Žijem, pracujem v Čechách. Rodiť budem na Slovensku

marlen_ka87
31. okt 2017

Ahojte,

som v koncoch..doslova..zamotaná v "systéme"..

som slovenka a manžela mám slováka. Už 4 roky žijeme, pracujeme v ČR. Na začiatku roka (budem v 8mesiaci tehotenstva) sa budeme sťahovať na Slovensko, kvôli manželovej práci (je to stáž - teda zamestnanec vyslaný do zahraničia na určitú dobu - cca 18 mesiacov, jeho firma mu bude platiť socialku a zdravotku v ČR) a budem tam aj rodiť.

Prosím viete mi poradiť čo všetko je potrebné vybaviť? (prípadne,..budem mať nárok na materskú aj rodičovský príspevok keď sa na rok a pol odsťahujem na Slovensko a vrátime sa potom späť do ČR?)

Neviem či aj v mojom prípade bude platiť že keď manželovi bude jeho firma odvádzať sociálku/zdravotku tak bude aj mne tam odvádzaná...prechodný pobyt tam samozrejme tých 18 mesiacov mať nebudeme)

Bola ste niektorá v rovnakej/podobnej situácii?

Ďakujem
Marlen

fidorka7
13. nov 2017

@marlen_ka87 vyšle ho česká firma na stáž na slovensko? dobre rozumiem? A tebe bude stále trvať v čr pracovný pomer?

marlen_ka87
autor
14. nov 2017

@fidorka7 ahojky. Dam to este radsej do bodov aby to bolo zrozumiteľnejšie:
1. Obaja sme slovaci a mame trvalý pobyt na Slovensku
2. Obaja pracujeme v cechach uz 4 roky (vsetko odvádzame) a mame tu prechodný pobyt zahlaseny aj na cudzineckej polícii
3. Ja nastupujem od 9/1 na materskú a pracovný pomer mi v CR zostava
4. Manželovi tiez pracovný pomer zostava v Cr ale je vyslaný na stáž na rok a pol na Slovensko (výplatu dostane v cr pričom bude pracovať v sr)
5. Koncom 31/1 musíme zrušiť ale nájom v Cr pretoze načo mat dva byty ked v cr sa teraz rok a pol zdrzovat nebudeme
6. Neviem ci mam nárok na materskú a rodičovskú ked v CR nebudeme mat ani prechodne bydlisko ;( aj ked sa po roku a pol vrátime spat do CR
7. Taktiež trosku tapem aký formulár vybaviť aby mi bola preplatená zdravotná starostlivosť na SR (nakoľko tam budem aj rodiť )

Myslim ze som na nic nezabudla 😂

fidorka7
14. nov 2017

@marlen_ka87 no keďže Vám stále zostáva pracovný pomer v ČR, primárnym štátom na výplatu bude Česko. Nárok na dávky nie je založený na tom, kde máte trvalý alebo prechodný pobyt ale na tom, kde vykonávate zárobkovú činnosť. Vo vašom prípade je to teda ČR. Pôjdeš si normálne uplatniť nárok na český úrad práce, ktorý bude kontaktovať upsvar na slovensku, aby sa uistili, že dávky nepoberáte v oboch štátoch.

hedka23
15. nov 2017

formular na zdravotke e106 o plnej peci v oboch statoch proritne by som teraz vybavovala na vasom mieste a zvysok po porode urcite na ceskych uradoch ak odvadzate v CR

emilia25
15. nov 2017

Je to formular samizda e401 ale nie som si uplne ista je to uz 10 rokov co som ho vybavovala.ale treba ratat s tym ze tu na sk maju s tym furt nejaky problem tak ako to bolo v cr ze poistovne to lekarom nepreplacali tak aj tu na sk je taky isty problem.matersku dostanete date len papierik do prace to je vsetko.a co sa rd tyka no ja mam aj sk kedze tu zijem ale cr mi doplaca.u nas to je opacne muz pracuje tu na sk a ja mam stale pp v cr cize aj do dochodku mi plati cr.ked som riesila sr zistila som ze aj sr mi odvadzali na dochodok takze mali aj tu bordel.ja uz sa tesim normalne ze to tam vsetko ukoncim.

