Ahojte, potrebujem radu od skusenejsich...v roku 2020 som mala jedneho zamestnavatela a v lete sme ukoncili prac.pomer,odvtedy som nezamestnana.
Nasla som tlacivo na financnej sprave 'Ziadost o vykonanie rocneho zuctovania...', tu vypisem a poslem, ale je to vsetko? Netreba s tou ziadostou este nieco poslat? Napr. tie 2 %? Pripadne este nieco od strany zamestnanca?
Dakujem vopred, ja som z toho jelen 🙈.
1. myslim, ze mozete byvaleho zamestnavatela poziadat, aby vam on urobil rocne zuctovanie dane, ak ste teraz napr. na urade prace a nemate este noveho zamestnavatela
mne urobil tak predchadzajuci zamestnavatel, ked som bola este na urade prace
co sa tyka 2percent, posle vam potvrdenie ....a este budete musiet vypisat papier a poslat to na danovy urad, komu ma tie 2percenta poslat
2. a ak by ste sa rozhodla si ho urobit sama, poziadajte byvaleho zamestnavatela, aby vam zaslal potvrdenie prijmov za rok 2020 a to bude treba prilozit v ziadosti na danovy urad ....a ak tam zaskrtnete 2percenta, tak poslu vam tam, kam chcete
@pebu ahoj, môžeš ho požiadať o vykonanie ročného zúčtovania......zavolaj si na mzdové a popros ju o zaslanie tlačiva žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania alebo si ho vytlač z finančnej spravy....zamestnávateľ ti urobí ročné zúčtovanie, no musíš to stihnúť do 15.2.2021, ináč po tom termíne nie je povinný a vystaví ti potvrdenie o príjme a musíš si podať daňové priznanie....ak chceš dať 2% tak to zaškrtní v žiadosti........zamestnávateľ ti vystaví potvrdenie a ti s tým potvrdením pôjdeš na daňový úrad a tam si vypíšeš tlačivo a podáš......
posielam este link na podobnu diskusiu
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/danove-priznanie-a-preplatok-na-daniach/?page=2&scrollto=first
@marci77 nie je podstatné či je na úrade či má nového zamestnávateľa či je na materskej..........nový zákon umožňuje požiadať ktoréhokoľvek zamestnávateľa
§ 38 Ročné zúčtovanie
(1)
Zamestnanec, ktorý poberal zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti uvedené v § 5 a nepoberal príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43, pri ktorých uplatnil postup podľa § 43 ods. 7, alebo ktorý nie je povinný zvýšiť základ dane podľa § 11 ods. 11 môže najneskôr do 15. februára roka nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia požiadať o vykonanie ročného zúčtovania z úhrnnej sumy zdaniteľnej mzdy od všetkých zamestnávateľov, ktorí sú platiteľmi dane, ktoréhokoľvek z týchto zamestnávateľov. Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania doručí zamestnanec zamestnávateľovi v listinnej podobe, ak sa nedohodnú na jej doručení elektronickými prostriedkami.