Ahojte vedeli by ste mi poradiť s priateľom mame dva byty jeden spoločný a druhy je jeho. V prípade že by sa mu niečo stalo chce aby som ho zdedila ja a nie je jeho rodina. Stačí keď na to spiseme závet? Alebo ako v tomto prípade postupovať? Svadbu plánujeme ale neskôr tak preto to riesime takto. Ďakujem za odpovede
Áno nech spíše závet v tvoj prospech,ideálne u notára vo forme notárskej zápisnice..
Aj keď spise závet budú sa pýtať zákonných dedičov, či závet uznávajú. Otázne je kto bude zákonný, ak sa zoberiete ty plus deti, ak budete mať, potom ak nie rodičia, surodenci.
závet u notára úplne stačí...
Zavet moze byt napisany vlastnorucne, len sa overi a zapise u notara.
Spisat zavet u notara.
@kate211
Keďže deti nemajú, tak by manželka nemusela byť jediným dedičom zo zákona.
@andreagartnerova
Dedičia nemajú právo uznať či neuznať závet, ak niet neopomenuteľných dedičov. A tí minimálne zatiaľ nie sú.
@draik vyjadrovali by sa k zavetu, pokiaľ by boli v 1.skupine tak by aj keby ho neuznali dostali minimálne 1/2 svojho zákonného podielu. V ďalších skupinách žalobou cez súd a viem, že aj takí uspeli.
@andreagartnerova
Znovu sa mýlite. Manžel je síce v prvej skupine, ale nie je neopomenuteľný dedič.
@andreagartnerova podľa mňa ak je závet spísaný u notára, tak jediné na čom môžu ostatní dediči uspieť na súde je, ak dotyčný nebol v čase spísania závetu spôsobilý na právne úkony, čo pri zdravom, 30-ročnom chlapovi neprejde.
@marseillefan ja som skôr narážala na to, ak by závet spisal zavetca sám, je pochopiteľné, že v notárskej zápisnici obsahuje závet to čo má mať.
@marseillefan
Hlavne je taký závet uložený v centrálnom registri, čo je najväčšia výhoda, pretože sa nestratí.
Ešte doplním, že deti nemáme