Zdravotná poisťovňa Dôvera

lukasss7
5. jan 2022

Dobrý deň, chcem sa vás tu opýtať ak by ste boli taký dobrý a vedeli nám pomôcť a poradiť ďakujem.

Píšem v mene mojej neterky

Takže takto .. v 17 rokoch bola kdesi na párty s ktorej prišla domov a bolo jej strašne zle takzvané z alkoholu ,, prišla po ňu záchranka zobrali ju do nemocnice tam bola 4 dní s toho dva na jiske, pustili ju domov a všetko dopadlo chvalabohu v poriadku, noo lenže teraz zrazu po dvoch rokoch jej prišlo zo zdravotky "Dôvery" zaplatiť 900 euro.
Otázka je akože prečo za čo ? Však bola neplnoleta platil to za ňu štát síce bola opitá ale bola neplnoleta, volala na zdravotnú poisťovňu a tam jej povedali že to za ňu platili oni a nie štát tak teraz to vymáha poisťovňa od nej ale prečo keďže bola neplnoleta a všetko predsa hradí štát nie? Pochybujem o Tom však koľko je neplnoletých ľudí na Slovensku ktorý sa flakaju a pijú a dopadli tak isto že to vymáhajú od každého jedného akože to je nejaká blbosť .. tak sa pýtam čo má robiť??
Povedala že spíše odvolanie a povedali jej že to jej neprejde 😃 ďakujem za odpovede

dominidi
5. jan 2022

Toto je bezna prax a nielen pri dovere..akurat su to vacsinou nizsie sumy, ale ako pises ked bola na jis zrejme bolo treba viac zakrokov ako len vyplach.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vikusjk
5. jan 2022

@lukasss7 zdravotne poistenie plati stat do zdravotnej poistovne, nie samotne osetrenie v nemocnici. Osetrenie v nemocnici plati potom zdravotna poistovna a kedze si tento stav privodila nezodpovednym spravanim, kedze ako neplnoleta nema co pit alkohol, tak to od nej vymahaju.

deti95060810
5. jan 2022

niečo na tom bude... na stužkovej sa opila jedna slečna, ktorá dokonca bolo na výmennom pobyte.... rodinu u ktorej bola na výmennom pobyte to stálo 1000 e ... bolo to v roku 2012.

lenka1993
5. jan 2022

Je to bežná prax. Synovec sa 17 rocny v lete opil a brala ho záchranka. Pekne si to všetko preplatil sám. Brigádoval a postupne vracal rodičom peniaze.

vikusjk
5. jan 2022

@cocolino234 ja si myslim, ze toho maju vela a nestihaju, ale zaroven si sleduju tusim trojrocnu lehotu na premlcanie pohladavky, cize to vymahaju teraz. A nevymahaju to uz od jej rodicov, ale od nej, lebo teraz uz je plnoleta - ak spravne chapem, ze v case, ked sa opila pred 2 rokmi mala 17, teraz ma uz 19.

martiiina69
5. jan 2022

prečo by to mal platiť štát = my všetci niekomu, čo sa nezodpovedne ožere - či už je plnoletý alebo nie ??? Je to jeho vlastná zodpovednosť a zapríčinil si to sám , tak nech si to zaplatí

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
annm81
5. jan 2022

@lukasss7 Netreba používať eufemizmy. Ak bola dva dni na JIS, tak jednoducho bola ožratá ako sviňa. Neskoro plakať nad rozliatym mliekom, mala na následky myslieť pred dvoma rokmi.

