Ahojte. Prosím,je tu nejaká maminka,ktorá si vybavovala teraz niekedy invalidný dôchodok?Alebo ak viete niekto poradiť 🙏 Aký je postup podania žiadosti? Na nete je,že k žiadosti musím priložiť vyplnené tlačivo od lekárky...stiahnuť sa ale to tlačivo nedá,aby som jej to dala vyplniť...na infolinke mi povedali,že treba ísť na pobočku a tam mi to tlačivo dajú...na pobočke mi zase povedali,že oni to tlačivo nedávajú,že najskôr musím ísť za posudkovým lekárom,ktorý posúdi,či má zmysel podávať žiadosť o ID a ak usúdi,že to zmysel má a že mám nárok,tak oni osobne potom to tlačivo zasielajú mojej ošetrujúcej lekárke a spíšu somnou tú žiadosť o ID. A známa pracujúca na inej pobočke zase vravela,že si mám priamo podať hneď žiadosť a netreba ísť za žiadnym posudkovým lekárom,lebo ak by on aj zhodnotil,že nemám na ID nárok,tak aj tak si tú žiadosť mám podať bez ohľadu na jeho vyjadrenie,lebo iný posudkový lekár zase môže dať aj iný záver.Moja obvodná aj špecializovaná lekárka sú toho názoru už dlhý čas,že mám nárok,nakoľko ide o ťažké postihnutie sluchu,ktorý sa zhoršuje už od detstva. Dlhé roky som sa tomuto vyhýbala,nakoľko si stále vravím,že sú ĺudia,ktorí sú na tom zdravotne oveľa horšie a ja stále "počujem",hoci viacmenej už len vďaka strojčekom,ale už asi nemám na výber,nakoľko to ide k horšiemu,komplikuje mi to hľadanie práce a teraz so strojčekmi v oboch ušiach to bude ešte horšie :( Prosím,viete mi teda niekto poradiť,ako postupovat? Tri miesta a na všetkých mi povedali niečo iné 🤦♀️ Máte niekto osobnú skúsenosť?Ideálne niekedy v blízkej minulosti,keďže sa stále niečo mení. Ďakujem vopred za každú radu.
V prvom rade potrebujes aktualne nalezy z audiometrie a z ORL prikladam ti aj info o percentualnej miere pri sluchu ak mas aj ine diagnozy tam sa zapocita max 10% v uhrne
potom si rezervuj termin na spisanie ziadosti cez rezervacny system soc poist oni ti poslu co si mas priniest
predtym ale povedz svojmu vseobecnemu ze budes ziadat o ID
pripravis si aj napr vysvedcenia zo skoly kde mas dolozku o ukonceni povinnej sk dochadzky to ti povedia
tu mas postup ak nieco nevies pis im mail
https://www.socpoist.sk/kto-som/dochodca/ziadat...
V prvom rade cerstva správa od orl. V druhom rade chod na pobočku a vypytaj si tlačivo k žiadosti o ID. Žiadny predbežný názor posudkoveho nie je potrebný. Odpinkali ta, aby nemali veľa žiadosti lebo =veľa roboty. Tlačivo ti vyplní odvodna, priloz k nem kópie najnovšieho nálezu orl a s týmto chod na pobočku, výpisu ti žiadosť. A povedia, čo všetko treba doložiť...maturitné vysvedčenie a podobne. Nedaj sa odbiť.
@mamina7070 Ďakujem veľmi pekne za info ❤️
@alofinka Mne bolo povedané,že po samotnom spísaní žiadosti majú potom max.60dní na vyjadrenie a rozhodnutie 🤷♀️ Že len ojedinele max.120dní pri zložitejších prípadoch. To Vám teda riadne dlho riešia 😬
este pls zozen aktualny nalez ale ak mas starsie aj tie priloz
kolko % ti vychdza podla postihnutia sluchu?
60 dni sa zacne pocitat az po komisii ked podpises ziadost
to neries bezne sa ID riesi nielko mesiacov az rok niekedy aj viac
@aandrea9 Ďakujem za info,pôjdem tam zajtra znova a uvidím.
@mamina7070 Ďakujem. Mám na oboch ušiach naslúchadlá,o dva týždne idem na oba nové,lebo tieto mi už nestačia. Podľa najnovšieho mám celkovú stratu 71% Fowlera,bez strojčekov nepočujem nič,s nimi aspoň to hlavné počujem,ale tichšia či zle zrozumiteĺná vrava je pre mňa už ale stále nulová aj so strojčekmi :( Úprimne,vôbec nemám chuť do toho ísť :(
potrebujes aspon 80% Fowlera ak chces aspon ciastocny ID
nemas este ine diagnozy?
Napis mi do správy tvoj mail, pošlem ti to tlacivo
Ja som na ID čakala 7 mesiacov.
@aandrea9 Dobry vecer. Dakujem vopred velmi pekne za ochotu,vazim si to ❤️❤️ Pisem ss.
Ja ho vybavujem od mája, najprv som bola u obvodnej, ktorá mi povedala ze podla nej mam nárok, aj psychiater mi povedal ze mam nárok na čiastočný a ku obvodnej chodí raz za mesiac posudkova zo sociálnej, dovtedy si mam vybaviť posudok od psychiatra a klinického psychológa, vybavila som a išla na posudkovu ku obvodnej kde posudkova lekárka zo sociálnej povedala ze mam nárok ze mam ísť na sociálku podpísať žiadosť, tam som podpísala žiadosť a ze mam doniesť prefotenu Kartoteku a vysvedčenia, doniesla som, a ze mam čakať kým mi posudkova nenapíše posudok ktorý keď mi zavolajú prídem podpísať, zavolali mi za 3,5 mesiaca, podpísala som ho kde bolo aj písané že ma uznali za invalidnu od mája a na 45 %, teraz že to pošlú do Bratislavy kde mi to vypočítajú, čakám 2,5 mesiaca, rozhodnutie ešte nemám lebo tam stále niečo riešia tak mi dali od septembra preddavkove platby, posielajú mi 200 eur mesačne, od mája do toho septembra mi to majú doplatiť, ale stále nemám rozhodnutie, potrebujem ho dať aj zamestnávateľovi budem mat menšie odvody od mája, čiže mi musia aj niečo vrátiť, je to cele na dlhú trať