Žijeme z minimálnej mzdy. Máme nárok na nejaký príspevok?

eli133
5. aug 2013

zdravím, chcela by som vás poprosiť o radu ak ste niekto v podobnej situacii .. .. Sme tri .. ja, sestra a mama.. otec od nás pred 11 rokmi idišiel kvoli alkoholu .. odvtedy sme ho nevideli .. mama sa dala rozviesť.. a je na nas sama.. ja mam 21 a sestra 18.. mama pracuje.. dostava minimalnu mzdu ... so sestrou sme tento rok obe ukončili školu .. to znamena že mama príde o vyživne aj o danový bonus a pridavky.. čiže pre nás tri ostava ta minimalna mzda.. ja si chcem najst pracu no v dnesnej dobe je to ťažke.. sestra otehotnela.. jej priatel sa stara.. ale sestra do svadby byva pri nas.. a svadbu maju buduci rok . kvoli financiam ... takže mama momentalne živy nas tri .. byvame v rodinnom dome pod nami stary rodičia.. ae pol domu je na mamu .. mama palti 3 splatky.. vodu elektrinu a kanalizaciu .. chccem sa opýtať je nejaka možnosť že by sme dostavali nejaky prispevok ked sme v takejto situacii ?? .. lebo s minimalnej mzdy s anaozaj neda mesiac žiť.. :/ .. alebo či by si mama mala o niečo požiadať .. alebo take niečo ... dakujem pekneee.. .hadam som to vysvetlila najlepšie ako sa dalo .. a pochopite to 🙂 ..

anatalia77
5. aug 2013

a ty nepracuješ?aspon brigádne...

eli133
autor
5. aug 2013

zatial som pracu nenasla.. aj ked hladam kazdy denn :( .. a brigadne nie.. pretože keby som sla brigadne pracovat tak mama pride o pridavky a vyzivne hned.. cize hladdam skor pracu ..

vefi89
5. aug 2013

@eli133 prelistuj si tu http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina.htm... , alebo najlepšie by bolo, ak by ste zašli priamo na UPSVaR, a tam vám hneď povedia na čo nárok máte a na čo nie.
prajem rýchle hľadanie roboty 😉

vefi89
5. aug 2013

@eli133 prečo by prišla hneď o prídavky a výživné? 😕 ja som brigádovala od svojich 12-tich- samozrejme sezónne kravinky, super na prilepšenie, a mama normálne dostávala aj št. dávky, aj výživné

anatalia77
5. aug 2013

@eli133 kedže ste ukončili štúdium,tak o alimenty,rodinné prídavky a alimenty,danový bonus prídete hned teraz.Tak načo čakáte?aj brigáda je niečo.

m_ij_ka
5. aug 2013

@eli133 čo sa týka dávok z úradu práce myslím si , že nemáte nárok na žiadne, lebo do 25 rokov je povinný rodič živiť svoje dieťa. Zrejme ste obe ( ty a sestra) ešte vôbec nepracovali. Odporúčam ti nájsť si nejakú prácu hociakú aspoň zatiaľ aj keď len na minimálnu mzdu a keď sa ti časom naskytne lepšia ponuka ľahko sa dá dať výpoveď a nastúpiť do lepšej práce.

eli133
autor
5. aug 2013

@vefi89 no tak možno to vtedy bolo ine.. neviem mama sa pýtala na Úp a povedali hjej že keby som šla niekde brigadovať tak si zarabam už na seba a tym padom pada aj vyživne..... dakujem omrknem too

anatalia77
5. aug 2013

@eli133 a prečo mama živí aj sestru,ked tam figuruje aj priateľ 😠 či živíte aj jeho? 😕

eli133
autor
5. aug 2013

@anatalia77 viem že aj brigada je niečo .. ale v septembir mama dostane posledne vyživne..
@m_ij_ka ano šak o to sa snažim .. ale tui hore na kysuciach nieje absolutne nič a ťažko je zohnať pracu bez prax.e

eli133
autor
5. aug 2013

@anatalia77 nie nie.. on sa stara aj o sestru .. ale vždy treba čosii ...

macamac
5. aug 2013

@eli133 čo vždy treba čosi?
akosi tomu nerozumiem
prečo by mala živiť sestru? a prečo sestra nebýva s priateľom? 😕 myslím,že ony dvaja by sa už mali osamostatniť,či?

