Dakujem 🙂
Prepac, ale preco vlastne? Pokial viem tak starostlivost o rodiace je neporovnatelna s tym co je doma. Teda aspon tu v IE. V tehu ti nic neurobia, akurat paracetamolom sa mozes napchavat. Ale vsetky nemocnice baby friendly, nenastihuju, epidural a partner pri je uplny zakladny standard. A su mili. Podporuju ta, chvalia. Odrodia tu aj chobotnicu ked uz raz to s teba ide von. Dietatko hned prikladaju na hrud. Nechaju ta vyspat ak chces. Proste nieco co domace nemocnice neposkytuju. Mozno iba tie sukromne. Ak si zila 4 roky pred narodeniv v Ie, tak dieta ma automaticky narok na irsky pas (v uK mozno ina dlzka)
Ty si masochistka? Ist rodit na Sk je ako vratit sa 30 rokov dozadu v case + si k tomu pridaj povysenost a arogantnost personalu... Odporucam ist aspon na obhliadku porodnice v UK a na Slovensku - na otvorenie oci by to malo stacit. Ak teda nepatris k tym, co ziju v UK a pohybuju sa Len v slovensko-polskej komunite a predstava, ze by mali komunikovat v anglictine v nich vyvolava zaludocne krce...
o irskych lekaroch nekoluju zvacsa tiez bohvieake chyry, takze toto asi je o stasti, ze zrovna kam, kedy prides a na aku sluzbu narazis, lebo slovenske porodnictvo je tiez trosku zaostalejsie. Teda ako v com. A lepsi sa to. To uz zavisi na samotnej zene, co si praje, aky porod. Ja som za prirodzenym porodom bez nastrihu, trhania vaku blan, epiduralu, tlacenia na brucho, predcasneho strihanie pupocnika, nedostatocneho bondingu isla do Ciech, mnohe zeny idu do Rakuska. Ale mnohe boli spokojne aj na Slovensku. Rodila som aj na Slovensku, nemala som ziadne problemy, personal bol OK. To vobec neplati, ze je personal vsade povysenecky a arogantny, to sa neda takto uzavriet. Ja nemam takuto skusenost. Asi zavisi aj od samotnej zeny, ako sa ona chova a komunikuje. Ano, su aj taki, aj taki. Akurat podpora dojcenia a celkovo, system na sestonedeli bol dost zly. Mozno mas uplne ine dovody na to, ze chces, aby tvoje dietatko bolo narodene na Slovensku. Da sa vybrat a zazmluvit nejaky lekar, co ma dobru povest. Alebo rodit u Kocha, co je sukromna porodnica. Da sa rodit pekne aj na Slovensku a da sa rodit zle aj v Irsku. Tazko povedat, je to o stasti.
Po porode musis vybavit dietatku pas aby mohlo vycestovat. K pasu potrebujes rodny list to vybavis na matrike. Ak je otcom dietata cudzinec musis mat preklad suhlas mena a otcovstvo. Ak manzel predkladas sobasny list. Na sk sa nahlasuje aj pediater. Ak za teba nie je platene zdravotne poistenie ked si uz dlho v uk tak mozu ti dat porod zaplatit, zisti si v poistovni co si bola poistena.