Ahojte baby.
Chcem sa opytat ,zijem uz v anglicku 12 rokov a som tehotna a chcem ist rodit domov ,ale tak ze by som sa uz nevratila do anglicka ,ale zamestnana by som ostala este tu v uk aby som poberala matersku a po 9 mesiasoch materskej by som ukoncila kontrakt v praci.
Mate niekto s tym skusenosti ?
Potrebujem k tomu len formular s2 alebo s1 lebo som citala ze velmi nechcu davat ten s1 formular ,co som pisala do poistovni tak pisali o tom s1 formular
Viem ,ze ten s2 formular zahrna porod a 15 tyzdnov poporodnu starostlivost a potom by som bola ako samoplatca az do konca toho 9 mesiaca kedy by som ukoncila kontrakt a potom by som sa zaregistrovala do pistovne na slovensku .
A co sa tyka dietata ked sa narodi mozem ho riadne poistit na slovensku ,ked ja mam poistenie v uk ?
Prosim vas ma niekto s tym skusenosti?
Lebo co som citala o tomto nieco tak su to uz stare prispevky .
dakujem Veronika
@nikyta31 ahoj, ja som bola presne v tejto situácii, aleje to už 5 rokov dozadu. Vybavila som si v UK poisťovní tlačivo, na základe ktorého som mohla rodiť na svk. Na Slovensko som prišla 2 mesiace pred pôrodom. Materskú som povedala z UK, po tých 9 mesiacoch som v UK dala výpoveď a rihlasila sa na rodičovskú na Slovensku. Po pôrode som dieťatko hneď prihlásila do slovenskej zdravotný. Ja som bola ešte tuším 2 mesiace poistená, na základe toho tlačivá na Slovensku. Samoplatcov potom nemôžeš byť, pretože nemôžeš byť zdravotne poistená v 2 krajinách. Je to nezákonné. Až keď som sa prihlásila na rodičovskú, tak až vtedy som sa prihlásila do slovenskej zdravotnej poisťovne.
Ja presne detto tvoj pripad som.
Isla som rodit s s2 a az mesiac po narodeni maleho mi dosla s1.
S2 som dostala behom 10 dni a s1 - 4,5 mesiaca to trvalo. Poistit nemozes lebo si ty poistena v UK. Zanesies tieto formulare do poistovne a vydaju vam taku karticku Eu. Tiez cakam na sloncenie materskej dam vypived a potom sa mahlasime tu do poistovnjs p45. Pytaj sa key nieco
Ahojte
Dakujem vam za vase odpovede.
Chcem ist rodit na slovensko,pretoze keby ,ze aj nie som tehotna tak uz sme aj tak planovali ist domov na trvalo v aprili .
Co sa tyka toho poistenia tak myslela som to tak ,ze nie ako samoplatca v poistovni,ale tak ,ze keby som sla k lekarovi tak by som si to sama zaplatila z vlastneho vrecka ,viem,ze nemozem byt v dvoch poistena az ked ukoncim kontrakt .
No ja som dnes pisala do nhs tu v anglicku a dnes poslali odpoved ,ze ja mozem iba s2 ,ze s1 - tu je to co my napisali
As you have said you will need the S2 form for your birth you would need your European health insurance card as well in case you require treatment that is not connected to the birth of your child. The S1 form is only for people of a united kingdom state pension age or if you are sent to work overseas to a European country on behalf of a British company. If you wish further information please contact us on {+44}0191 2181999
Uz som z toho blba fakt ked som pisala do slovenskych poistovni do dvoch tak mi napisali ,ze potrebujem s1 ,ale ze mam kontaktovat tu poistovnu a tu sa informovat a opytat,ale mozno aj preto lebo som im napisala ,ze chcem uz doma ostat a nevratit sa.
Tak si vybavim tu s2 ,hadam to bude stacit,som citala,ze tu s1 len tak nedaju.
n0mi a ty si si v pohode vybavila tu S1?
Dakujem baby
@nikyta31 ale ked odchadzas na trvalo ze tam skoncis zamestnanie tak maju pravdu je to zbytocna s1 lebo sa tu nahlasit do poistovne.
Chces odtial poberat matersku? Problem je ten ze ked tu porodis nevies poistit dieta lebo nie je poistitelne to sa da jedine ak mas s1. Teba prihlasia akoze do poistovne a aj male dieta. Poziadaj si o obe a uvidis. Ja somto tak spravila a aj vyuzila. Tym padom som mohla ziadat aj zaregistrovanie u dr pediatra atd kvoli tym prispevkom pri narodeni
Ano matersku budem poberat z uk
A keby aj nechceli poistit dieta ,tak ho dam poistit na partnera, otca mojho dietata,on tu v uk skonci aj kontrakt tak mozem napisat dieta aj nanho ,on sa poisti a poistime potom dieta nanho ,ci? Citala som,ze hej .
Aj ked nie sme zosobaseny ?
