Zdravotna poisťovňa poslala na nás 4 exekútorov

mirka_vivka
4. mar 2015

Dobrý deň!

Chcela by som sa opýtať, že kde by som sa mala obrátiť s problémom: Zdravotná prisťovňa poslala na mňa 4 exekútorov, prečo až 4?

Pred 5 rokmi môj snúbenec bol zamestnaný v zahraničí a neodhlasil sa zo zdravotnej poisťovni. Po roku sa vrátil naspäť.
A minulého roku sme chceli isť požiadať o splátkový kalendár do zdravotnej poisťovne a ten nám bol zamietnutý, máme vyplatiť celú sumu 1192€ naraz. Lebo napojili na nás 4 exekútorov, čo činia sumy: 769€ + 756€ + 360€ + 168€ = 2053€.

Prečo vlastne napojili na nás 4 exekútorov? A cez 1500€ už sme splátili a ostáva nám 2053€ + na pobočku musíme vyplatiť 1192€ naraz.....
Prosíme Vás veľmi pekne o pomoc a o radu.
Dakujeme

vefi89
4. mar 2015

@mirka_vivka tak hádam sama musíš vedieť, kedy ste neplatili... oni robia ročné zúčtovania, takže máš tam nezaplateného pekne veľa... keď sa uzavrie rok, vyzvú ťa o splatenie dlžnej čiastky, ak ju nezaplatíš, letí to na exekúciu... takže každý rok ti poslali k inému exekútorovi... poisťovňa nie je povinná umožniť ti splátkový kalendár.. skús sa obrátiť na UDZS, možno ti aspoň s tým splátkovým kalendárom budú vedieť poradiť.. ale je teda zaujímavé, že to riešiš až teraz, keď už je neskoro

mamulka211
4. mar 2015

Preco poslala na teba exekutorov, snad na tvojho, nepochopila som, subenca, ci to uz je teraz manzel? ale stale snad maju ist po nom , nie po tebe, v podstate , ked ti bol vtedy snubenec, tak to bolo za slobodna a ty nezodpovedas za jeho chyby z minulosti.

tom_i
4. mar 2015

Z netu - slovenská komora exekútorov:
Zdravotná poisťovňa si účtuje úrok z omeškania vo výške 4-násobku základnej úrokovej sadzby ECB platnej v deň splatnosti preddavku na poistné. Ak je nižší, úroková sadzba je vo výške 15 %. Pokutu do výšky 3319 eur môže dať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou poistencovi, ktorý neodvedie riadne a včas preddavky na poistné.

Zdravotná poisťovňa môže poistencom, ktorí sú povinní platiť preddavky, písomne formou výkazu nedoplatkov predpísať výšku nedoplatku. V prípade, že poistenec dostane výkaz nedoplatkov, je potrebné ho do 15 dní od doručenia uhradiť alebo podať námietku. V prípade, že poistenec voči vystavenému výkazu nedoplatkov nepodá námietky do 15 dní a so zdôvodnením, ten sa stane právoplatným a vykonateľným exekučným titulom. Ak dlžník ani potom nereaguje, zdravotná poisťovňa mu pošle predexekučnú výzvu, ktorá predstavuje poslednú možnosť úhrady bez zvýšenia nákladov pohľadávky. Dlžníkov nereagujúcich ani na túto možnosť postupujú zdravotné poisťovne exekútorom.

VšZP povolí splátky v prípade, ak dlžník preukáže platobnú schopnosť, a to tým, že uhradí časť dlžnej sumy vo výške 40 percent pred uzatvorením splátkového kalendára. Zvyšok musí uhradiť v šiestich splátkach.

kiki68
4. mar 2015

viete co zahadne je,ze my sme nedostali ziadny vyzvuale okamzite exekuciu,co sme zistili dorucenym listom. Pritom 50% z tej exekucie nebolo opravnenej,takze po komunikacii s exekutorom a poistovnou,co bolo s poistovnou na dlhe lakte nam polku toho museli odpustit a exekutor tam znizil ten exekucny poplatok na minimum. Ale nebola to takato zavratna suma, bolo to do 300 eur. Ale aj tak to cele vzniklo z toho,ze oni zle priradili platbu,lenze problem je,ze ak niekde vznikne chyba,aj z malej sumy oni to vacsinou nedaju vediet. Cize nepytate sa dokolecka, oni nedaju vediet a vyzvu ani neposlu. Je to velmi zvlastny system.

draik
4. mar 2015

@mirka_vivka
Zjavne ide o rôzne pohľadávky, na ktoré bol vystavený výkaz nedoplatkov. Každý z nich je exekučným titulok a každý z nich sa vymáha samostatne.

mirka_vivka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenka3007
5. mar 2015

a ked bol v tom zahranici, tam za neho odvadzali zdravotnu ten rok? lebo ja som v zahranici, kym som nepracovala, nechceli ma odhlasit, zevraj na to potrebujem zmluvu, tak som tam takto chodila tiez rok a stale ma poslali do prec, tiez mi vyrubili dlh, lenze pokial ma clovek poistenie v zahranici, nemoze mat aj na sk, proste je to nezakonne. Tak som volala pravnicke, nasledne na ministerstvo, kde som sa prevolala az k ich pravnikovi, on mi dal za pravdu, nadiktoval mi postup, ako mam postupovat, prisla na pobocku, narobila humbuk a zrazu im stacil aj papier o pobyte v zahranici ktory mi predtym odmietali a dokazali mi to odhlasit aj spätne... cize som neplatila nic... takze ak je to len preto, ze bol rok prec, ak ma zmluvu pracovnu z tej doby, alebo potvrdenie o tom, ze bol poisteny v zahranici, nech tam zajde sa odhlasit spiatocne, s tym, ze ked to bude zrusene, nech zajde za exekutorom, ten posle potvrdenie na sud a on rozhodne o zruseni exekucie....

vefi89
5. mar 2015

@mirka_vivka tak teraz komunikuj s exekútormi... vysvetliť, čo sa stalo, prečo, a oficiálnu žiadosť o splátkový kalendár