Ahojte. Chcem sa spýtať,či nemáte náhodou niekto skúsenosť so svadbou na Svk,keď žijete v zahranici. Konkrétne žijeme v Rakúsku a v máji budeme mať svadbu. Problém nastal pri vypĺňaní žiadosti o manželstvo u našeho farára. Žiada od nás potvrdenie (Licenciu) od farára z mesta v ktorom žijeme tu v Rakúsku. Pýtam sa ale,ale keď mám doma trvalý pobyt,načo to vlastne potrebuje? Je to naozaj tak?
Povedal,že bez toho nás
@alika1988 Teoreticky to môže brať tak, že spadáte pod faru, kde bývate. Mali sme to tak s krstom. Ale my sme ho aj chceli v kostole, kde sme spadali počas nášho prechodného bývania. Vtedy nám vravel, že patríme k nim, lebo tu vedieme náš život, že problém s tým nebude. Ale cirkevné právo neovládam.
@alika1988, sú dve možnosti. Ak v Rakúsku platíte cirkevnú daň, potvrdenie vám bez problémov vydajú aj keď ani neviete, kde najbližší kostol je. Ak daň neplatíte, musíte farára presvedčiť, že máte trvalý pobyt na SK a tam aj chodíte do kostola. Alebo si vyberiete iného farára a iny kostol.
@alika1988 fuha, tak o takomto niecom pocujem prvy krat. Nevedela som, ze sa k tomu musi vyjadrovat aj knaz z mesta v ktorom zijete. Zaujimave.
Že bez toho nás nemôže zosobášiť,kým farár z Rakúska nepošle papier,že povoľuje sobáš na Svk. Sme obidvaja Slováci,občianstvo máme slovenské,kostol tu nenavstevujeme,tak nerozumiem tomu,načo mu to je? Stretli ste sa už niekto s tým? Zajtra ide na faru tu v Rakúsku,kde máme vypĺňať Žiadosť na sobáš,ale mne to proste nejde do hlavy,prečo ja mám vypĺňať nejaké papiere tu,keď som Slovenka. Ďakujem za každú radu.