Myslim ,ze s tym problem by nemal byt .
A chcem sa este opytat tie formulare s1 a s2 si si stiahla alebo potrebujem originaly alebo online skade si si ich ti zohnala ?
😊
Dakujem ti pekne aspon si ma uistila a ak sa mozem spytat este aky dvovod si ti uviedla do s1 -ky a tu s1 uz si mozem zacat aj teraz vybavovat?
Lebo tu s2 az ked dostanem MATB1 ,viem .
Aha zamietli a potom si este raz tam pisala a dali ti to a co si udala ten isty dovod,ci ako?
Aha dobre tak vyskusam aj tu s1 ,za skusku nic nedam
Dakujem ti zatial 😊
n0mi a este sa chcem spytat ty si potom tie s1 a s2 rusila alebo netreba to rusit ?
Ked uz zostanem doma na trvalo .
@nikyta31 jej to je super- my sme uplne v rovnakej situacii- este aj porod mam v Auguste. V akom meste budes rodit?
Dieta mozes nahlasit na Slovesnku- normalne dostanes rodny list a pojde manzel na positovnu. To som si overoval s poistovnou uz.
S1 - da sa ziadat skor ako mas MATB1? Ak ti nebude vadit, tak by som rada s tebou bola v konatkte a mohli by sme si potom povedat co sa ktora dozvieme.
Ja tiez inak nedam vypoved ale chcem zamestanvatela donutit aby mi podpisal, ze 2 mesiace pred porodom budem robit z domu na SR a tym padom by som pracovala mimo UK a mala by som mat narok na S1.
vsetko je to domotane tu, A ja si myslim,ze rodit na Slovensku je dobra volba. Zdravotna starostlivost v UK nie je silne stranka 🙂
Ahoj uknovacik.ano aj ja mam termin v auguste a kde si v anglicku?
Nie nebudeme mi vadit ,kludne az nieco tak aj ja napisem az bude nieco nove .a to MATB1 ide k S2 a tu si vies vybavit az ked mas ten druhy scan a potom by ti to mala dat tvoja midwife.
Ja som s Rimavskej soboty a budem tam rodit a ty?
No my s partnerom este nie sme manzelia ,ale uz sme spolu 11 rokov ,este Sme nestihli 😊
Tak dufam aj ked nie sme zobrany tak bude moct byt dieta poistene na neho,je predsa otec ,on tu ukonci vsetko takze sa nahlasi doma na slovensku do poistovne.?
No ja velmo v robote nechcem vravet ,ze uz sa nevratim do prace aby nahodou nerobili problemy ,tak ja chcem ked sa budem mat vratit napat do prace tak im zavolam alebo napisem mail ,ze uz sa nevraciam.za to neviem ci mi daju tu s1 ,ale vyskusam to aj tak.
A neviete baby ako je to s benefitmy ,ked sa uz nechcem vratit naspat do uk ,ci sa o to ziada alebo to davaju automaticky ,aby som ich potom nemusela vraciat naspat ,lebo vravela mi jedna kamoska ,ze ona ked sa uz nevracala tak musela vratit 600 libier ,ale neviem kde ani komu , to radsej nebudem nic poberat ,myslim benefity?
A keby aj kebysom mala vracat tych 600 libier nie je to az tak vela len ci nemate niekto taku skusenost? Dakujem a drzte sa 😊
Ahoj Lucky7 neviem ti poradit ci sa treba odhlasit s nhs ,skus im tam napisat email .
Ja si to este tiez budem musiet zistit ,ale ked aj u nas sa treba odhlasit tak asi aj v uk neviem fakt 😣😊
Lucky7 skus vytvorit novu diskusiu a isto ti tam ludia napisu a poradia.
Ja som tiez tuto vytvorila ,lebo vsetko co som nasla uz boli dost stare diskusie a v zakonoch sa furt nieco meni .
Nie je to nahodou nejako podmienene ze maternity a ine prispevky dostanete len ked ste na uzemi uk?
Ahoj n0mi a ako si ten zamietaci list mam vybavit?
Dakujem
Ahoj uknovacik ja som v Leicestri .
A mozem vobec ziadat o benefity nejake ked budem robit doma a nevratim sa uz ?
Dakujem
@nikyta31 aby ti na sr nieco dali potrebujes papiere ze ti to v anglicku zamietli. Najdi si na gov form o maternity sire start grant posles to, musi to podpisat midwife a musis mat matb1. Oni ti to zamietnu (lebo to daju len tym co maju benefity) a s tym papierom si na sr podas o kocikovne (829€). To iste child benefit. Ked sa doeta narodi podas si ziadost v anglicku a budes cakat xi ti to schvalia ci nie. Ak nie tak ti sr vyplati pridavky (23€)
@nikyta31 ahoj a preco chces rodit na svk ? Ved v uk maju lepsie vyhody ako je materska a vsetko okolo nej ...