Ahojte som tu nova..som tehotna v 7.tt a stale pracujem na 3 smeny.Od noveho roka by som chcela samozrejme prestupit...no tu nastava problem.Zamestnavatel mi totiz nariadi mimo rannej aj poobednu.Tu poobednu nemozem absolvovat nakolko mam uz jedno dieta a s manzelom,ktory pracuje tiez na tri smeny,by sme sa pri nej nemohli striedat...kazdy 6 tyzden by sa nam ta poobedna stretavala a ja nemam kam dieta dat...Na nocnu pracu je paragraf to viem ..ale je nejaky paragraf aj na zmenu pracovneho casu co sa tyka poobednej smeny a tehotnej?Nikde to nemozem najst.Za kazdu radu a pomoc velmi dakujem.
nie je to nikde napisane. co sa tyka poobednych, zalezi len na dohode medzi zamestnavatelom a zamestnancom.
zabudla som dodať, že zamestnávateľ nie je povinný Ti zmeniť smeny, nič mu to neprikazuje. je to len jeho dobrá vôľa. môžeš sa odvolať už na vyššie spomenutý paragraf. 😉
pozri zakonnik prace paragraf 164 ods.2. tam je napisane,ze ak poziada tehotna zena o zmenu pracovneho casu, zamestnavatel je povinny vyhoviet., ak tomu nebrania vazne prevadzkove dovody. neviem, ako sa presne pravnicky vysvetluje toto ustanovenie, ale mne sa zda,ze sa to da pouzit. ja som tiez ziadala o polovicny uvazok v prvom trimestri. dala som sefovi ziadost, kde mi potvrdil aj lekar,ze odporuca pracu na polovicny uvazok a bez problemov som to dostala. tak skus.
Ahojte holky moooc vam dakujem.Pomohli ste mi 🙂 .Pohovorim si s lekarkou a napisem ziadost.Uvidim ako sa zamestnavatel zachova..mam z toho trosku strach.. ☹
Neviem či je to niekde v paragrafe, ale ja som tiež robila na tri smeny a keď som bola v 8 tt tak mi doktorka povedala, že si to mám zmeniť iba na rannú, že namám robiť ani nočné ani poobedné a ani dvanástky. Tak asi to niekde napísané bude. Dúfam že sa ti to podarí nájsť.