AHojte vsetci, musim napisat tuto urgentu diskusiu , potrebujem od vas poradit velmi!!! zijem 3 roky v UK s partnerom ktory je z Indie, ale v Anlgicku zije vyse 7 rokov..stala sa nam taka situacia :(- som v 27.tyzdni tehotenstva , tehotenstvo sme si planovali tu v UK ale on musi urgentne odletiet o tyzden do Indie lebo jeho otec je na tom velmi zle fyzicky a musi odletiet na par mesiacov, , ja s nim letiet nemozem kedze to je 8 hodin cesty, v tomto tyzdni mam zakazane letiet take dlhe trasy..Po velkom smutku sme sa napokon museli rozhodnut ze ja pojdem naspat na Slovensko kym on bude v Indii, a rodit budem tiez na SK, a po porode by som sa rada vratila naspat do UK a preto na vas mam par otazok:
1. Co mam teraz robit ohladom papierovaciek?ohladom poistenia? mam sa odhlasit tu v UK kedze idem domov len na urcitu dobu a potom po porode sa chcem vratit a zit s dietatom tu v uk, alebo nemam sa odhlasovat a len si platit pomimo poistenie na Sk kym som tam-viem je to nelegalne mat dve poistenia naraz
2.Ake papiere potrebujem na SK k doktorovi nech mozem pokracovat s vysetreniami?
3.Porod budem mat plateny ked si budem platit sama poistenie na tu dobu?
4.Po porode dostanem slovensky rodny list automaticky, lenze pri registracii dietata na SK musi byt aj moj partner,?kedze neviem ci dovtedy moze prist z Indie, a nie sme manzelia, ale rada by som dala syncekovi jeho priezvisko.
5.Materska dovolenka- ako to je vlastne? z Anglicka matersku nemozem poberat kedze som mala ukonceny pracovny pomer v ten den ked som sa dozvedela ze som tehotna :( takze tyzdne nezapadaju do mojej materskej, ale som pocula ze mozem dostavat zo Slovenska, a aj nejake pridavky
Prepacte ale som naozaj stratena lebo toto prislo velmi nahle a je to situacia ktora potrebuje urgentne riesenie, a ja sa do toho nerozumiem..potrebujem vase rady
Dakujem.Deni
@dvnz
Ako bolo pisane predomnou, priezvisko po otcovi bude mat dieta iba vtedy, ak tvoj priatel podpise prehlasenie o otcovstve na matrike, inak nie.
Na matersku na SK narok nemas, iba prispevok pri narodeni, pridavok na dieta a rodicovsky, ale na ten rodicovsky musis zit na SK, inak ho musis zastavit. Co sa tyka poistenia, v slovenskej poistovni budu od teba pytat doklad, ze si sa v UK odhlasila, a pokial viem, anglicania s tymto maju dost velky problem. Este sa ti mozem spytat znamych, ti z UK odisli na SK a viem, ze toto riesili. Ak budes na SK myslim viac ako 3 mesiace, tak musis vratit zdravotnu karticku anglickym uradom a nahlasit sa na SK. Podla mna si na SK poistenie platit musis. Najlepsie, ak sa ti niekto doma pojde popytat do poistovne.
ahojte chcem sa vas nieco opitat otehotnela som tu v anglicku a neviem ake mam naroky ked som tehotna tu v uk
@nikuska161 co myslis pod narokmi? v akom tyzdni si?
Ahoj, je nejaky dovod, preco nechces ostat v UK rodit? Kedze partner nebude pri tebe ani na SVK, pride mi to menej komplikovane. Navyse let potom s miminkom tiez nie je velmi prospesny pre jeho eustachovu trubicu a asi nebudes na SVK s babatkom do cca 4-5mes
1. Ohladom papierovaciek, ano, nemozes byt zdr poistena vo viacerych krajinach, ale bacha, pocula som, ze su s tym prehlasovanim obstrukcie, ze najprv odhlasit, potom prihlasit v inej krajine a inde je to naopak najprv nahlasit, potom odhlasit sa v prvej krajine..... postup by som priamo v SVK poistovni zistovala, ako to chcu
Zdr. poistenie si asi budes musiet samozrejme zaplatit.
2. tehotensku knizku, pripadne vsetky vysledky z ultrazvukov a krvnych testov, co mas k dispoziciii. A samozrejme karticku poistenca 😉
3. Plateny kym? Ako samoplatca? Myslim, ze nie, ze standardny vykon ti bude poskytnuty bez doplatkov
4. na priezvisko po otcovi zial treba este pred porodom nejake tlacivo spisovat o preukazani otcovstva, ci tak nejak sa to vola.... Ak tam partner nebude, zial nie je mozne mu dat meno po nom bez jeho ucasti
5. na matersku narok ani na SVK mat nebudes, ak si neodpracovala, alebo neplatila na isty cas soc poistenie minimalne 270dni pred porodom.....Budes mat zrejme narok na rodicovsky prispevok vo vyske 190eur mesacne, no je to podmienene podla mna trvalym pobytom....myslim, ze ti to nebude SVK vyplacat, ked sa po par tyzdnoch zbalis do UK, ale budu tlacit na to, aby si si davky vybavila tam. to iste sa tyka rodinnych pridavkov. Poberas v mieste pobytu, nie nar. prislusnosti mam dojem
Netvrdim ti to vsetko na 100% najlepsie je si obvolat urady priamo