Dobrý deň, nikde tu nemôžem nájsť nejaký vzor žiadosti o zbavenie svojprávnosti autistu.Syn mal 18 rokov, všetky potrebné posudky od psychiatra a psychologičky mám, len neviem ako formulovať žiadosť na súd.Predtlačene tlačivo žiadosti na to neexistuje.
@ania2 https://ipdf.sk/obcianske-pravo/navrh-na-pozbav...
napíš žiadosť, súd ma svojho znalca, predvola syna, a posúdi. Potom sa zúčastní na pojednávaní a súd rozhodne. celkové zbavenie už nie je možné. musíš konkretizovať na ake úkony ho zbaví,odmedzí.
Sama musis napisat žiadost, dalej musis mat aj procesného opatrovnika ktory bude zastupovat dieta - akurat to riešime. Dlho sa čaká lebo znalcov je málo a majú toho veľa (znalca ti určí súd)
Existuje možnosť iba obmedzenia spôsobilosti na právne úkony.
Kamoska dala vyrazne obmedzit po tom, co syn podpisal kadeco. Mali spravy, podali na sud, ze co obmedzit. A preslo to sudom. A to je syn VFA. Ale co z toho, ked nechapal to, ze mu niekto predal nieco za 800eur. Ved to daj skontrolovat pravnikovi. Oni to davali pravnikovi do ruk.
@alickapusinka Súd to bude brať do úvahy, pretože nevie rozprávať ani písať, takže je jasné, že nie je spôsobilý na nijaké úkony a ja ho musím zastupovať.
@ania2 hej jasne len oni skumaju nenapisala som vám v zlom.Teraz kamarátka a toto riešila a nezbavili brata svojpravnosti nechceli a mala zo 5 posudkov.Tak viete ako robia súdy ale toto je ine čo píšete.
Nám to písala advokátka. Podali sme návrh na súd, priložili sme lekárske správy od jeho psychiatra ktorý uviedol dôvod prečo by to súd mal schváliť. Stanovil súdneho znalca ktorý nás zavolal, vystavil posudok, prišlo predvolanie na súdne pojednávanie a sudkyňa rozhodla. Nebol žiaden problém.
Lenže to súd môže schvaliť nesvojprávnosť a nemusí.A to že ešte napíše jedna psychologička a psychiatrička nejake posúdky neznamena že to aj súd bude brať do úvahy.