Zdedili sme pozemok, na ktorom je postavený cudzí dom

katikaba
26. mar 2022

Ahojte,zdedili sme pozemok,na ktorom je postavený cudzí dom,pritom na liste vlastníctva figuruje stále moja zosnulá mama,stretli ste sa už s tým?

marca12
26. mar 2022

@katikaba ano,volakedy sa tak stavalo. Castokrat si ludia bud predali alebo vymenili pozemky,ale do katastra to nedali zapisat,nevedeli,ze treba. Boli spokojni,ze maju zmluvu a viac neriesili. Stavba je v katastri vedena samostatne a pozemok pod domom patri tvojej mame.

katikaba
autor
26. mar 2022

@marca12 ale nám teraz notárka odhadne hodnotu zdedeného pozemku a musíme zaplatiť daň z dedičstva,pritom nič neužívame,ale zasa mama neplatila ani žiadnu daň z toho pozemku,asi musíme kontaktovať nejakého advokáta a doriešiť to

kornelies
26. mar 2022

@katikaba Priprav sa na niekolkorocne sudne konania. Moznosti je viac, pokial budes mat dobreho pravnika, aj nieco vysudis. Evidentne cierna stavba, ale silno pochybujem, ze ju daju sudne zburat. Takze nahradny pozemok, financie alebo prenajom.
Pokial by odmietali pristupit na financne vyrovnanie, prip. vymenu za pozemok, ja by som tam kazdy den prisla a uzivala pozemok.

mogaa
26. mar 2022

@katikaba nuž ak ste pozemok zdedili, tak ísť za majiteľom domu a žiadať vysvetlenie...ak išlo o výmenu pozemku, treba "svoj"dohľadať" a dať to poriadku na katatry alebo sa dohodúť na predaji s majiteľom stavby že ste ochotný mu pozemok odpredať alebo to budete riešiť súdnou cestou....

marca12
26. mar 2022

@katikaba mozte oslovit majitelov domu a ponuknut pozemok na predaj. Pohladajte doma papiere,mozno ten pozemok zdedila mama od svojich rodicov a ti mohli mat potrebne dokumenty.

liljana
26. mar 2022

Mame nevadilo za zivota, ze na jej pozemku niekto postavil dom? To budu asi nedotiahnute vymeny stylom, vymenime si pozemok, ja ti dam tento, ty mne druhy. Budete musiet dokazovat na sude, ako to bolo.

dilino
26. mar 2022

Veľmi zvlastna situácia tvoja mama za života nevydela že tam niekto niečo stava.A ty čo tam bývajú ako prišli k pozemku či len tak na dobre slovo.Ako si môžu takto roky žiť že na pozemok nemajú papiere.Ved ked ste zdedili ten pozemok niekde existovať papiere musia.Ved predtým sa to volali pozemkove knihy.Musia byť zaznamy a ked notárka zistila že mamin pozemok a cudzi dom tak ked zistila že pozemok je jej tak musela vedieť aj kto jej daroval alebo po kom zdedila pozemok.Neide mi do hlavy že len tak cudzi ľudia si postavili dom.Ved raz tak či tak by sa na to prišlo.Ak vieš informaciu že to tvoja mama zdedila tak treba patrať po papieroch na Miestno úrade tiež majú určite nejaké informácie.Predtým neboli katastralne úrady ako teraz.Pisalo sa do pozemkových knih.Lebo súhlasim s liljana že či tvojej mame nevadilo že na jej pozemku stoji cudzi dom.Nevadilo jej to ved pozemky sú drahe.Po toľkých rokoch súd im určite nenariadi zburať dom to určite nie.Skôr si myslim že nech si ho kúpia za trhovu cenu ktorú ma teraz.Ale fakt opakujem rozum mi neberie že tvoja mama sa o to roky nezaujimala.Kto platil celý čas pozemkovu daň za tie roky roku čo tam byvali asi oni takže mamu to vôbec nezaujimalo nechápem.Určite podľa mňa musela o tom amma vedieť čosi.Neverim že len tak cudzi ľudia si postavili dom.Pozemok s ana dobre slovo nedava.Dalej naozaj neverim že tvoja mama by nevedela že tam stavajú dom ved to nieje zapalkova krabička ale čosi nevyditeľne a že len tak cudzia rodina investovala do domu ved pravda za roky by sa ukazala a tak či tak tak určite to vysporiadane mali.Neide mi to do hlavy.Existovalali pozemkove knihy ked máš aspoň nejaký papier treba hľadať.Ak nemáš v rukách nič len informáciu tak to si treba overiť.Ved ked navštiviš tu rodinu tak ONI ti informáciu podaju.Neverim že cudzi ľudia si postavia dom na nevysporiadanom pozemku.Ved ked ten pozemok nemal inžinierske siete museli to dať urobiť a tam pýtaju kto je majiteľom pozemku tak si myslim že by ich ani nezapojili.Divne.TY nejake papiere máš alebo len notárka to povedala bez papiera informácie.Nik by nebol debil že si an cudzom pozemku postavi dom.Ved museli vedieť že neskôr s aim to môže vypomstiť.A na tu žalobu na súde by som si veľmi rozmyslela môže to trvať roky naplatiš sa právnikom a nakoniec sa zisti že pozemok je ich že ked žila tvoja mama tak sa nejako dohodli.Lebo nechápem že nejaký člove ide postaviť dom na cudzom pozemku.

vevesh
26. mar 2022

Ano, mame tiez taky v rodine. V ramci rodinych vztahov dovolil majitel druhemu vzdialenejsiemu clenovi rodiny postavit dom na svojom pozemku - uz je tomu cez 70rokov. Doteraz nemal nikto potrebu tento dom riesit a dlho este nikto asi nebude...

n_i_ka
27. mar 2022

Podľa našej legislatívy nemusí byť vlastník pozemku a stavby totožný. Keďže to je rodinný dom musí mať súpisné číslo vydané na základné kolaudačného rozhodnutia. Takže treba riešiť kto bol stavebník a na základe čoho na vašom pozemku.