a inak-ak ste zdravé, ja nevidím problém nájsť si nejakú robotu 😉
viem,že je to ťažké, dnes asi skoro všade, ale kde je vôľa, tam je aj cesta 😉
nik ti nekáže zostať pri mame
za prácou môžeš kľudne aj vycestovať-si bez záväzkov
neviem,prečo sa dnes tak veľa ľudí spolieha na štát 😖
veď takto by ten štát už ozaj nemal z čoho dojiť

mladí sa vyhovárajú na dobu, málo prac. príležitostí...čakajú na podporu od štátu a chudáci dôchodci sa boja,že za svoju odrobenú robotu nedostanú pomaly ani dôchodok

veľmi zlé zmýšľanie od dnešných mladých

váž si zdravie, zdvihni kotvy a hor sa do práce 😉
štátne peniaze nechaj takým, čo to NAOZAJ potrebujú (starí, chorí,invalidi,...)
🙂 🙂

eli133
autor
5. aug 2013

ono .. ja som chcela iba radu .. lenže tu každy rozobera co robime zle.. pacu si hladam aktivne ! .. pytam sa chodim zhanam .. nieje to lahke.. ako sa niekomu povie.. ked chcete ist pracovat do zahranicia na prvy krat vzdy potrebueje peniaze.. na cestu na stravu ,.. a ke dniesu tak ako tam asi dojdem ? ... ono lahkjo sa hovori ked v tej rodine nezijete.. kazdy ma ine problemy a nazory.. vazim si vase rady a dakujem ..

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vefi89
5. aug 2013

@eli133 a aký je rozdiel medzi brigádou a prácou na TPP? takisto si zarábaš na seba, teda takisto prídete o príspevok a výživné nie? nerozumiem tomu celkom 😅

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
eli133
autor
5. aug 2013

@fidka79 keby to zavanalo leniovostou myslite ze by som kazdy tyzden mala 4 torty doma na pecenie aby som si aspom niecp privirobila??? -.-. potreebovala som radu nie odsudzovanie ! ... dakujem

anatalia77
5. aug 2013

@eli133 a ked si piekla tie torty tak si nebála,že ti apo nedá alimenty?vidíš nič sa nestalo.

cta
5. aug 2013

Baby ja naozaj nechápem prečo za každým kto nemôže nájsť prácu vidíte lenivca. Ano je teraz taka doba, že práca nie je.
@eli133 ak si evidovaná na úrade práce požiadaj ho o absolventskú prax a či máš na ňu nárok.
http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanosti/nastr...
ak sa to nezmenilo je to na pol roka. AK sa zamestnávatelovi osvedčíš je možné že ťa tám zamestna ak nie potom skús dobrovolnú činnosť paragraf 52. držím palce ak potrebuješ presnejšie info pošli mi súkromnu správu 😉

miskajopa
5. aug 2013

@eli133 nemas to lahke...zivotne minimum na 3... Mi bolo povedane,zs je cca 157e. Skusila by som ist sa opytat, ak uz nestudujes, ze musis mame platit za ubytko... Snad nejaky prispevok na byvanie....ale neviem, ked sa mama musi starat do 25r. Osobne by som sa opytala nejakej milej pani na urade. Takej co ma srdce a bude hladat cestu pomoct. Zial, dnesna doba je taka, ze vsetci myslia ako sa NEDA, nez ako sa DA.... Drzim palce dievcata...

eli133
autor
5. aug 2013

@cta naozaj dakujem .. o absolvenskej viem ... len podmienka je ze musim byt registrovana na utrade prace.. a to este niesom ..... ale viem o nej a aj sa na nu chystam dakujem apsom niekto sucitny..

mima4
5. aug 2013

@miskajopa
a aka je cesta?

dalsie davky nepracujucim? Dievcata su dospele, zdrave zeny s dvoma rukami...

Socialne davky deformuju tuto spolocnost

evkakorcek
5. aug 2013

@eli133 moja drahá, budeš sa musieť teraz aj ty postaviť zoči voči vašej situácii. Veľmi ľahko sa povie, že "je to s prácou ťažké"....to mi NEHOVOR!!!!
ja ked som mala 21 rokov a prišla som z Londona sem na SR tak som si našla prácu za 4 týždne!!!! ale človek musí chcieť. síce prejdeš asi minimálne 10 pohovrmi ale práve ten jedenásty dopadne v tvoj prospech. Stačí len chcieť.