marlen_ka87
autor
15. nov 2017

ahojte, včera som bola vo VZP a pýtala som si formulár S1 (vybavila by som už včera len som nemala kópiu pracovnej zmluvy) a pani všetko že OK, ale zabila ma jej otázka kde mi hovorí: ale vy nebudete poberať penezitou pomoc v materstvi vsak? tak som zostala sokovana..pretoze samozrejme planujem poberat materskú (PPM) tak dúfam že mi dnes vydaju formulár aj keď chcem poberať PPM

marlen_ka87
autor
9. jan 2018

ahojte,

ospravedlňujem sa že to trvalo tak dlho ale tu je odpoveď na moju otázku ktoré sa o danú tému tiež zaujímali.
na úrad práce sociálnych vecí a rodiny som napísala nasledovný dotaz + odpoveď (aby sme si to pekne cele zosumarizovali 🙂 :

1) s manželom sme obaja slovenskej národnosti a obaja máme trvalý pobyt na Slovensku v BB.

2) v roku 2013 sme sa na 5 rokov odsťahovali do ČR, kde sme obaja pracovali a platili odvody.

3) od 9.1.2018 nastupujem na materskú dovolenku (materskú mi bude vyplácať česká sociálna poisťovňa nakoľko som tam platila odvody a mám odpracovaných 270 dni za posledné dva roky), ale manžel je od 2.1.2018 vyslaný na SR na stáž (zostane zamestnancom českej firmy), tzn. od 2.1. 2018 budeme opäť bývať na Slovensku a tu budem aj rodiť. (dieťa bude mať SR občianstvo)

4) prosím viete mi poradiť v ktorej krajine budem mať nárok na rodičovský príspevok v prípade takýchto okolností? Podľa môjho názoru by mal byť uplatniteľný na Slovensku, ale nie som si istá. (na Vašej stránke som našla aj formulár - žiadosť o RP, a v prípade že mi RP bude uznaný/vyplácaný na Slovensku tak sa tam ešte píše: "K uplatneniu nároku na rodičovský príspevok je potrebná informácia zo sociálnej poisťovne o nároku na materské, od ktorej sa odvíja nárok na rodičovský príspevok.” - s týmto by nebol potom problém, keď mne bude materská vyplácaná z českej sociálnej poisťovne?)

Odpoveď:
Dobrý deň,
Podľa Vami zaslaných informácii vo veci uplatnenia rodičovského príspevku na území Slovenskej republiky Vám dávame na vedomie, že pokiaľ Vám a otcovi dieťaťa naďalej trvá pracovný pomer na území Českej republiky / aj keď otec dieťaťa bude vyslaný pracovať na Slovensko, česká firma je naďalej jeho zamestnávateľom primárne kompetentným členským štátom Európskej únie na výplatu rodinných dávok je naďalej Česká republika.

V zmysle článku 68 Nariadenia (ES) č. 883/2004 platia pravidlá prednosti. Ak sa počas rovnakého obdobia a pre tých istých rodinných príslušníkov dávky poskytujú podľa právnych predpisov viac ako jedného členského štátu, uplatňujú sa tieto pravidlá prednosti: a) v prípade dávok splatných viacerými ako jedným členským štátom na rozličných základoch, je poradie prednosti: po prvé, nároky vznikajúce na základe činnosti ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba, po druhé, nároky vznikajúce na základe poberania dôchodku a napokon nároky vznikajúce na základe bydliska.
Pretože oprávnená osoba vykonáva zárobkovú činnosť v Českej republike, primárne kompetentné na výplatu rodinných dávok je Česká republika .

V zmysle nariadenia (ES) Európskeho parlamentu a Rady č. 883/2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia v znení neskorších predpisov - Hlava II – Určenie príslušnosti právnych predpisov, článok 11 – všeobecné pravidlá, ods. 3 písm. a), osoba vykonávajúca činnosť ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba v členskom štáte podlieha právnym predpisom tohto členského štátu.

takže v tejto mojej zapeklitej situácii to znamená že aj materská aj rodičovská mi bude vyplácaná z ČR (tak dúfam že keď pôjdem o neho požiadať že to tak aj bude)

fidorka7
9. jan 2018

@marlen_ka87 teda tak, ako som ti hovorila...

marlen_ka87
autor
10. jan 2018

@fidorka7 momentalne overujem este v CR na UPSVaR pretoze ked som pozerala tlacivo tak musim uviest trvale resp prechodne bydlisko v CR a k nemu zmluvu ale tu samozrjeme momentalne nemame ked sme prestahovani