Žijeme v Nemecku a narodil sa nám syn. Musím mu vybaviť pas?

ericka789
18. aug 2015

Pytala som sa na Burgenburo...a tam mi povedali, ze oni mu nemozu vystavit ziadny doklad, pretoze je Slovak aj ked sa tu narodil, ze mam ist na konzulat...ten sa od nas nachadza 600km. Nemozem maleho zobrat na rodny list a na Slovensku mu vybavit vsetky doklady? Este sme nikdy neboli s malym za hranicami Nemeckej republiky. Ako ste to riesili vy v mojej situacii. Za kazdu radu vam budem velmi vdacna. Pekny den.

ichbinich
18. aug 2015

@ericka789:
Maju pravdu, vycestovat moze kazdy, aj jednodnove babatko, IBA s platnym cestovnym pasom. To je jedno, ci ides "iba" do prveho mesta za hranice, alebo na okruznu jazdu po Europe. Mas povinnost sa vzdy vediet preukazat, a to je jednoducho pas, ked si v zahranici. A pre tvojho syna je aj Nemecko, aj Rakusko, aj Cesko (podla toho, kade pojdete) zahranicie. Az na Slovensku plati obcianksy preukaz ako preukaz totoznosti, a aj to iba na Slovensku (kedysi platil aj v Cechach, neviem, ako je to teraz).
Na rodny list sa neda ist nikde. To nie je preukaz totoznosti.
Bohuzial, inu moznost ako vybavit pas, nemas. Zavolaj si ale na konzulat, ci sa da pas vybavit aj "dialkovo", za by si tam nemusela ist osobne. Oni ti poradia najlepsie, zavolaj si tam.

ladyblcha
18. aug 2015

@ericka789 a slovensko mas naozaj blizsie ako konzulat?

lubi40
18. aug 2015

musis vybavit pas, lebo podla mna to, co volas rodny list, vlastne nie je rodny list len doklad o narodeni. Ja som tiez v zahranici a dostali sme iba doklad o narodeni na zaklade toho sme potom na ambasade/konzulate dali vybavit slovensky rodny list a potom dali spravit pas. Cele to trva asi 2 mesiace... vela stastia.

prasiatko30
18. aug 2015

v prvom rade si zavolaj na velvyslanectvo a oni ti presne povedia comas a co nemas robit - bude asi nutne aby ste zasli osobne na velvyslanectvo nakolko teraz ti robia fotky priamo na velvyslanectve a aj beru otlacky prstov takze musite byt pritomni

lucyliu
18. aug 2015

jednorazovy cestovny doklad ti vystavia na dialku na konzulate. s nim mozes vycestovat na SK a tam vybavis normalny pas. v prvom rade ale zacni riesit slovensky rodny list, na ten cestovny doklad ti ho netreba, ale pas bez neho nevybavis. nemecky rodny si musis dat apostilovat, prelozit atd. pozeram, ze si v nemeckej skupine, tam sa to riesilo do nemoty, tak si nastuduj.