozi.
Teda mozno ak budes vediet o jeho aktivitach, tak spoluucast na podvodoch - ale to uz je trestnopravna uroven, to je mimo mna.
Ak sa zoberiete a muž bude dávať na tvoj účet peniaze po svadbe sú vaše spoločne takže ak urobí niečo zlé dlhý tak môžu tebe ako jeho manželke exekútor zablokovať účet. Prečo tak chce urobiť že TI dá svoj majetok chceš byť do niečoho zapletená ak niečo urobí a behať po polici treba TI toto vysvetľovať. A mimochodom tvoj budúci muž aj bez prímu môže ostať ale na starobu ak by mal dlhý si ho počkajú. Príde na starobný alebo ID a to musí byť na jeho meno ak má dlhý a čokoľvek je na jeho meno tak mu budú strhávať s dôchodku. Príklad ak by mal viac dlhov a chcel by vyhlásiť bankrot nemusia ho oddlžiť never tomu. ONI zistia že asi kedy prepísal majetok a nemusia mu povoliť osobný bankrot to sú také príklady.
A aký má dôvod to robiť, veď keď čisto podniká, všetko priznáva v DP a všetko platí na čas, tak nie je dôvod.
Ahoj,manžel živnostník,máme auto písané na firmu, výplata normálne chodí na spoločný účet,keďže my máme jeden.poistkou má majetok a zdravie ošetrené.keby sa niečo stalo pri výkone práce.kedze pracuje vo výškach, s elektrinou, strechy a podobne.
.kamaráti tvojho manžela sú asi podvodníci.veď prečo by si to takto ošetrili.nas to teda ani nenapadlo,že manžel môj by požadoval prepis majetku na mňa.bolo by to podozrivé veľmi pre mňa..
Nebola by pre neho vhodnejsia jednoosobova sro?
Jeden chrapunko takto ucelovo poprepisoval majetok na znamost z internetu. Zene nasukal 3 decka, ekonomicky ju tyral, vyhnal rodicom a na minimalne vyzivne sa musel odmajetnit, co spravil prepisom vsetkeho na cudziu osobu a tesi sa, ako zo vsetkymi (pokrvnymi deckami, byvalkou, slabomyselnym sudcom) vypiekol... No moze stat, ze zhavarkuje a baba sa dvihne s celym jeho majetkom do teplych krajin...🌴🌴🌴
Ake dovody na čachre ma ten tvoj? 💥
Áno, dá sa.
chlapec ti riadne doveruje, klobuk dolu. Zivnostnik ruci celym svojim majetkom a vobec nemusi robit podvody, aby sa dostal do problemov, ze by onho mohol prist. Ako priklad taky admin serverov, ked mu lahne server, ktory mal v sprave a firma si vykaze stratu ktoru to sposobilo a bude ju pozadovat po nom, moze to mat hodnotu desiatok aj stoviek tisic eur a dokaze sa zo dna na den stat zobrakom s problemami na krku navyse. Tiez napriklad niekto robi sietara a padne nejaka siet, zazmluvneny ISP po nom bude pozadovat plnenie za vypadok, atd.. tiez je to palka ohromna. Dokonca aj taky automechanik pri oprave luxusneho auta mozno si nieco nepovsimne a majitel po nom bude pozadovat X tisicove plnenie za vady, ktore nasledne nastali ... Stolar vyrobi postel a ta praskne a vlastnik si zlomi chrbticu a bude chciet odskodne za ujmu na zdravi, atd... je vela pripadov, ktore bezneho zivnostnika ohrozuju tak, ze moze o vsetko lahko prist. Prave na vyriesenie tohoto existuje napr. s.r.o, kde rucis do vysky imania. A druha moznost je mat uzavretu dobru poistku pre taketo pripady do urcitej vysky, ale tie stoja dost velke peniaze, takze malo zivnostnikov ich ma.
@pe_mi tak kazda minca ma 2 strany ... zivnostnici su casokrat silno veriaci - veria, ze sa im nikdy take nieco v zivote nestane, resp. aspon dokedy budu teda zivnostnicit. ;) ... taktiez veria, ze nikdy nedostanu danovu kontrolu .... a este aj veria, ze vzdy budu mat dostatok zakazok a pomerne rychlo budu mat dostatocny prijem.
Zial ich viera sa vacsinou nestretava s realitou :(
@egonsk ďakujem .. už som naplánovala odpisovať keďže každý si myslel ze je podvodnik😅. keďže keď chceme rodinu a babo chce to ON urobiť takto...
@katarinaba ďakujem moc za jednoduché vysvetlenie (aj pre také nemohla v týchto administrativnych veciach) ste zlata 😊
@egonsk a ako pisete poistky sú vedeli drahee teda tie ktoré dobre kryjú .. a je pravda ze veľa živnostníkov sa vie dostať do problémov keďže ručia celým majetkom... rozmýšľal aj nad sro . Myslíte že je to bezpečnejšie?
napr. 5000eur pri s.r.o, alebo 250.000eur pri SZCO (byt/dom/auto).. ktore myslis, ze je lepsie pre rucenie, resp. v pripade problemu o to prist? ;)
Ze sa da tak ze ja budem majiteľka vozidla napríklad a on bude držiteľ...Dá sa to vôbec? Ja som toto nikdy nepočula