Žijem v zahraničí a končí mi platnosť občianskeho preukazu

kykka
16. aug 2012

Ahojte, zijem v zahranici a o mesiac mi konci platnost obcianskeho preukazu. Na Slovenskej ambasade mi povedali, ze obciansky mi vybavit nemozu a musim ist kvoli tomu osobne na SLovensko. Je to naozaj tak? Mate nejake skusenosti, existuje aj ina cesta vybavenia obcianskeho bez toho, aby som musela ist na Slovensko? Totizto teraz sa mi vobec neda ist na slovensko, tak sa tu pytam, mozno mi niekto, kto ma s tym skusenost, poradi najst nejake riesenie. Dakujem..

cuculik1
16. aug 2012

Samotny obciansky si musis vybavit osobne, na prevzatie cakat nemusis, staci napisat splnomocnenie a vybrat ti ho moze splnomocnenec.

sympa1
16. aug 2012

@kykka suhlasim s
@cuculik1 musis osobne. tiez pozanm pripady, ze strata obcianskeho v zahranici a treba prist

stardust
16. aug 2012

ked zijes v zahranici, na co si drzis slovensky OP?

ikke
16. aug 2012

@kykka ak sa ti neda ist na slovensko, cez ambasadu si mozes vybavit pas (ak nemas).
ono to ma svoju logiku, preco si OP vybavis iba na slovensku - na to, aby si mala slovensky OP, musis mat na slovensku trvaly pobyt a teda slovenske urady predpokladaju, ze sa aj vacsinu roka zdrzujes na slovensku. ak tomu tak nie je, mala by si si odhlasit trvaly pobyt a odovzdat OP (teoreticky...)

kabad
17. jan 2013

ahojte, mozte mi prosim poradit? o tyzden letim do Anglicka a dnes som zistila ze aj pas aj obciansky mi koncia koncom aprila. Neviete mi poradit ci mozem este letiet? Bo pise sa hocico, ze doklad musi mat platnost min. 6 mesiacov od datumu odchodu z danej krajiny.. potom ze 3 mesiace.. cize ja uz neviem. Ak ma niekto skusenosti s tymto bola by som rada keby mi poradil co mam robit. diky

irriss
17. jan 2013

@kabad
mas zpatecni letenky?? 😉
problem je v tom,ze pokud ne..na zhotoveni letenky potrebujes platny pas..doklad 😉
jedina moznost pak obejit zakon a rict, ze jsi "doklady ztratila" a to pak musis na Policii nahlasit (kradez nebo ztratu) 🤐 a nechat si vyhotovit nahradni doklad..jen nevim jak to probiha v Anglii,jestli je nutne o vystaveni dokladu pozadat Ambasadu.. 😉

stardust
17. jan 2013

tusim existuje taka sluzba, ze ti prednostne vystavia pas...plati sa za to, ale ked ho potrebujes, tak ho potrebujes.

stardust
17. jan 2013

ja by som si na tvojom mieste zavolala na ich velvyslanectvo a spytala sa priamo tam..

lulinka79
25. feb 2016

ahojte,mam ten isty problem...platnost my konci v septembri tak som sa rozhodla inou cestou...vybavim si teda pas
Musim sa trepat do berlina kvoly otlackam prstou a kedze to trva 2mesiace a v tom case mam este platny obciansky a mozu my ho poslat domov (frankfurt).
ak nahodou sa vydam budem musiet zas do berlina kvoly zmene mena...
blabla sikulky tie co maju novy obciansky ten sa da tu vybavit ale ten stary s nalepenou fotkou ne :(