Prosím o radu tie čo ste riešili zdedenie domu po rodičoch.Su dvaja súrodenci,rodičia ešte žijú,no chcú napísať rodičovský dom na jedného zo synov.Plus dodatok k tomu že keď to bude aktuálne ten syn má vyplatiť súrodenca z polovice hodnoty domu ak dom si nechá,alebo predá a peniaze si rozdelia.Otazka je čo keď ten syn nevyplatí súrodenca,čo keď si povie že mu nedá nič lebo nemá peniaze vyplatiť ho?Ako sa to ďalej rieši,keď bude dom písané iba na jedného zo synov?Môže ostať ten druhý úplne bez peňazí?
@elizabet173 Chcú aby s tým po ich smrti nebolo včela vybavovaciek,preto teraz prepísať dom na jedného zo synov.Rodicia majú neake choroby a rátajú že už dlho nebudú.
Toto by som nikdy nerobila. Tým, že bude jeden zo synov vlastník, môže na dom použiť ako zálohu na hypotéku, alebo úver a ak prestane splácať (hocičo sa môže stať), tak o dom príde. Prípadne ak je živnostník a bude v problémoch, tiež môže o dom prísť. A kam potom pôjdu rodičia ak budú ešte žiť? A tam aj keby mali rodičia napísanú nejakú dohodu, tak ťažko povedať, či by na to exekútor bral ohľad. Toto je veľmi nerozumné rozhodnutie.
Vela vybavovaciek? No uz horsie sa to vymysliet neda..
@elizabet173 Ja som to nevymyslela,píšem len to čo som počula.No nejak sa mi to nezdá.
ziadne take rodicia nech nic neprepisuju este skoncia na ulici kazdy nech si byvanie poriesi sam
ked budu nevladny mozu dom predat a ist do mensieho zaplatit si domov dochodcov atd
Je to hlúposť, nech to nechajú tak ako to je a po ich smrti to zdedia ich deti rovnakym podielom. Všetko ostatné je riziko a nespravodlivé
inak toto absolútne nie je dedenie, ale darovanie majetku
Ak chcú darovať dom už teraz, rovnako ich bude stáť či dom darujú len jednému alebo obom. Čiže absolútne nie je dôvod darovať iba jednému, keďže ten proces je rovnaký ak ho darujú obom naraz. Zároveň, daruje sa bezpodmienečne. Čiže nedá sa darovať s podmienkou, že obdarovaný niekedy v budúcnosti vyplatí druhého.
Veľa vybavovaciek? To im nakukal syn, na ktorého prepisu cely dom? Rodicia nech si uvedomia, že druhý syn v tom prípade neuvidí ani cent. Nech spisu normálny závet keď už tak veľmi nechcú vybavovačky ...každý zo synov dedí 1/ 2 a potom nech sa vyplácajú ak budú mať z čoho a budú chcieť.
Rodičom odporučiť to nerobiť. Nič viac nič menej. Veľmi hlúpy nápad z ktorého by mohlo byt len kopec problemov a nie pomoc synom.
Ake vybavovacky...pri dedickom konani uzavru dohodu, ze dom ostane jednemu, s povinnostou vyplaty druheho...ja som tiez tak riesila byt po mamine. V dedicskom konani bol byt prideleny mne s povinnostou vyplatit do pol roka bratov
poriesit dom za zivota je to najhorsie, co stari ludia mozu urobit. Iba to rozhada celu rodinu
Ďakujem za názory,poprosím zmazať diskusiu adminom
Potom nech druheho vyplatia hned.
Nech napíšu na oboch a bude po probléme, keď bude chcieť jeden vlastniť musí zaplatiť druhú polovicu. Inak nemusí nič.