Štát jej platil poistenie. Na základe poistenia jej poisťovňa zaplatila náklady na liečbu pre nemocnicu. Keďže bol v hre alkohol, poisťovňa má zákonné právo požadovať úhradu platby. Môžete skúsiť podať odvolanie, ale pochybujem, že platbu odpustia. Je ale veľká šanca, že sa podarí dohodnúť zvládnuteľný splátkový kalendár.

lula313
5. jan 2022

Tiež som sa tomu cudovala, ale počúvala som minule rozhovor s lekárom, kde tvrdil, že ak si človek vyzaduje lekárske ošetrenie stavu, ktorý si privodil alkoholom, tak si to musí potom zaplatit a že preto sa aj ti alkoholici kvôli tomu dostavaju do exekúcii a existenčných problemov, lebo hlavne pobyt na jis je veľmi drahy. Keď si napr. Aj auto rozbijes ako opitá, poisťovňa nepreplatí opravu, takze je to zrejme výluka z nároku na poistné plnenie/preplatenie poistovnou

elzus
5. jan 2022

@lukasss7 u nás v rodine bol taký prípad, ale to už je aj 12 rokov dozadu a pobyt v nemocnici museli zaplatiť rodičia dieťaťa.

ovaaa
5. jan 2022

Ja len na margo toho, že či si aj bezdomovci takto platia výjazdy a ošetrenie po alkohole ale tí sú pravdepodobne v skupine...to je dobre, veď sa ostatní poskladajú . Nuž mladícka nerozvážnosť, za ktorú treba niesť zodpovednosť. Šup do práce, brigády a pomaly splácať, snáď neočakáva od rodičov.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janai1
5. jan 2022

Je to absolútne normálne a v poriadku... Poisťovňa nie je povinná preplatit pobyt v nemocnici ktorý vznikol na základe otravy alkoholom, takisto ako za ošetrenie úrazov ktoré vznikli pod vplyvom omamných látok

nelca84
5. jan 2022

@lukasss7 ano, tiez viem o takom pripade, kedy po silvestri skoncilo dieta na vyplachu zaludka. Poistovna si neskor vymahala celu sumu za osetrenie a pobyt v nemocnici.

lienka.7
5. jan 2022

@lukasss7 pekne si vymahaju tak ako sa ma, nech ma tvoja neterka ponaučenie, ze ked nevie piť, tak nech nepije. Plus privodila si to sama,navyše tam bol alkohol ...
Btw dávno raz bolo v novinách ze tusim Dzurinda to bol (ak nie, ospravedlňujem sa vopred) si tiež podnapity "natukol" hlavu a platil potom za to 700€ tusim.

mamina0078
5. jan 2022

Je to v poriadku podla mna uplne nieco ine by bolo keby skoncila na JIS kvoli niecomu inemu napr. autonehoda, co nemohla ovplyvnit a nemohla zato a nie, ze sa az tak ozrala. A stale je dobre vopred precitat zmluvu s poistovnou co vsetko a za akych podmienok preplacaju.

oliva276
5. jan 2022

Odvolanie nepomôže, treba to zaplatiť, kým to nezačnú vymáhať exekučne (dostala by sa do registra neplatičov a neskôr, ak by si chcela brať hypotéku, či pôžičku, by mala problémy).

rude_baby
5. jan 2022

Spije sa pod obraz boží, skončí na jis a čuduje sa, že musí platiť? 🤣

siska53
5. jan 2022

@lukasss7 Ano, sice bola neplnoleta, ale..to je za poskytnutu zdravotnu starostlivost osobe, ktora bola pod vplyvom alkoholu. Ked lekar nahlasi takuto skutocnost do poistovne, ze osetroval osobu, ktora mala osetrenie, komplikacie v suvislosti s pozitim alkoholu, tak vtedy to poistovna sice lekarovi zaplati, ale zacne to vymahat od daneho cloveka. Lebo to tej situacie by sa nedostal, keby nebol pil.
Rovnako sa napr.postupuje aj pri ublizeni na zdravi, ze sa to vymaha od agresora.

Cize v jej pripade je uplne jedno, ze platitel je stat. Nemala chlastat...

siska53
5. jan 2022

@mamina0078 co je hradene a co nie je hradene poistovnami urcuje ministerstvo zdravotnictva.