Musíš tvojej maminke pomôcť. ty si schopná mladá žena......MUSIS si nájsť prácu a hotovo! s minimalnej mzdy akurat tak zaplatite účty a potom čo??? naštartuj sa! Kedsa chce tak sa dá!

anatalia77
5. aug 2013

@eli133 ako prepáč,ale ty by si mala súcitit s tvojou mamou!,a nie dúfať,že teba polutujeme.Ano doba je zlá,preto treba mať tvrdé lakte.

eli133
autor
5. aug 2013

ja necakam ze ma tu budete lutovat ani o to nikoho neprosim... bola som na viacerých pohovoroch ... a nevzdavam sa a ani som to nikde nenapisala,... ja si chcem najt pracu chodim s apytat po predajniach .. posialm zivorotpisi .. doma peciem aby som si privirobila neviem preco si vsetci myslitre ze som leniva a nic si nehladam .. !

cta
5. aug 2013

Baby nehnevajte sa na mňa ale príde mi Vaša reakcia dosť tvrdá. Nie každý ma take šťastie, že si nájde prácu hneď lusknutím prstu! Moja sestra je 3 roky doma čo nemôže zohnať prácu a to v kuse beha lieta zhána pýta sa a bombarduje urad práce potvrdenými papiermi, že si tu prácu hlada. Ale vy si neuvedomujete, že žiaden zamestnávateľ si nezamestná človeka BEZ PRAXE! Nejdem tu obhajovať ľudí čo sedia doma na zadku, ale je proste doba, že ta práca nie je. Je normálne, že na jednu pracovnú pozíciu sa hlási aj 50 až 100 ľudí. A taktiež sem tam je to aj o známosti. A ja hovorím ľahko sa hovorí tým čo prácu maju ľahko sa Vám kritizuje lebo vy máte prácu a nemusíte premýšlať či budete mať na ďalší deň peniazena chleba. A mamičky snad nezdieraju štát o peniaze? Môžu pracovať aj poberať dávky (teraz sa nehnevajte na mňa ale berte to ako príklad). Matka ktorá má materskú ma ju preto aby sa dieťaťu venovala a nie leitala domov a do práce a zaberala tím miesto pre možno práve pre Eriku. Alebo dôchodcovia. Tiež sa držia svojho miesta zubami nechtami aby nemusel prísť o prijem. Ja to chápem tie peniaze nestačia na pokrytie výdavkov, ale útočite tu na mladé dievča ktoré sa snaží aspoň nejak matku odbremeniť a to, že poberajú od štátu príspevok? a Vy matky snad nie??? Koľké z Vás by urobili neviem čo preto len aby ste si prácu udržali. Prišla požiadať o radu nie aby ste tu na ňu utočili jak sršne!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cta
5. aug 2013

@eli133 im sa to lahko hovori lebo majú mnohé prácu alebo ich živí manžel a sú radi! Je mi zle s takých pokriteckých hlupaní!

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mima4
5. aug 2013

@cta ja som za pracou sla 300 km od domova, s par korunami vo vrecku.
Davky nemaju byt co pre zdravych ludi, ale su urcene pre postihnutych, invalidnych, tazke pripady... zdravy clovek sa ma starat sam o seba... nie byt ziveny z mojich penazi.

eli133
autor
5. aug 2013

@cta dakujem naozaj ... .. snažim sa pomahat.. peciem torty.. uz cez školu om začala.. a kazdy vikend mam minimalne dve.. a s toho čo si zasa zarobim si kupim čo potrebujem alebo požiciam mame.. je pravda ze vlea ludi vidi to že sedim doma.. ale nevidia ako sa snažim .. možem marne vysvetlovat že chodim zhanam .. pytam sa.. posielam ziadsoti volam .. a nič.. nieokmu trva roky kym si najde pracu ja som mesiac a pol po mature a uz som leniva.. a zahranicie? .. ano sla by som keby som nazbierala na cestu .. a na stravu .. ale tiez treba pomahat aj doma.. nič sa same neurodi neuprace.. mama pracuje.. a treba upratovat uvarit.. a zemiaky sa same nevykopu.. naozaj sa snazim .chcela som len radu ci by mama alebo niekto mal narok na nieco cim by sme si dopomohli ... nikdy som nemala zaujem o drahe veci a tricko za 10 eur mi pride vela.. lenze namiesto rady som tu dostala to ze som leniva a odporucania aby som si nalsa pracu.. co aj robim !!! .. naozaj dakujem ze ste tu asi jedina sucitna.. a vazim si toho .. chcela som tuto diskusiu zmazat lebo tu uz asi radu nedostanem .. no neda sa... tak si to s tichym srdcom citam dalej ... vam naozaj dakujem ..