Živnostník - auto

lauraa107
28. sep 2024

Ahojte, oficiálne budem mat platnú živnosť niekedy o 1-2 mesiace. Plánujem si kúpiť auto na leasing niekedy na jar. Zaujima ma, keby si chcem auto teda splácať sama, či je potrebné doložiť niekoľko mesačný príjem zo živnosti alebo toto vôbec nie je potrebné, či teda nejakým spôsobom budú kontrolovať to či auto budem schopná splácať. Len sa chcem pripravit či vôbec ma zmysel žiadať o leasing už skôr alebo musím pockat na ten príjem za nejaku dobu a tak ďalej. Ďakujem vopred za odpovede

doriiis
28. sep 2024

Keďže leasing je forma úveru,tak samozrejme,že budú skúmať,či máš príjem a máš to z čoho platit

kabinka11
28. sep 2024

@lauraa107 ahoj, neviem co ta k tomu vedie, ale teda ja som takto auto brala a bol to môj najväčší prešľap v živote. A áno, potrebovala som doložiť daňové priznanie.

doriiis
28. sep 2024

A súhlasím s tým,že je to blbosť jak mraky.

lauraa107
autor
28. sep 2024

@kabinka11 môžem sa opýtať prečo prešľap?

kabinka11
28. sep 2024

@lauraa107 netreba zabudnúť, auto musí byť nové, povinná havarijná poistka a treba brať do úvahy ze ho mesačne splácať. Môžem sa opýtať aké auto by to malo byť?

melanta
28. sep 2024

@lauraa107 a budeš mať aj zamestnanie, na základe čoho budeš získať o úver? Pretože ak budeš tento mať živnosť len 1-2 mesiace, budeš mať za rok 2024 nízky príjem a úver ti nedajú. Živnostník nemá mesačný príjem. Živnostník podáva raz ročne daňové priznanie a príjem sa určuje z neho. Navyše, ak aj budeš mať ten ďalší rok celý rok za sebou, ak budeš v daňovom uvádzať paušálne výdavky, tiež ti môže vyjsť nízky príjem a nemusí to stačiť na úver. To je nevýhoda pri živnosti - ak chceš platiť nízku daň a potom mať ročne nízke mesačné odvody, tak je potrebné využiť tzv. paušálne náklady a to často značí, že živnostník nedostane úver.

lauraa107
autor
28. sep 2024

@melanta ďakujem krasne za vysvetlenie 🙏🏻

kabinka11
28. sep 2024

@melanta Nie vždy to je tak. Ja som mala paušálne výdavky. Ich zaujíma hlavne to aby to človek platil. Mne povedal ten predajca, že 70% zivnostnikov si proste neuvedomí, že to auto platí 3,4 alebo 5 rokov. To auto počas doby splácania patrí lizingovke, ale to určite vieš, len neviem ci to je autorke jasné.

melanta
28. sep 2024

@kabinka11 áno, viem že auto patrí leasingovke. A áno, zaujíma ich, či vieš splácať. Preto je pre nich podstatný príjem.