Dobrý deň chcel by som sa opýtať pred rokom mi bol odobraný vodičský preukaz za alkohol a uplnul zatiaľ len rok a všade čítam len po polovici trestu a chcem sa opýtať či je šanca alebo možnosť niako požiadať teraz po roku veľmi mi je potrebný k práci keďže robím murársku prácu a neustále vozenie materiálu a podobne a hlavne aj kvôli rodine vie mi niekto pomôcť a poradiť ďakujem pekne .
Najdi si na nete vzor ziadosti: Žiadosť o podmienečné upustenie od výkonu zvyšku trestu zákazu činnosti
podla zakona: Podľa ustanovenia § 69 ods. 1 Tr. zák. platí, že: „Po výkone polovice trestu zákazu činnosti môže súd podmienečne upustiť od výkonu jeho zvyšku, ak odsúdený v čase výkonu trestu spôsobom svojho života preukázal, že ďalší výkon tohto trestu už nie je potrebný.“
takze ak ti uplynula uz polovica trestu, mozes ziadost podat. Nepotrebujes ziadneho pravnika, kludne napis aj rukou. A potom cakat na sud - mozno budes musiet robit skusky na vodicak, posudenie psychologa ci psychiatra o tom, ci nie si zavisly na alkohole a podobne. Mozno uz si volaco pred tym absolvoval.
Áno, ak ti uplynula polovicu trestu, požiadaj, právnika nepotrebuješ k tomu vôbec. Za akých podmienok ti ho vrátia zistíš následne. A k argumentu, že ho veľmi potrebuješ, no asi až tak veľmi ho nepotrebuješ, ak si bol ochotný sadnúť za volant s alkoholom. Sadnúť za volant s alkoholom je totiž voľba, takže v budúcnosti sa rozhoduj lepšie a zodpovednejšie.
ziadost si podat mozes, no ci ti v tom vyhoveju, to uz je otazne. vsetko zalezi od toho, kolko si nafukal a ci si vedein vozidla pod vplyvom alkoholu aj sposobil nejaku materialnu skodu alebo nie
Za alkohol už by nikdy nemali vrátiť VP. že TI ho zobrali si môžeš sám. Normálny človek nesadne za volant opitý. A zvlášť ak vie že ten VP potrebuje denné k práci .Prepáč si nezodpovedný.
Keď sa to tu rozobera, mňa zaujima, ako to je v prípade, že človeku zadržali vodičák už druhý krát za alkohol (našťastie nestala sa žiadna nehoda, ale pri kontrole nafúkal). Keď prišiel o vodičák prvý krát, tak neviem presne, či po pol roku alebo ako žiadal o vrátenie.ale keď sa to isté stalo znovu, ma vôbec ešte nárok na vrátenie? A za aký čas, akých podmienok?
@alickapusinka myslím si, že toto už autor vie a otázka znela inak.
@boris206 pozri sa, priklanam sa k
@melanta - znasaj si dosledky svojho nerozvazneho konania a absolutne suhlasim s @alickapusinka , ze odobrate vodicske preukazy za alkohol by sa uz nemali vracat.
@boris206
Odpustiť možno zvyšok až po uplynutí polovice trestu zákazu činnosti. Žiadosť sa podáva na PZ, ak o treste rozhodol DI PZ, alebo sa podáva návrh má súd, ak trest zákazu činnosti uložil on.
@huxy
Ak ide o druhý zákaz činnosti za daný priestupok v priebehu desiatich rokov, tak nárok na odpustenie zvyšku nevzniká.
Ahojte na skusobne test odobraty vodicak sa robia aj testy a aj jazda? Testy sa mozu robit aj v auto skole ci uz len na dopravnom ? A testy mozem robit len v tom okrese kde my bol odobraty vodicak?Dakujem vam za odpovede 🙂
@adri1221 zalezi zaco ti bol odobraty,nie vzdy sa robi aj jazda. Myslim,ze si mozes vybrat autoskolu na jazdu,ale test robis na dopravnom a asi v mieste bydliska najskor
@petulda333 dakujem,tak to uz spravim jazdu aj na dopravnom naraz,ci sa tam jazda vobec nerobi?
@petulda333 testy su k...tazke neviem ako to dam , tak ze sa testy od roku 2023 robia len nadopravnom kde byvam?
@adri1221 ty musis mat dohodnutu autoskolu ktora pride tam za tebou a pojdete na jazdu. Vraj ano,len na dopravnom. Drzim palce
@petulda333 dobre ,ale neviem ci budem mat aj jazdu ked ste to pisali ,kde to najdem na webe kedy sa robi jazda kedy nie? :\
@adri1221 policajt nepovedal,ze aky bude postup pri ziadani o vratenie? Neviem ci to je niekde popisane,ze kedy je aj jazda
@kaktusik007 bola by som za nulovu toleranciu alkoholu a aby sa VP nikdy uz nevratil kazdemu blbcovi co isiel ludi na cestu ohrozovat. S ochlastami nemam ziadne zlutovanie
Zdravím vie mi nikto poradiť bol mi zadržaní vodički preukaz na 20 mesiacov poziadal som skôr nez som mal.. Tak kvoli tomu zamietli tak mozem požiadať este raz ked mi padne polka trestu ma s tím nikto nejaku skúsenosť? Ďakujem
@boris206 §14 zákona o priestupkoch ods. (3)"Od výkonu zvyšku zákazu činnosti možno po uplynutí polovice času výkonu tejto sankcie upustiť na základe žiadosti páchateľa. Na rozhodnutie o upustení alebo neupustení od výkonu zvyšku zákazu činnosti sa nevzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní.
ods. (4) Od výkonu zvyšku zákazu činnosti nemožno upustiť podľa odseku 3, ak ide o zákaz činnosti viesť motorové vozidlo, ktorý bol uložený páchateľovi priestupku, ktorému bol v predchádzajúcich desiatich rokoch uložený
a) trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky alebo za iný trestný čin spáchaný pod vplyvom návykovej látky, alebo
b) zákaz činnosti viesť motorové vozidlo za priestupok podľa § 22 ods. 1 písm. a), d), e) alebo písm. f)."(t.j. : odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie požitia alkoholu alebo inej návykovej látky, vedie motorové vozidlo v stave vylučujúcom spôsobilosť viesť motorové vozidlo, ktorý si privodil požitím alkoholu, ako vodič počas vedenia vozidla požije alkohol alebo vedie vozidlo v takom čase po jeho požití, keď sa na základe vykonaného vyšetrenia podľa osobitného predpisu alkohol ešte nachádza v jeho organizme, ako vodič počas vedenia vozidla požije inú návykovú látku alebo vedie vozidlo v takom čase po jej požití, keď sa na základe vykonaného vyšetrenia podľa osobitného predpisu návyková látka ešte nachádza v jeho organizme)."
Dobry vecer,chcem poslat ziadost na sud ale neviem najst vzor a ani co tam mam napist,mohol by mi niekto do spravy poslat vasu ziadost????samozrejme meno atd preskrtnite prosim vas neviem ci si to ja mam napisat alebo pravnik? :\
Tak ked mozes poziadat o skratenie po polovici trestu a ta doba este neuplynula, tak to nevidim ruzovo... skus sa poradit s pravnikom, ktory tvoj pripad pozna, kolko si pil, ci si aj bural atp... ta investicia mat radu od odbornika tych par eur stoji, pripadne ti moze pomoct aj spisat ziadost o skratenie trestu...